Agave Bitkisi Yetiştirme ve Bakım Rehberi
Evcimen çoğu kişinin en büyük hobilerinden birisi bitki bakmaktır. Eğer sen de bitkilere ilgisi yüksek olanlardansan agave bitkisini ve ona bakmanın ne kadar sabır gerektirdiğini bilirsin. Agave bitkisine bakmanın sabır gerektirmesinin sebebi ömrü boyunca bir defa çiçek açmasıdır. Bakanına böyle tadımlık ve tek seferlik bir mutluluk getiren bu bitkinin bakımının nasıl olduğunu ve faydalarını yazımızda bulabilirsin.
Bitkileri Ofis Alanına Dahil Etmek İçin İpuçları
Agave Bitkisi Nedir?
Agave bitkisi Türkiye’de Akdeniz ve Ege bölgelerinde yoğunluklu olarak görülen Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan özel bir bitkidir. Boyu 50-60 santimden 10 metreye kadar ulaşabilen bu bitkinin yüz yıla kadar ömrü olduğu biliniyor. Tropikal mevsime alışık olan bu bitkinin su ihtiyacı çok düşüktür, bu sebeple agave kaktüsü de denir.
Agave Türleri
Agave çiçeği evlerde iç mekan bitkisi olarak da kullanılıyor. Farklı türleri olan bu bitkinin birçok çeşidine evde bakabilirsin. Örneğin agave victoria-regine türü sokaklarda satıldığını da gördüğümüz en meşhur kaktüsgillerden birisi. Bitkinin geniş koyu yeşil yaprakları uzadıkça kubbe şeklini alıyor. Bunun dışında agave tequilana türü aynı zamanda mavi agave bitkisi olarak da bilinir ve bu bitkiden Meksika’da tekila yapılır.
Agave Bitkisinin Özellikleri
Agave bitkisinin en önemli ayırt edici yanı yapraklarıdır, bu yaprakların üzeri mumsu bir dokuya sahipken kenarları da dişli yapıdadır. Yaprakları genellikle dolgun ve maviye çalan renkte olan agave bitkisi yapraklarının içi besin doludur, bu özellikleri sayesinde de yoğun bir su ihtiyacı duymazlar. Bitki yaklaşık 10 metre boyunu bulduğunda ömründe bir defa olmak üzere çiçeklenir, bu bitkiye sabır bitkisi adının verilmesi de bu özelliği yüzündendir. Bazı bakım verenler bitkilerinin çiçek açtıklarını göremeyebilir dahi.
Agave Bitkisi Yetiştirmeye Hazırlık
Evde bakımı görece kolay olan bodur tip agave bitkilerine bakmaya karar verirsen nasıl bir ortam yaratman gerektiğini merak ediyor olabilirsin. Tropikal bir bitki olması sebebiyle yoğun bir güneş ihtiyacı olan bu bitkiye evinde bakacağın takdirde direkt güneş alması için cam kenarında bulundurabilirsin. Çok su ihtiyacı olmadığı için bitkiyi özellikle kış aylarında çok sulamamak gerekir ve toprağı da geçirimli bir topraktan seçmek suyun birikmemesi adına önemlidir. Budamaya ise yapraklarda bir hastalık olmadığı sürece ihtiyaç duymaz. Bu gibi konulara dikkat ettiğin takdirde agave bitkisi nasıl yetiştirilir sorusuna ek cevaplar aramana gerek kalmaz.
Agave Bitkisi Bakımı
Agave bakımında sulamanın ve toprak tipinin önemi büyüktür. Sulama yaparken bitkiyi boğmamak gerekir, doğası gereği yoğun bir su ihtiyacı olmayan bitkinin fazla sulanmaması gerekir. Toprak seçiminin ise killi ya da kumlu geçirgen bir toprak olarak yapılması önemlidir. Çoğaltma için en çok yapraktan çoğaltma ya da kökten ayırma yöntemleri tercih edilirken tohumdan çoğaltmayı da değerlendirebilirsin.
Agave Bitkisinin Faydaları
Agave bitkisinin faydaları oldukça fazladır. Öncelikle doğal bir şeker kaynağı olması sebebiyle şurup yapımında yoğun olarak kullanılır. İçeriğinde beyaz şekerden fazla şeker bulunmasına rağmen glikoz oranının düşük olması sebebiyle özellikle şeker hastalarının kullanabileceği bir şeker kaynağıdır. Bunun yanında mineral bakımından zenginliği de özellikle vücutta kolestrol dengelenmesini sağlar. Antioksidan özelliği sebebiyle de vücutta toksik etkisi olan maddelerin atılmasına yarar ve iltihaplanmaların iyileşmesini hızlandırır.
Görsel Kaynaklar: evimdergisi.com.tr, peyzax.com, bahcedefteri.com, pexels.com