Dua Çiçeği Bakım Rehberi

Dua Çiçeği Bakım Rehberi

Sabah açılan akşam kapanan yaprakları sebebiyle dua çiçeği olarak anılan ve son dönemlerde ünlenen ev bitkilerinden olan dua çiçeği evinin botanik görüntüsünü tamamlayabilir. Kalatya dua çiçeği doğadaki en güzel yeşilleri bünyesinde tuttuğu yaprakları ile evine yepyeni bir hava katabilecek bir çiçek. Bu görkemli çiçeğin bakımına ve özelliklerine dair ayrıntıları yazımızda bulabilirsin.

Kendin Yap: Makrome Saksı

Tatildeyken Aklın Bitkilerinde Kalmasın

Balkonunda Yenilebilir Bahçe Yaratma Projesi

Dua Çiçeği Nedir?

Dua çiçeği aslen egzotik bir aile olan Marantaceae ailesinden bir bitkidir. Maranta adı bitkiyi bulan bilim insanı İtalyan Maranta’dan gelmektedir. Ailedeki çeşitlerin yıllar içinde türleri azalmıştır, bugün yaklaşık 60 tane çeşit bulunur. Dua çiçeğinin bakımı nasıl yapılır konusu oldukça hassastır çünkü bitkinin ihtişamlı yağmur ormanları esintili yaprakları kurumaya meyillidir, bu sebeple bakımına özen göstermek gerekir.

dua-cicegi-nedir

Evde Dua Çiçeği Yetiştirme

Dua çiçeği özelliklerine bakmak gerekirse öncelikle yağmur ormanları kültürünün devam ettiği bir örüntü görebiliriz. Bu yüzden de çiçeği hava akımının olduğu ve yoğun nemli ortamlarda yetiştirerek en yüksek verimi alabilirsin. Su konusunda da hassas davranarak sulamayı mümkünse içme suyuyla yapmak gerekir ve dönem dönem yapraklarını nemli bir bezle silmek gerekir.

dua-cicegi-cesitleri

Dua Çiçeği Çeşitleri

Dua çiçeği çeşitlerinin yaklaşık 60 adet olduğundan bahsetmiştik. Bu ailedeki çeşitlerin birbirinden ayrılması yaprak şekli, rengi ve çiçek biçimlerine göre yapılabilir. Örneğin Calathea Whitestar cinsinin yeşil ve pembe renklerinde büyük yaprakları varken Calathea Triostar cinsinin daha ince uzun yeşil yaprakları vardır. Tüm çeşitlerin ortak özelliği gündüz açık akşam kapalı yapraklarının olmasıdır.

dua-cicegi-bakimi

Dua Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Dua çiçeği bakımında su, ışık, nem ve besin konularına özen göstermek gerekir. Dua çiçeğinin bakımında sulamayı yaparken toprağının tamamen kurumamasına özen göstermek gerekir. Ortamın nemine bağlı olarak haftada bir sulama çiçeğin ihtiyacı olan suyu karşılayabilecektir. Yağmur ormanlarının aydınlık ama yüksek ağaçlar altında direkt güneşten korunan yapısını hayal ettiğimizde bitkinin yüksek neme ve direkt olmayan ışığa olan ihtiyacını anlayabiliriz. Dua çiçeği bakımı için ek besin kullanmak istiyorsan bunu ayda bir defa ilkbahar ve yaz aylarında vermelisin.

dua-cicegi-bakimi-puf-noktalar

Dua Çiçeğinin Çoğaltılması

Dua bitkisi bakımı özenle yapıldığı takdirde hızlı büyümeye ve çoğalmaya meyleder. Bu sebeple iyi bir bakım yaptıktan sonra bitkiyi çoğaltırken zorlanmazsın. Dua çiçeği çoğaltma için bitkinin kökünden çıkan yeni sürgünlerini kullanman gerekir, bu sürgünleri dikkatle bitkiden ayırıp başka bir saksıda yetiştirebilirsin.

dua-cicegi-cogaltma

Dua Çiçeği Bakımında Sık Karşılaşılan Sorunlar

Kalatya çiçeği bakımı hassas bir konu olduğundan küçük aksaklıklar dahi bitkinin yapraklarında şekil ve renk bozulmalarına sebep olabilir. Yaprakların sararması bitkinin yeterli ışık almadığının ve çok fazla sulandığının göstergesi olabilir. Bunun dışında çok ışık aldığı noktada bitkide yanıklar gözlemleyebilirsin. Yapraklarda siyah noktaların oluşması ise sulama suyunun kalitesini arttırman gerektiğini gösteriyor olabilir. Bunun dışında su ihtiyacı bitkinin yapraklarının kıvrılmasına yol açabilir, bu durumda sulamayı arttırman gerekecektir.

dua-cicegi-bakimi

Görsel Kaynaklar: ciceksepeti.com, pexels.com, cicek.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Dekorasyonda Kahverengi ile Uyumlu Renkler

Dekorasyonda Kahverengi ile Uyumlu Renkler

Evdeki Kavanozları Değerlendirmek İçin Kavanoz Süsleme Yöntemleri

Evdeki Kavanozları Değerlendirmek İçin Kavanoz Süsleme Yöntemleri