Küstüm Çiçeği Rehberi: Bakım, Çoğaltma ve Hafıza Sırları
Yaprağına elinin değmesiyle kendisini gizleyecek şekilde kapanan sonra da canı istediğinde geri açan bir çiçek olması sebebiyle oldukça meşhur olan küstüm çiçeğinin bakımında oldukça özenli olmak gerekir. Küstüm çiçeği tohumunu alıp yetiştirmek gibi bir arzun varsa çiçeğin hikayesinden bakımının püf noktalarına kadar birçok konuyu önden öğrenmen iyi olabilir.
Çiçeklerle Anlatılan Anlamların Rehberi
Küstüm Çiçeği'nin Özellikleri
Küstüm çiçeğinin özelliklerinden bahsetmeden çiçeğinin nereden geldiğine bakmak gerekir. Kökleri Güney Amerika’ya dayanan küstüm çiçeği uygun ortamlarda bakıldığı takdirde 150 cm’ye kadar uzayabilir. Bu uygun ortamı sağlamak her zaman çok kolay olmasa da evde saksıda yetiştirilebilen bir çiçektir küstüm çiçeği ve yerini sevdiği takdirde ömrü yedi yıla kadar uzar. Nemli ve sıcak bir ortamda yaşaması gereken çiçeğin toprağı da saçak köklerinin yoğun şekilde beslenmesini destekleyecek bir yapıda olmalıdır.
Küstüm Çiçeği'nin Hikayesi
Küstüm çiçeğinin hareketi halk arasında oldukça yaygın bazı hikayeler oluşmasına sebep olmuştur. Bu hikayelerin en meşhurları bitkinin önseme özelliğinin olduğunun altını çizer. Öyle ki en ufak bir hareketten etkilenen bir çiçek olduğu için küstüm çiçeğinin depremi hissedip kapandığı ve bu sayede önden haber verdiği söylenir. Küstüm çiçeği hikayesi sebebiyle deprem çiçeği olarak da bilinir.
Küstüm Çiçeğinin Çiçek Açma Durumu
Küstüm bitkisi her ne kadar dış etkilerle kapanan yeşil yapraklarıyla bilinse de doğru bir bakımla kendisini gösteren mor ve pembe çiçekleriyle de karşısındakini büyüler. Mayıs sonu haziran başı civarı açmaya başlayan çiçekler bütün bir yaz ayı evinde renk şöleni yaratır. Bu çiçek açma dönemi ekim gibi biter.
Tohumdan Küstüm Çiçeği Yetiştirme Rehberi
Küstüm çiçeği bakımı için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bitkinin sıcak ve nemli bir ortama olan ihtiyacıdır. Bitki genel olarak güneşe ihtiyaç duysa da özellikle yaz aylarında güneşten korunmalıdır, bu güneş onun için yakıcı olabilir. Küstüm çiçeği bakımında bitkiyi zaman zaman havalandırmak önemlidir. Ekildiği toprağın suyu bünyesinde fazla tutmayan bir toprak olması gerekir. Sulama ise toprak kurudukça yapılmalıdır.
Küstüm Çiçeği İçin İdeal Bakım Önerileri
Küstüm çiçeği bakımında özellikle bitkinin hassasiyetine dikkat etmekte fayda var. Uzun yıllık bir bitki olduğu için gerekli bakım rutinleri sağlandığı sürece ömrü yedi yıla kadar uzayabiliyor. Yoğun soğuklardan ve sıcaklardan bitkiyi korumak en önemli püf noktalar arasında. Bunun yanında bitki kendini dokunmalardan ve yağmurdan korumak adına yapraklarını kapatsa da yoğun darbelerden de bitkiyi sakınmak gerekir.
Küstüm Çiçeği'nin Çoğaltılma Yöntemleri
Küstüm çiçeğini tohumdan yetiştirmek için tohuma birkaç işlem uygulamak gerekir. 50 derece ısıda bir suda bekletilen tohum halihazırda nemli bir toprağa konur ve üzeri poşetle kapatılır. Burada yeşillenen bitki fidanlarını alıp başka saksılarda yetiştirebilirsin. Tohumdan çoğaltma işlemini ilkbahar aylarında yapmak en yüksek verimi almanı sağlayacaktır, bu işlemi kışın yaptığın zaman verim düşebilir.
Küstüm Çiçeğinin Hafıza Yeteneği
Küstüm çiçeği hikayesini bitkinin yapraklarını kapatma eğilimi üzerinden anlatmıştık. Yapılan bir bilimsel araştırma bu bitkinin basit bir hafıza sistemi olduğunu ortaya koyuyor. Hafıza her ne kadar bir beyni olmaması yüzünden insanda bahsettiğimiz bir hafıza ile aynı şey olmasa da birtakım kimyasal alışverişlerin olan biteni yeniden ve yeniden yaşaması üzerine geliştiriliyor. Araştırma bitkinin aynı etkiye bir süre sonra yaprak kapatma etkisi vermediğini göstererek hafıza ihtimalini ortaya koyuyor. Bu ihtimalde yapılan etki bitkiye zarar vermeyecek bir etki, bunun altını çizmekte fayda var.
Görsel Kaynaklar: cicek.com, housebeautiful.com, chilternseeds.co.uk, thespruce.com, youtube.com, pinterest.com