Gündelik Temizlikçi Sigortası Ne Kadar ve Nasıl Yapılır? (2023)

Gündelik Temizlikçi Sigortası Ne Kadar ve Nasıl Yapılır? (2023)

  1. Gündelikçi temizlikçi sigortası nedir?

  2. Gündelikçi temizlikçi sigortası ne kadar?

  3. Gündelikçi temizlikçi sigortası nasıl yapılır?

Bu soruların cevapları aşağıdaki yazımızda.

1 Nisan 2015’te başlayan uygulamayla artık temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır ve bulaşık yıkama, çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyaç duyan kişilerin bakımı gibi ev hizmetlerinde çalışan kişiler tek bir bildirimle sigortalı olabilecek.

Yeni uygulama ile ayda 10 günden az gündelik temizlikçi çalıştıran ev sahipleri 5510'a SMS atarak ve günlük 4,31TL iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyerek tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş oluyorlar.

Ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sigortalılığı çalıştıkları kişi yanında ay içinde 10 günden az veya 10 gün ve daha fazla olmak üzere toplam kaç gün çalışıldığına göre ikiye ayrılıyor.

Ayda 10 günden az çalıştıran kişiler artık işveren sayılmıyor. Dolayısıyla, işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi ve işten ayrılış belgesi gibi belgelerin düzenlenmesine gerek kalmıyor. Bunun yerine, kolay bir bildirimle 01.07.2022 – 31.12.2022 dönemi için günlük 4,31 TL prim ödeyerek çalıştırdıkları kişiyi yalnızca iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigortalatmış oluyorlar.

Ayda 10 günden fazla gündelik temizlikçi çalıştıran ev sahipleri ise; iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigortalama yükümlülüğüne ek olarak %20 uzun vadeli sigorta kolları primini %3 işsizlik sigorta primini ve %12,5’i genel sağlık sigortası primlerini de ödemek durumunda kalıyor.

Eğer işinde uzman güvenilir temizlik hizmeti almak istersen, istediğin gün ve saat için temizlik rezervasyonunu yapabilirsin >

Gündelik Temizlikçi için sigorta nasıl yapılıyor?

Yeni uygulamayla birlikte aşağıdaki 2 adımı izleyerek sigorta yaptırmanız çok kolay:

Bildiriminizi yapın:  5510’a kısa mesaj göndererek, internet üzerinden veya size en yakın SGK merkezine gidin.

Primlerinizi ödeyin: Prim ödemesi telefon faturanıza yansıtılsın, SGK web sitesinden kredi kartınızla veya banka yoluyla.

1) Bildirim nasıl yapılıyor?

Doğrudan kuruma, 5510 kısa mesaj servisiyle veya internetten başvuru olmak üzere üç yöntem mümkün ve üçünde de kısa bir form ile hızlıca bildirimi yapabiliyorsunuz.

Doğrudan SGK’ya giderek veya posta ile göndererek başvurduğunuza, aynı kişiyle çalışmaya devam ettiğiniz sürece tekrar bildirim yapmanıza gerek kalmıyor. 5510 kısa mesaj servisinden veya www.turkiye.gov.tr üzerinden ise başvurunuzu 10 dakika gibi kısa bir sürede SGK’ya gitmeye gerek kalmadan yapabiliyorsunuz. Bu şekilde yaptığınız bildirim çalıştırdığınız belli bir güne özel oluyor ve çalıştırdığınız her gün için ayrı bildirim yapmanız gerekiyor.

1.a) SGK’ya doğrudan başvuru

Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştıracaklara İlişkin Başvuru Formu (Ek 2) formunu eksiksiz doldurup, siz ve çalıştırdığınız kişi imzaladıktan sonra ikametgahınıza en yakın Sosyal Güvenlik Merkezine giderek veya posta ile göndererek başvuru yapabilirsiniz.

Formun ikinci sayfasında detaylı açıklamaları verilen aşağıdaki konulara özellikle dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz:

– Sizin ve çalıştırdığınız kişinin kimlik, nüfus ve iletişim bilgileri eksiksiz olmalı

– Sosyal Güvenlik ve İşe Giriş Bilgileri kısmında çalıştırdığınız kişinin daha önceden var olan SSK, BAĞKUR veya EMEKLİ SANDIĞI sicil numaraları yazılmalı, yoksa boş bırakılmalı

– Meslek adı ve kodu alanına açıklama sayfasındaki uygun kod yazılmalı, örneğin temizlikçiler için 9112.03

– Haftada iki, haftada bir veya iki haftada bir gibi düzenli geliyorsa ayın hangi günlerinde geldiğini belirtilmeli

– Her ay aynı şekilde çalışıyorsanız Çalışma devamlı mı? alanına “Evet” yazılmalı, böylece takip eden aylarda tekrar bildirim yapmanıza gerek kalmıyor.

İstanbulda size en yakın SGK merkezini bulmak için tıklayın.
Ankarada size en yakın SGK merkezini bulmak için tıklayın.
İzmirde size en yakın SGK merkezini bulmak için tıklayın.

1.b) E-devlet şifrenizle internetten başvuru

www.turkiye.gov.tr adresindeki e-hizmetler menüsünden “Sosyal Güvenlik ve Sigorta”’yı ve sonrasında “4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama” ekranını seçerek e-devlet şifrenizle bildiriminizi yapabilirsiniz. Sigorta tescilinin ile ilgili sigortalının cep telefonuna bilgilendirme mesajı gönderiliyor olacak.

1.c) 5510 kısa mesaj servisine TC kimlik numaranızla başvuru

En kolay yöntem diyebiliriz. Bir defaya mahsus “İŞVEREN” yazıp boşluk bırakıp TC kimlik numaranızı yazarak “5510”’a kısa mesaj gönderiyorsunuz, ve kendinizi “çalıştıran” olarak kaydettiriyorsunuz. (Örnek: İŞVEREN 12345678901) Daha sonra “EVHİZ” yazıp gündelikçinizin TC kimlik numarasını ve ayın hangi gününde çalışmaya başladığı bilgisini yazarak yine “5510”’a kısa mesaj gönderiyorsunuz ve gelen mesajı onaylıyorsunuz.(Örnek: EVHİZ 12345678901 10) Ayrıca bir ödeme işlemine gerek kalmadan ödeyeceğiniz prim tutarı operatör tarafından faturanıza yansıtılıyor. Unutmayın ki gündelikçi çalıştırdığınız her gün için aynı mesajı yeniden göndermeniz gerekiyor. Örneğin gündelikçi o ay  7 gün çalıştıysa örnekteki SMS yedi defa gönderiliyor, sadece gönderilen SMS’teki gün sayısı değişik oluyor. Son olarak ise, bu yöntemi kullanırken hattınızın mobil ödemeye açık olup olmadığını operatörünüzden kontrol etmeniz gerekiyor.

2) Prim ne kadar ve nasıl ödeniyor?

Sigorta tescili yapıldıktan sonra ödenmesi gereken prim tutarı günlük asgari ücretin %2’si üzerinden hesaplanıyor, bu prim tutarı 01.07.2022 – 31.12.2022 dönemi için şu anda 4,31TL. Bu primi ödediğinizde gündelik temizlikçinizi iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında sigortalatmış oluyorsunuz.

Prim ödemenizi banka aracılığıyla veya www.sgk.gov.tr adresinde “e-sgk” menüsünden “Kart ile prim ödeme“, “Diğer Ödemeler” seçeneğinden kredi kartı veya banka kartı ile yapabilirsiniz.

SMS kısa mesaj ile sigortalattığınızda günlük sigorta ücreti 4,31 TL ve işlem ücret 1.00 TL olmak üzere toplam 5.31 TL faturanıza yansıtılarak SGK’ya aktarılıyor. Turkcell, Vodafone veya Türk Telekom hatlarının hepsinden yapabiliyorsunuz.

Evde bir kaza geçirilirse ne yapmanız gerekiyor?

Bir iş kazası olması durumunda www.turkiye.gov.tr adresinde “e-hizmetler” menüsü altındaki “Sosyal Güvenlik Kurumu”nu seçerek “İş Kazası ve Meslek Hastalığı E-Bildirim” menüsü ile bildirim yapabilirsiniz veya doğrudan SGK’ya giderek İş Kazası ve Meslek Hastalığı bildirim formu ile başvurabilirsiniz.

Çalıştırdığınız gündelikçi kadın farklı bir kapsamda sigortalılığı olduğu için sigorta istemezse veya SGK’ya temizlikçi olduğuna dair bildirim yapmadıysa nasıl bir yol izleyebilirsiniz?

Gündelik temizlikçiniz veya farklı bir ev hizmetinde çalıştırdığınız kişiyi ay içinde 10 günden az çalıştırdığınızda işveren sayılmadığınız için sadece ev kazası ve meslek hastalığı sigortası için tescil yaptırmış oluyorsunuz. Bu tescilin ardından çalıştırdığınız kişinin diğer sigortalılığının nasıl etkileneceği ev hizmetlerinden önce hangi kapsamda sigortalı olduğuna göre değişiyor. Örneğin kişi bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında sigortalı ise etkilenmiyor ve o şekilde devam ediyor. O nedenle çalıştırdığınız kişi SGK ile görüşerek sigortalılık kapsamını ve bu kategoride kaydı yapılınca nasıl etkileneceğini öğrenebilir ve ona göre ilerleyebilirsiniz.

SGK’ya doğrudan başvuru yaparken formu temizlikçinizle doldurup imzalayacağınız için temizlikçinizin ayrıca bir bildirim yapması gerekmiyor. Ancak bildiriminizi www.turkiye.gov.tr üzerinden yapmak istediğinizde temizlikçinizin öncesinde SGK’ya temizlikçi olduğuna dair başvurmuş olması gerekiyor. Bu nedenle online başvurunuz öncesinde temizlikçinizle görüşerek bildirim durumunu öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.

Kimler ev hizmetleri kapsamında sigortalı sayılmıyor?

Aynı evde oturan üçüncü derece dahil bu dereceye kadar hısımlar tarafından ev hizmetleri işini yapanlar ve gerçek kişi olmayıp, tüzel kişilik adına sigortalı çalıştıranlar bu kapsam dışında kalıyor.

Aynı ay içinde 10 gün ve daha fazla çalıştırdığınız kişilerin sigortası nasıl yapılıyor?

Aynı ay içinde 10 gün ve daha fazla çalıştırdığınız kişiler için işveren sayılıyorsunuz. Çalıştırdığınız kişiyi sigortalatmak için 2021 Şubat ayına kadar “Ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla çalıştırılacaklara ilişkin bildirgeyi” doldurup sigortalı ile birlikte imzaladıktan sonra sosyal güvenlik il müdürlükleri veya sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunmanız gerekiyordu. 2021 Şubat ayından itibaren www.turkiye.gov.tr adresinde yer alan “İşyeri Bildirgesi (4-A’lı Sigortalı Çalıştıranlar Yönünden)” ekranından yapılabiliyor.

Yapılacak bildirim sırasında “işyeri bildirgesi”nin yanı sıra ev hizmetlerinde 10 gün veya daha fazla çalıştırılacak sigortalıya ilişkin “işe giriş bildirgesi” ve sigorta işlemlerini yapacak kişiye ilişkin “e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifre” başvurusu da aynı uygulama üzerinden SGK’ya gönderiliyor.

Başvuru işverenin vekalet verdiği kişiler üzerinden de yapılabiliyor.

Bir defaya mahsus, işverenin ilk prim ödemesinden tahsil edilecek şekilde Damga Vergisi alınıyor.  Sigortalılık koşulları aşağıdaki gibi:

– Yeni uygulamayla birlikte işveren için işyeri numarası oluşturulmayıp, T.C. kimlik numarası ile takip edilecek,

– Prim sigortalıya ödenen brüt ücret üzerinden %34,5 ve çalıştırılan ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenecek,

– 10 gün ve daha fazla süreyle ev hizmetinde çalışan sigortalılar, aynı anda bir veya birden fazla işveren yanında sigortalı olabilecek,

– Yaşlılık ve emeklilik aylığı alanlar da bu kapsamda sigortalı çalıştırılabilecek,

– Bu kapsamda sigortalı olanlar, sağlık hizmet için başvurdukları tarihten önceki son 1 yıl içinde toplam 30 gün Genel sağlık sigortası primi ödendiyse,  sağlık yardımlarından faydalanabilecek,

– Yabancı uyruklular da 10 gün ve daha fazla çalıştırma kapsamında sigortalılıktan faydalanabilecek. Başvuru sırasında işverenin bildirge ile birlikte ilgili kişinin çalışma iznini de eklenmesi gerekecek.

Konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor, yeni bilgi edindikçe yazımızı güncelliyor olacağız.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

İkametgah Adres Değişikliği Nasıl Yapılır? 6 Adımda Adres Değişikliği Bildirimi

İkametgah Adres Değişikliği Nasıl Yapılır? 6 Adımda Adres Değişikliği Bildirimi