Bitkileri Ofis Alanına Dahil Etmek İçin İpuçları
Ofis ortamında çalışmak bazen hayli bunaltıcı geliyor, değil mi? Eğer sen de temiz havanın ve doğal bir çalışma ortamının özlemini duyuyorsan, çalışma alanını biraz daha yeşil bir hale getirmek güzel bir fikir olabilir. Ofis bitkilerinin havayı temizleyerek daha sağlıklı bir çalışma ortamı sunacağını, hatta odaklanmanı artıracağını biliyor muydun?
Ev Bitkilerini Sonbahara Hazırlama Rehberi
Çalışma Ortamında Bitkilerinin Olması Neden Sana İyi Gelecek?
Üretkenliğini ve Motivasyonunu Artıracak
Dünyaca ünlü bir psikoloji okulu tarafından yapılan bir araştırma; özellikle ekip halindeki çalışan topluluklarının, ofisleri bitkilerle çevriliyken çok daha iyi performans gösterdiğini kanıtladı. Ofiste, ofis bitkilerinin de dahil olduğu; doğal bir çevre düzenlemesine yapılan yatırımın, iş verimini %15'e kadar artırabileceği bu araştırmayla ortaya konan bilgiler arasındaydı.
İş Stresini Azaltacak
Ofisler hemen hiçbirimiz için stressiz bir alan sayılmaz. Stres, çalışan sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip. Yeni bitkilerle dolu bir iş ortamı, stres faktörünü oldukça hafifletebilir.
Araştırmalar, çalışanların yeşillikleri pek çok sebepten dolayı rahatlatıcı bulduğunu gösteriyor. Örneğin lavantanın endişe ve stresi azalttığı düşünülürken, biberiyenin hafızayı geliştirmeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Hatta sadece otlar bile bu konuda yardımcı olabiliyor.
Daha Güzel Bir Atmosferde Çalışmayı Deneyimleyeceksin
Sağlıklı çiçek ve bitkiler dekoratif bir değere de sahiptir. Herhangi bir alanın ziyaretçilere ve oradaki diğer insanlara daha hoş görünmesini sağlayabilirler.
Ofis bitkileri; ofisinin dış görünüşünü çok farklı kılacak. Böylece iş yaşamında da göz zevkine hitap eden bir ortama kavuşabileceksin.
Daha Sağlıklı Bir Hava, Daha Sağlıklı Bir İş Yaşamı
Bitkiler; yetersiz havalandırma, düşük nem, zayıf aydınlatma gibi faktörlerin neden olduğu düşünülen ve kapalı alanlarla bağlantılı bir durum olan hasta bina sendromuna (SBS) yakalanma ihtimalini de ciddi ölçüde düşürebilir. Semptomları arasında baş ağrıları, cilt tahrişi ve uyuşukluğun yer aldığı bu durum, iş gücünün üretkenlik düzeylerini ciddi şekilde etkileyebiliyor.
Ofis bitkileri, iç mekanda havayı kirleten etmenleri ortadan kaldırarak SBS semptomlarıyla mücadele etmene de yardımcı olacak.
Ofis Ortamındaki Gürültü Kirliliğini Ortadan Kaldıracak
Özellikle açık plan bir ofiste çalışıyorsan, gürültü kirliliği ciddi bir sorun olabiliyor. Hem dikkatini dağıtan hem de odaklanmanı engelleyen bu faktörü ortadan kaldırmanın da bir yolu var. Ofis düzeninde bitkilere ve yeşil duvarlara yer vererek; gürültü kirliliğine bir “Dur!” diyebilirsin. Ofis bitkileri, sesi emerek ve saptırarak çalışma ortamındaki gürültü kirliliğini azaltmana yardımcı olacak.
Enerji Kullanımından Tasarruf Etmeni Sağlayacak
Her zaman enerji tüketimini azaltmak için teknolojiyi kullanmanın yollarından bahsediyoruz. Bunu hem cüzdanımız hem de gezegenimiz için istiyoruz. Ancak bunu yaparken, enerji kullanımını en aza indirmenin bazı yollarını gözden kaçırabiliyoruz.
Ofis bitkileri, bulunduğu ortama sağladığı nem salınımı ile iç ortam sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olur. Böylece kış aylarında daha uyguna daha güzel ısınabilir veya yaz aylarında daha rahat serinleyebilirsin.
Bitkine Nasıl Bakmalısın?
Su
En acemi bitki yetiştiricileri de dahil olmak üzere, neredeyse her insan bitkilerin hayatta kalması için onlara yeterince su verilmesi gerektiğini bilir. Ancak bunu nasıl en verimli şekilde yapılacağı, genelde soru işaretleri yaratır.
Bitkiyi saksının dibine ulaşacak kadar suladığından emin olmak için uzun bir tahta şiş kullanabilirsin. Bitkinin yaprak uçlarındaki kahverengi kenarlar görürsen, bunun bir yetersiz sulama belirtisi olabileceğini unutma. Bununla birlikte, aşırı sulama da bitkin için sağlıksız olabilir. Aşırı sulamanın belirtileri arasında sararmış yapraklar ve saksıda çoğalan kimi böcek türlerinin görülmesi bulunuyor. Saksının dibine açabileceğin bir drenaj deliği, köklerin fazla sulama nedeniyle çürümesi gibi kimi olumsuz durumları önlemeye yardımcı olabilir.
Işık
Ofis veya ev bitkileri gibi iç mekan bitkilerinin ortak özelliklerinden birisi, düşük ışığa toleranslı olabilmeleridir. Bu bitkilerin birçoğu, çok az ışığın süzüldüğü yağmur ormanı zeminlerindeki koşullar için evrimleşmiştir, bu nedenle iç ortamlara adapte olmakta güçlük çekmezler. Öyle ki, bazı iç mekan bitkilerini doğrudan güneş ışığı alan bir pencereye çok yakın konumlandırırsan; zarar görebilir hatta ölebilirler.
İç mekan bitkilerinin dolaylı olarak ışık alabilmeleri bile yeterli olacaktır. Ofisinin belirli bir alanının dolaylı yoldan ne kadar güneş ışığı aldığını düşündüğünde, bir iç mekan bitkisi için ne kadar uygun olacağını tahmin edebilirsin.
Sıcaklık
Çoğu bitki, ofis gibi iç mekanların ortalama sıcaklığında rahatlıkla yaşar. Ancak ofis uzun süre boyunca kapandığında ortam sıcaklığının dalgalanıp dalgalanmayacağını ve bunun bitkide olumsuz bir etki yaratıp yaratmayacağını bilemeyiz. Bu yüzden böyle uzun tatillerde bitkileri de bir tatile çıkarmanda fayda olacak. Ayrıca, yıl boyunca doğrudan soğuk veya sıcak hava ile püskürtülmek çoğu bitki için olumsuz etki taşıyabileceğinden, bitkinin ısıtma ve soğutma araçlarına ne mesafede olduğuna dikkat etmelisin.
Nem ve Temiz Hava
Bazı tropik bitkiler, daha kuru iklimlerde veya düşük nemli bölgelerde yaşama tutunamayabilir. Eğer bu tarz bir bölgede yaşıyorsan, nem ihtiyacını karşılamaya yardımcı olması için biraz daha küçük ve nemi daha az seven bitkiler koyabilirsin. Kurak aylarda, hem insanlar hem de bitkiler adına ofis ortamını daha konforlu hale getirmek için ofisinize bir hava nemlendiricisi bile ekleyebilirsin.
Yaprak ve Gövde Temizliği
Bitki türlerinin pek çoğu, doğal ortamlarında bolca rüzgara ve yağmura maruz kalır. Bu sebepten, rüzgara ve yağmura maruz kalmadan; tamamen iç mekanlarda yetiştirilen bitkilerin yapraklarında biriken toz doğal değildir. Bu tozlar bitkilerin nefes alma yeteneklerini engelleyebilir ve besinleri için ihtiyaç duydukları güneş ışığını engelleyebilir. Bitkinde toz birikmeye başladığını gördüğünde, bil ki; yaprakları silme zamanı geldi.
Saksı ve Toprak Değişimi
Bitkinin her yönünün eşit büyümesini sağlamak ve ışık kaynaklarına doğru eğilmesini önlemek için saksısını ara sıra döndürmelisin. Gerektiğinde, kök gelişimi için yeterli alan sağlamak üzere; taze saksı toprağı kullanarak bitkileri yeniden saksılayabilirsin. Saksı değişimi tipik olarak bitkin mevcut kabını aştığında veya her 1-2 yılda bir yapılmalıdır.
Ayrıca bilmelisin ki; doğadaki bitkiler, etraflarındaki topraktan mineralleri emer ve bu mineraller, bitki gelişen bir ekosistemin parçası olduğunda doğal olarak yenilenir. Yani bitkin eninde sonunda saksısındaki tüm besinleri tüketecek ve bu besinleri manuel olarak yenilemen gerekecek. Sulama kabında çözünen sıvı gübreler veya toprağınızda zamana yayılarak çözünen peletler bu yenileme için güzel seçeneklerden.
Görsel Kaynaklar: Houseplant, TrueHugger, Metro, ecobuild, Making Moves, Blooming Artificial, Sumogarden, Patchplants, Evim Dergisi, DMP, Amazon