Küstüm Çiçeği Rehberi: Bakım, Çoğaltma ve Hafıza Sırları

Küstüm Çiçeği Rehberi: Bakım, Çoğaltma ve Hafıza Sırları

Yaprağına elinin değmesiyle kendisini gizleyecek şekilde kapanan sonra da canı istediğinde geri açan bir çiçek olması sebebiyle oldukça meşhur olan küstüm çiçeğinin bakımında oldukça özenli olmak gerekir. Küstüm çiçeği tohumunu alıp yetiştirmek gibi bir arzun varsa çiçeğin hikayesinden bakımının püf noktalarına kadar birçok konuyu önden öğrenmen iyi olabilir.

Çiçeklerle Anlatılan Anlamların Rehberi

Feng-Shui'ye Göre Evimizde Bulunması Gereken 10 Bitki

Evde Limon Ağacı Yetiştirme Rehberi

Küstüm Çiçeği'nin Özellikleri

Küstüm çiçeğinin özelliklerinden bahsetmeden çiçeğinin nereden geldiğine bakmak gerekir. Kökleri Güney Amerika’ya dayanan küstüm çiçeği uygun ortamlarda bakıldığı takdirde 150 cm’ye kadar uzayabilir. Bu uygun ortamı sağlamak her zaman çok kolay olmasa da evde saksıda yetiştirilebilen bir çiçektir küstüm çiçeği ve yerini sevdiği takdirde ömrü yedi yıla kadar uzar. Nemli ve sıcak bir ortamda yaşaması gereken çiçeğin toprağı da saçak köklerinin yoğun şekilde beslenmesini destekleyecek bir yapıda olmalıdır.

kustum-ciceginin-ozellikleri

Küstüm Çiçeği'nin Hikayesi

Küstüm çiçeğinin hareketi halk arasında oldukça yaygın bazı hikayeler oluşmasına sebep olmuştur. Bu hikayelerin en meşhurları bitkinin önseme özelliğinin olduğunun altını çizer. Öyle ki en ufak bir hareketten etkilenen bir çiçek olduğu için küstüm çiçeğinin depremi hissedip kapandığı ve bu sayede önden haber verdiği söylenir. Küstüm çiçeği hikayesi sebebiyle deprem çiçeği olarak da bilinir.

kustum-cicegi-hikayesi

Küstüm Çiçeğinin Çiçek Açma Durumu

Küstüm bitkisi her ne kadar dış etkilerle kapanan yeşil yapraklarıyla bilinse de doğru bir bakımla kendisini gösteren mor ve pembe çiçekleriyle de karşısındakini büyüler. Mayıs sonu haziran başı civarı açmaya başlayan çiçekler bütün bir yaz ayı evinde renk şöleni yaratır. Bu çiçek açma dönemi ekim gibi biter.

kustum-cicegi-cicegi

Tohumdan Küstüm Çiçeği Yetiştirme Rehberi

Küstüm çiçeği bakımı için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bitkinin sıcak ve nemli bir ortama olan ihtiyacıdır. Bitki genel olarak güneşe ihtiyaç duysa da özellikle yaz aylarında güneşten korunmalıdır, bu güneş onun için yakıcı olabilir. Küstüm çiçeği bakımında bitkiyi zaman zaman havalandırmak önemlidir. Ekildiği toprağın suyu bünyesinde fazla tutmayan bir toprak olması gerekir. Sulama ise toprak kurudukça yapılmalıdır.

tohumdan-kustum-cicegi-yetistirme

Küstüm Çiçeği İçin İdeal Bakım Önerileri

Küstüm çiçeği bakımında özellikle bitkinin hassasiyetine dikkat etmekte fayda var. Uzun yıllık bir bitki olduğu için gerekli bakım rutinleri sağlandığı sürece ömrü yedi yıla kadar uzayabiliyor. Yoğun soğuklardan ve sıcaklardan bitkiyi korumak en önemli püf noktalar arasında. Bunun yanında bitki kendini dokunmalardan ve yağmurdan korumak adına yapraklarını kapatsa da yoğun darbelerden de bitkiyi sakınmak gerekir.

kustum-cicegi-bakim

Küstüm Çiçeği'nin Çoğaltılma Yöntemleri

Küstüm çiçeğini tohumdan yetiştirmek için tohuma birkaç işlem uygulamak gerekir. 50 derece ısıda bir suda bekletilen tohum halihazırda nemli bir toprağa konur ve üzeri poşetle kapatılır. Burada yeşillenen bitki fidanlarını alıp başka saksılarda yetiştirebilirsin. Tohumdan çoğaltma işlemini ilkbahar aylarında yapmak en yüksek verimi almanı sağlayacaktır, bu işlemi kışın yaptığın zaman verim düşebilir.

tohumdan-kustum-cicegi-yetistirmek

Küstüm Çiçeğinin Hafıza Yeteneği

Küstüm çiçeği hikayesini bitkinin yapraklarını kapatma eğilimi üzerinden anlatmıştık. Yapılan bir bilimsel araştırma bu bitkinin basit bir hafıza sistemi olduğunu ortaya koyuyor. Hafıza her ne kadar bir beyni olmaması yüzünden insanda bahsettiğimiz bir hafıza ile aynı şey olmasa da birtakım kimyasal alışverişlerin olan biteni yeniden ve yeniden yaşaması üzerine geliştiriliyor. Araştırma bitkinin aynı etkiye bir süre sonra yaprak kapatma etkisi vermediğini göstererek hafıza ihtimalini ortaya koyuyor. Bu ihtimalde yapılan etki bitkiye zarar vermeyecek bir etki, bunun altını çizmekte fayda var.

kustum-cicegi-hafizasi

Görsel Kaynaklar: cicek.com, housebeautiful.com, chilternseeds.co.uk, thespruce.com, youtube.com, pinterest.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evin için Doğru Elektrikli Isıtıcıyı Nasıl Seçersin?

Evin için Doğru Elektrikli Isıtıcıyı Nasıl Seçersin?

Etajer Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir?

Etajer Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir?