Kusurlu Güzellikten Doğan Dekorasyon Stili: Wabi-Sabi

Kusurlu Güzellikten Doğan Dekorasyon Stili: Wabi-Sabi

Filozoflar ve sanatçılar yüzyıllardır estetiğin sırrını çözmek için, neyin güzel olduğunu keşfetmek için tartışmalar ve araştırmalar yürütürken farklı kültürlerin güzellik algılarının ne kadar farklı olduğunu görmüşler. Güzelin illa ki kusursuz ve hatasız olmasına gerek olmadığını gösteren Japon kültürü Wabi-Sabi örneğinde gördüğümüz gibi güzelliğin felsefeyle derin bir bağı var. Peki Wabi-Sabi nedir ve nasıl bir dekorasyon önerisidir?

Ev Dekorasyonunda Doğala Dönüş: Cottagecore Akımı

Minimalist Dekorasyon Trendi: Japandi

Art Nouveau Akımı Hakkında Her Şey

Wabi-Sabi Akımı Nedir?

Japon kültürünün temellerinden olan Wabi-Sabi stili esasında Japonya’daki canlı cansız her şeyin sahip olduğu ruh kavramına dayanır ve eşyaya değeri bu ruhani olan üzerinden biçer. Bu sebeple de bir bardağın kenarındaki kırık ya da bir bıçaktaki pas o eşyadan kurtulmak için bir gösterge değildir. Bu eşyalar Wabi-Sabi dekorasyona ait kılınacak içinde yılların yaşanmışlığını barındıran eşyalardır. Bu akımın sembolü tamamlanmamış mükemmel bir çember olan “enso”dur.

wabi-sabi-trendi-ev-dekorasyonu

Wabi-Sabi Akımının Dekorasyonla İlişkisi

Wabi-Sabi iç mekan mimarisi yöntemi olarak geniş çapta kullanılıyor, bu akımı evinde kullanırken özellikle nasıl bir yaşamı önemsediğini, nasıl bir yaşamın hayalini kurduğunu göz önünde tutmalısın. Bu kurduğun ideal kapsamında kendi gerçekliğini de benimseyerek yaratacağın bir dekorasyonda Wabi-Sabi stili dekorasyon önerilerini takip edebilirsin. Bu stili dekorasyonuna dahil ederken dikkat edeceğin en büyük nokta mekanın kullanılan ve yaşanan bir yer olduğunu göstermek olmalı. Bu sayede kişiselleşmiş, seninle derinden bağ kuran bir mekan yaratabilirsin.

wabi-sabi-dekorasyon

Doğallık ve Kusurların Uyumu

Wabi Sabi akımı dekorasyonda nasıl uygulanır konusunda daha somut örneklere ihtiyacın varsa özellikle kusuru ve doğallığı evine davet etmeyi sana önerebiliriz. Bunun için kuru çiçeklerden, eskimiş battaniyelerden veya vazolardan yararlanabilirsin. Belki hızlıca ananenin evini ziyaret edip onun yıllara meydan okurken yine de üzerinde yılların izini taşıyan parçalarından ilham alabilirsin. Bu tarz eşyaları benimseyerek evine getirmek köklerinle olan bağını da güçlendirerek seni daha güçlü bir hale getirebilir.

wabi-sabi-temel-ogretiler

Ev Dekorasyonunda Wabi-Sabi Ögeleri

Evinde kullanabileceğin başka küçüklü büyüklü Wabi Sabi dekorasyon öğelerini sıralamaya devam edersek ilk olarak yıllandıkça güzelleşen ürünleri ekleyebiliriz. Özellikle bazı ahşap mutfak gereçlerinin kalitesi kullanıldıkça artıyor. Bunun yanında cilalanmamış ya da tamamlanmamış masalar gibi eksikleri göz önünde olan eşyaları dekorasyonunda kullanabilirsin. Bugün bu akımın öneminin artmasının bir başka yararı da elbette ki sürdürülebilirlik bilincini desteklemesi. Eskiyen bir eşyanın yeniden değerlendirilebilmesini destekleyen bu akım sayesinde evinde gereksiz çöp oluşturmanın da önüne geçebilirsin.

ev-dekorasyonunda-wabi-sabi-trendi

Görsel Kaynaklar: brandlifemag.com, pinterest.com, home.onehowto.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Bitkileri Ofis Alanına Dahil Etmek İçin İpuçları

Bitkileri Ofis Alanına Dahil Etmek İçin İpuçları

Gümüş Böceği (Nem Böceği) Nedir, Nasıl Yok Edilir?

Gümüş Böceği (Nem Böceği) Nedir, Nasıl Yok Edilir?