2000'lerden Günümüze Dekorasyon Trendleri
Ev dekorasyonu ve tasarım dünyası sürekli, bitmek bilmeyen bir değişim ve gelişim içerisinde. Neredeyse her gün yeni bir trend, yeni bir dekorasyon fikri ortaya atılıyor. Ancak bilmemiz gereken şu ki, bu yeni trendlerin birçoğu önceki on yıllardan ödünç alınıyor ve yeniden uygulamaya geçiriliyor. Tıpkı moda dünyasında olduğu gibi, tasarım ve dekorasyonda da zamanı geldiğinde eski trendler, etkili bir geri dönüş yaşıyor. Bu yazımızda, yeni bir on yıla hazırlanırken dekorasyon alanında 21. yüzyılın başından bu yana ne kadar ilerlediğimize bir göz atmaya karar verdik.
Cam kavanozlardan fırfırlı ve dantelli çarşaflara, hep beraber zamanda geriye gidelim ve önceki yirmi yılın en büyük trendlerinden bazılarını hatırlayalım. Ve bu ziyaretin sonucunda, yeni bir on yılın başlangıcında bizi hangi trendlerin bekliyor olabileceğini tahmin etmeye çalışalım.
Mutfak Dekorasyonunda Yapılan 15 Hata>
2000’lerin Dekorasyon Trendleri
Rustik yatak odaları
2000’lere ait dekorasyon stilleri düşünüldüğünde ilk akla gelen örneklerden biri çiftlik evi detayları ve antik döşeme uygulamaları ile rüstik yatak odalarıdır. Bu tarzı oluşturan dekoratif elemanlar sayesinde kırsala ait, vintage bir görünüm elde edilmeye çalışılır. Yatak odanda rüstik dokunuşlar yaratmak istersen bu tarzın öne çıkan elemanlarından olan fırfırlı dantel yatak odası tekstillerine ve eskitilmiş beyaz boyalı mobilyalara göz atabilirsin.
Eğlence üniteleri
Bu dönemde düz ekranlı televizyonlar ve DVD oynatıcıların hayatımıza girmesi ile salon ve oturma odalarımızın odak noktası haline gelen eğlence üniteleri, ev dekorasyonunun önemli bir bileşeni haline geldi. Odanın ana mobilyalarından biri olan televizyon ünitesi ve bu üniteyi zenginleştiren ev sinema sistemi, hoparlör gibi ileri teknoloji ürünler evin eğlence merkezini oluşturmayı sağlar. Sen de salonunda böyle bir ünite meydana getirmek istersen Playstation, Xbox gibi çeşitli oyun konsollarından da faydalanabilirsin.
Beyaz mutfak dolapları
Mutfak dekorasyonunda koyu renk, ahşap mobilyalardan açık renkli mutfak dolaplarına geçişin 2000’lerde gerçekleştiği söylenebilir. Açık renkli, özellikle de beyaz mutfak dolaplarının trend haline gelmesi ile çok daha aydınlık, ferah mutfaklarda vakit geçirmeye başladık. Günümüzde hala en popüler mutfak dolabı rengi olan beyaz, yalnızca mutfak dolapları değil mutfak tezgahları, yer döşemeleri ve tezgah arası kaplamalarında da sıklıkla tercih ediliyor.
Tuscan stili banyolar
Tuscan (Toskana) stili 2000’lerde öne çıkan, lüks ve gösterişi yansıtan bir dekorasyon tarzı olarak hatırlanabilir. Bol miktarda bezemenin yer aldığı, koyu sarı ve terakota renklerinin ön planda olduğu, koyu ahşap detayları barındıran bu abartılı stil özellikle banyo dekorasyonunda sıklıkla tercih edildi.
Uyumsuz sandalyeler
Günümüzde hala çok sevilen ve sıklıkla tercih edilen bu dekorasyon uygulaması, 2000’lerde ortaya çıktı ve yemek masalarını eğlenceli bir hale getirmemizi sağladı. Yemek masasının bulunduğu mutfak veya yemek odasını dekorasyon açısından zenginleştirmeyi mümkün kılan ve sıkıcı olmanın ötesine geçen bu uygulama, tüm zamanların favori dekorasyon trendlerinden biri. Sen de dekorasyon tarzına uyan, uyumlu bir görünüm oluşturan uyumsuz sandalyeleri yemek masanın etrafında bir araya getirebilirsin.
Kuş figürlü detaylar
Bu dönemde özellikle yatak odaları ve çocuk odalarında kuş temalı dekorasyon düzenlemeleri yapılmaya, kuş figürlü aksesuarlar kullanılmaya başlandı. Bu trend ev tekstillerinde kullanılan desenlerden abajur, biblo gibi aksesuarlara ve hatta duvar kağıtlarına yansıdı. Günümüzde ise kuş temalı dekorasyon elemanları nadiren ve oldukça minimal, modern uygulamalarda tercih ediliyor.
Kahverengi-koyu kırmızı renk eşleştirmesi
2000’lerde nötr tonlar ve beyaz ağırlıklı renk uygulamalarına geçişten önce, yoğun ve koyu renk eşleştirmelerinin tercih edildiği söylenebilir. Bu renk eşleşmelerinin öne çıkanlarından kahverengi ve koyu kırmızı renk ikilisine, meydana getirdiği derin ve topraksı etki nedeniyle dekorasyonda sıklıkla yer verildi. 2002 yılında Pantone’nin “True Red” adlı rengi yılın rengi olarak seçmesi, bu dekorasyon trendini kanıtlar niteliktedir.
Dekoratif cam kavanozlar
Meşrubat bardağı, mumluk, vazo, kalemlik ve daha birçok dekoratif eleman olarak kullanılabilen bu çok yönlü ürün, sayısız kişi tarafından tercih edildi ve farklı amaçlarla ev dekorasyonunda yerini aldı. Günümüzde eskisi kadar yoğun biçimde tercih edilmese de, işlevselliği ve samimi görünümü ile vazgeçilmez bir aksesuar olarak önemini koruyor. Ev dekorasyonunda cam kavanozlardan faydalanmak istersen modern ve şık versiyonlarını inceleyebilirsin.
2010’ların Dekorasyon Trendleri
Dekoratif ahır kapıları
Bu dönemde de popülerliğini sürdüren rüstik, çiftlik evi tarzı dekorasyon stillerinin öne çıkan elemanlarından biri olan ahır kapıları, ev düzenlemelerinde sıklıkla kullanıldı. Genellikle koyu renk ahşap malzemeli, ikili veya tekli modelleri bulunan bu kayan ahır kapıları rüstik dokunuşu elde etmeye yardımcı oldu. Bu doğal uygulamayı evine uyarlamak istersen modern çizgilere sahip, açık renkli örnekleri inceleyebilirsin.
Mutfakta açık raflar
Açık raf düzenlemelerinin ev dekorasyonuna adapte olmasıyla mutfakta geleneksel çekmeceli dolap uygulamalarından kısmen uzaklaşıldığını, daha modern depolama alanlarının tercih edilmeye başlandığını görüyoruz. Sade bir depolama organizasyonu ve temiz kullanım gerektiren mutfakta açık raf uygulamalarının küçük mutfakları daha geniş ve ferah bir hale getirdiği göz önünde bulundurulmalı.
Dekoratif puflar
2010’larda popülerliğini kazanan ve başta oturma odaları ile salonlar olmak üzere evin neredeyse her odasında karşımıza çıkabilen puflar, bu dönemin en renkli ve zengin dekorasyon trendlerinden biri olarak göze çarpar. Başlangıçta daha geleneksel modelleri bulunan, günümüze kadar git gide modernleşen puflar pek çok dekorasyon stiline uyum sağlayabilir. Günümüzde de pek çok kişi tarafından tercih edilen bu eğlenceli mobilya, kimi zaman antrede çabuk oturmalar için kimi zaman da orta sehpa olarak işlev görüyor.
Geometrik banyo fayansları
Klasik dikdörtgen fayansların fonksiyonelliğine ve zamansızlığına rağmen, farklı geometrik biçimlerden oluşan banyo fayansları da bu dönemde sıklıkla kullanıldı. Özellikle altıgen ve elmas biçimli modelleri ile ön plana çıkan bu ilgi çekici fayanslar, eşi benzeri bulunmayan bir banyo dekorasyonu yaratmak amacıyla tercih edildi. Geometrik fayanslar günümüzde endüstriyel örnekleri ile hem banyo duvarlarında hem de yer döşemelerinde kullanılıyor.
Modern çiftlik evi stili
2010’larda da popülerliğini sürdüren çiftlik evi tarzı dekorasyon trendi, 2000’lerden farklı olarak daha modern ve sade bir versiyonu ile karşımıza çıkıyor. Bu dönemde çiftlik evi stilinin abartılı fırfır ve dantel detaylar, yapay eskitme uygulamalar yerine açık renkli ahşap mobilyalar, rüstik sandalyeler gibi elemanlar ile dekorasyona uyarlandığını görüyoruz. Özellikle de yemek alanlarında kullanımı göze çarpan bu trend, günümüze kadar daha da modernleşerek varlığını koruyor.
Yatak tepesinde cibinlikler
Özellikle yatak odalarında ve çocuk odalarında tercih edilen cibinlikler, yatak alanının görünürlüğünü azaltarak mahremiyeti sağlama ve dekorasyona romantik bir dokunuş katma amaçları ile kullanılmaya başlandı. Çocuklar yataklarının üzerinde çadır gibi yükselen, gizemli bir alan yaratan bu hoş dekorasyon elemanını fazlasıyla sevdiler.
Pembe-yeşil renk eşleştirmesi
Pembe ve yeşil renklerini bir arada kullanmak, sade ve hoş bir görünüm oluşturması zor olan bir seçenek olarak düşünülse de bu dönemde oldukça popülerdi. Pembe renk uçuk ve göze çarpmayan tonlar ile, yeşil-beyaz renk ikilisinde yer alan beyazın yerine kullanılmaya başlandı. Yeşil renk ise derin ve koyu tonları ile dekorasyonda ağırlık oluşturan renk olarak tercih edildi.
Pirinç ve altın detaylar
2010’larda mutfaktan banyoya, kapı kollarından dolap kulplarına neredeyse bütün detaylarda gümüş yerine pirinç ve altın metalik renkler ön plana çıkmaya başladı. Modern ve vintage etkiyi bir arada bulunduran altın ve pirinç detaylar, dekorasyonda güçlü bir görünüm ve lüks hissi oluşturan bir atmosfer elde edilmesini sağladı. Günümüz dekorasyon trendlerine hala varlığını sürdüren bu trend, özellikle banyo ve mutfaklarda siyah renk ile bir arada kullanılıyor.
2020 Ve Sonrası Dekorasyon Trendleri
Akıllı mobilyalar
Hayatımızı kolaylaştıran, fonksiyonel ve dönüştürülebilir tasarımlarıyla öne çıkan akıllı mobilyalara, özellikle mutfak ve oturma odalarında bir süredir yer veriyoruz. Yatak odası, çocuk odası, banyo gibi evlerimizin diğer odalarını da ileri teknoloji ile zenginleştirmenin vakti geldi. Akıllı mobilyalar çeşitlendikçe, şarj istasyonlu ve otomatik aydınlatmalı başucu sehpası gibi akıllı dekoratif ürünlerin evlerimizin vazgeçilmezleri olacağına eminiz.
Bohem ve eklektik stiller
Son yıllarda her alanda önemi vurgulanan minimalizm trendi, dekorasyonda varlığını maksimalist yaklaşımlarla birlikte sürdürüyor. Dekorasyonda maksimalist stilleri tercih eden kişiler, bohem ve eklektik tarzların dekorasyon ipuçlarından yararlanıyor. Sen de evinde minimalizmden uzaklaşmak istersen bohem stilden ilham alan detaylara, canlı ve parlak renklere, ilgi çekici desenlere yer vermeyi düşünebilirsin.
Mutfakta canlı renkler
Mutfak dekorasyonunda beyaz başta olmak üzere nötr ve doğal renklerin kullanılması hala son derece popüler. Ancak günümüzde sade mutfak dekorasyonlarının yanı sıra mutfakta özellikle kırmızı, pembe, yeşil gibi canlı ve parlak renkleri kullanmak da oldukça revaçta. Genellikle mutfak dolaplarını ve mobilyaları renkli ve eğlenceli modellerden seçerek gerçekleştirilen bu uygulama, kimi zaman alışılmışın dışında renkli elektronik eşyaların tercih edilmesiyle de hayata geçiriliyor.
Banyoda natürel detaylar
Son dönemde gözlenen ev dekorasyonunda doğallık ve natürelliğe geçiş, 2020’li yıllarda popülerliğini daha da artırıyor. Bu trendi vurgulayacak en önemli dekorasyon detaylarından biri olan ürün malzemeleri, evlerimizin pek çok odasında olduğu gibi banyoda da ön plana çıkıyor. Ham ahşabın yanı sıra beton, doğal taşlar ve mermer gibi natürel malzemeler bu trendi banyona yansıtırken şans verebileceğin seçeneklerden bazıları.
Zengin desenler
Kamuflajdan hayvan baskılarına, puanlıdan çizgiliye sayısız desen sayesinde cesur ve dikkat çekici dekorasyon detayları yaratmak mümkün. 2020’li yılların popülerleşen maksimalist trendi ile iç içe olan canlı ve zengin desen uygulamaları bu dönemde pek çok dekorasyon tarzı bünyesinde tercih ediliyor. Tüm ev dekorasyonun için sade ve minimal tarzdan vazgeçmek istemezsen evinin yatak odası, çocuk odası gibi bir odasında bu trendi deneyerek coşkulu, eğlenceli bir alan yaratabilirsin.
Nötr-koyu renk eşleştirmeleri
Modern ve sade dekorasyon tarzının en önemli bileşenlerinden olan nötr renkler, 2020’li yıllarda koyu ve derin renklerle bir arada kullanılıyor. Beyaz başta olmak üzere uçuk gri, bej ve krem gibi nötr aydınlık renkler ile siyah, antrasit ve koyu lacivert gibi koyu renkleri eşleştirerek modern ve minimal ortamlar elde etmek oldukça revaçta. Popülerliğini 2020’li yılların ötesine taşıyacağı düşünülen bu zamansız trend, pek çok dekorasyon stili için kolaylıkla uygulanabilir.
Geri dönüştürülmüş malzemeler
Gitgide daha da önem kazanan ve ihmal edilmemesi gereken çevresel sorunlar, mimar ve tasarımcıların çevreye duyarlı ve sürdürülebilir ortamlar yaratmak üzerine odaklanmalarını sağladı. Bu konsept ele alındığında ilk olarak öne çıkan yaklaşımlardan biri, doğa dostu ve geri dönüştürülebilir malzemeler ile üretim yapmak oldu. Günümüzde artık pek çok ürünün geri dönüştürülebilir alternatif malzemelerden üretilmiş modelleri mevcut.
Hezaren ve hasır ürünler
70’li yılların göze çarpan trendlerinden biri olan hezaren (rattan) ve hasır ürünler, 2020’li yıllarda yeniden ortaya çıkıyor. Sadelik ve doğallık odaklı dekorasyon stillerini destekleyen bu malzemeler, yatak başlarından sandalyelere pek çok mobilya ve dekorasyon elemanında karşımıza çıkıyor. Sen de evinde natürel bir dokunuş elde etmek istersen, hasır ve hezaren ürünler arasından dekorasyon düzenine uygun seçimler yapabilirsin.
Görsel kaynak: pinterest