Bitkilerine Daha İyi Bakmanın 13 Basit ve Etkili Yolu
Evde, balkonda veya bahçende bitki bakmak seni rahatlatacak, mutlu edecek hobilerdir. Özellikle besin olarak tüketebildiğin bitkilerle mutfağından taze baharat, sebze ve meyve ihtiyacını karşılayabilirsin. Böylece hem ekonomik hem de çevreci bir yaklaşımla evinde kendi doğal atmosferini oluşturabilirsin. Peki, evde gayet basit yöntemlerle bitki bakımını nasıl daha düzgün ve etkili şekilde yapabilirsin?
Eskimiş Bisikletini Evinde Kullanabileceğin 8 Farklı Fikir >
Haşlanmış Yumurta Suyunu Bitkilerine Dök
Belki de çok bilindik bir bilgi olsa da biz hatırlatmak istedik. Yumurta haşladığın kahvaltıların ardından daha sonra bitkine dökmek üzere suyu bir yere ayırabilirsin. Protein ve kalsiyum yoğunluklu içeriği sayesinde haşlanmış yumurta suyunu çiçek coşturan olarak kullanabilirsin.
Yumurta Kabuğu Parçalarını Toprakla Karıştırabilirsin
Yumurtanın içeriği sadece bizler için değil, aynı zamanda bitkiler için de fazlasıyla besleyicidir. Bu nedenle yumurta kabuklarını toprakla buluşturarak kaynak değerini artırmak senin elinde. Bir poşet içinde kırıp küçülterek parçaladığın yumurta kabuklarını bitkilerinin toprağına dökebilirsin. Ardından köklere zarar vermeyecek şekilde karıştırabilirsin. Aynı zamanda yumurta kabuğunun haşereleri uzaklaştırma etkisi de olacaktır.
Bir Toz Sileceği Olarak Muz Kabuğu
Ev bitkilerinin yaprakları üzerinde biriken tozları her defasında kimyasalla karışan su spreylemeyle ve silmeyle giderebilirsin. Ancak daha doğal yöntemlerle de bu işi sağlıklı bir şekilde de çözebilirsin. Örneğin muz kabuğunun iç tarafıyla yaprakların üstünü silebilirsin.
Yumurta Kabuğundan Minik Saksılar
Yumurta kabuğunu da değerlendirebileceğin farklı yöntemlerden bahsedecek olursak sağlam bir yapıda olan yumurta kabuklarını minik saksılar olarak kullanabilirsin. Kabukların içine toprak ve tohum yerleştirerek filizlenmelerini sağlayabilirsin.
Nem Seven Bitkileri Bir Araya Koy
Evdeki bitkilerini en uygun şekilde birbiriyle ilişkili yerleştirirsen daha sağlıklı bir atmosfer oluşturmalarına olanak sağlamış olursun. Örneğin özellikle nem seven bitkileri bir arada yerleştirebilirsin. Böylece soluma ve kendilerinin de nemli ortam oluşturmalarına müsaade edebilirsin.
Sodalı Suyla Bitkilerini Besle
Sodalı suyun mineral deposu içeriğini tümüyle besleyici bir kaynak olarak değerlendirebilirsin. Ancak bu noktada doğrudan asidik bir içecek dökmen uygun olmaz. Bu nedenle sodayı bir miktar su ile karıştırarak bitkilerine vermeyi tercih edebilirsin.
Kaktüs ve Sukulentler İçin Kedi Kumu Karıştırabilirsin
Kaktüsler sukulentler nemli olmayan kuru toprakları daha çok severler. Bu nedenle toprağın içine bir miktar kedi kumu karıştırman bitkilerin köklerinin nem oranını sağlamaları için faydalı olur.
Haşlanmış Sebze Suyunu Dökebilirsin
Doğal çiçek coşturan hazırlamak için haşlanmış sebze suyunu değerlendirebilirsin. Evde yemek yaparken haşlamış olduğun besinleri bir yere ayırabilirsin. Ardından bitkilerine dağıtarak onları fazlasıyla besleyebilirsin.
Bölmeli Kek Tepsisi Kullanarak Bahçeni Düzenle
Kap kek yapmak için kullanıyor olduğun tepsiler bahçe düzenlemende de işine yarayabilir. Bunu değerlendirmek için toprağı toplu şekilde sıkıştırıp derinleştirebilir ve geometrik bir planlama sağlayabilirsin. Ardından sıkıştırdığın ve derinleştirdiğin alanlara tohumları yerleştirebilirsin. Ardından üstlerini toprakla örtüp sulayarak filizlenmelerini bekleyebilirsin.
Böceklenmeye Karşı Yeni Açtığın Kalem Kırıntılarını Dökebilirsin
Toprakta çıkan böceklere karşı kimyasal bir ilaç kullanmak istemiyorsan doğal yöntemlerden faydalanabilirsin. Bunun için aslında evinde bulunan kurşun kalemleri açıp toprağa dökerek topraktan böcekleri uzaklaştırabilirsin.
Tatile Gittiğinde Pratik Sulama Yöntemleri Kullanabilirsin
Evden uzaklaştığında her daim bitkilerinle ilgilenecek birini bulamayabilirsin. Bunun için evde kendi yöntemlerinle pratik sulama yöntemlerinden faydalanabilirsin. Örneğin bitkilerini bir çember şeklinde dizip hepsini tek bir kaynaktan sulayabilirsin. Bu yöntem için bitki çemberinin ortasına yetecek miktarda su içeren bir kap ve bu kaptan her bir saksıya uzanan bir kumaş parçası veya ip yerleştirmen yetecektir. Suyu emen ipin bitkilerin toprağını nemli tuttuğunu görebileceksin.
Buz Küpleriyle Kısa Sulama İşlemleri
Daha kısa tatiller için buz küpleriyle zamanla sulama yönteminden faydalanabilirsin. Bu yöntem sayesinde yavaşça eriyen ve toprağı nemlendiren buz küpleriyle doğal bir sulama şekli geliştirmiş olacaksın.
Dikey Bahçe ile Yerden Tasarrufu Sağla
Evde veya balkonunda bitki yetiştirme için her daim yeterli alanın olmayabilir. Ancak bunun için dekorasyon trendlerinden olan dikey bahçe sistemlerinden faydalanabilirsin. Kapı arkası organizatörleri veya duvar saksıları ile alandan tasarruf ederken, hala bitkilerinle ilgilenip onlarla yaşam alanını paylaşabilirsin.
Görsel kaynaklar: reshontheway.com, thekitchn.com, succulentplantguide.com, archanaskitchen.com, vitalfarms.com, dailypreppernews.com, apartmenttherapy.com, freepik, pinterest, 1millionwomen.com.au, plantindex.com, blog.stobag.com, unsplash