Kauçuk Çiçeği Bakım Rehberi

Kauçuk Çiçeği Bakım Rehberi

Evlerimizde bitki bakmak özellikle son birkaç yıldır dekorasyon trendlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Sen de evinde ihtişamlı görüntüsüyle yer kaplayacak ve aynı zamanda bakımı kolay olacak bir bitki arıyorsan kauçuk bitkisi tam aradığın bitki. Büyük yapraklarının yaratacağı doğal atmosfer evinin görüntüsünü tamamlamaya şimdiden aday. Bu rehberde kauçuk çiçeği bakımından kauçuk çiçeğinin faydalarına kadar birçok konuda ayrıntılı bilgiyi senin için derledik.

Saksıda Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Feng-Shui'ye Göre Evimizde Bulunması Gereken 10 Bitki

Agave Bitkisi Yetiştirme ve Bakım Rehberi

Kauçuk Çiçeği Nedir?

Dutgiller ailesinden gelen Latince adı ficus elastica olan kauçuk bitkisi yıllarca kauçuk yapımında kullanılmış. Bugünse büyük saksılarla evlerimizin dekorasyonunu tamamlıyor. Kauçuk adı Güney Amerikalı bir halk dilinden geliyor ve anlamı “ağlayan ağaç.” Bu isim bitkiye gövdesinin akan suları anımsatması sebebiyle verilmiştir. Bitkinin asıl gelişip büyüdüğü yer Asya, bu sebeple de bitkinin yoğun bir nem ihtiyacı mevcut. Kauçuk çiçeği özelliklerinin başında da bu nem ihtiyacını sayabiliriz. Diğer özelliklerini ise bakım ipuçlarını anlatırken ayrıntılandırabiliriz.

kaucuk-cicegi-nedir

Kauçuk Çiçeği Türleri

En bilinen kauçuk türlerinden birisi koyu yeşil yapraklı bir görüntüye sahip olan kauçuk bitkisiyken bir diğer türünün yaprak rengi alacalı beyaz ve mordur. Bu iki türün görüntüleri birbirinden her ne kadar farklı olsa da özellikleri bakımından benzer olmaları sebebiyle bakımları da benzer yollarla yapılır.

kaucuk-cicegi-turleri

Kauçuk Çiçeği Bakım Temelleri

Kauçuk çiçeği bakımı birçok bitkiye nazaran oldukça kolaydır, bu sebeple de ev ve ofis gibi alanlarda sıklıkla tercih edilir. Bitkinin bakımının temelleri arasında sulama ihtiyacının düşük olmasını ve güneş ışığını direkt olarak almaması gerektiğini sayabiliriz. Bunun yanında gerekli saksı tiplerini, budama ve çoğaltma ile ilgili ayrıntıları yazımızın devamında bulabilirsin.

kaucuk-cicegi-bakim-temelleri

Sulama ve Toprak Seçimi

Kauçuk bitkisi özellikle bir sulama ihtiyacı duymadığından yaz mevsimlerinde haftada iki, kışlarıysa haftada bir sulama yeterli olacaktır. Bunun yanında sulama sıklığını belirlerken toprağın kuruluğunu kontrol etmeyi de tercih edebilirsin, kauçuk çiçeği sulamanın en önemli püf noktası toprağı ıslakken ek bir su vermemektir diyebiliriz. Toprak seçiminde özel bir ihtiyacı olmasa da toprağın drenajlı bir toprak olması bitkinin köklerinde su birikmemesi adına önemlidir.

kaucuk-sulama-ve-toprak

Işık İhtiyacı

Kauçuk çiçeği güneş sever mi diye soruyorsan bunun cevabının bitkinin evindeki gelişimine göre değişebileceğini söylemeliyiz. Normal olarak kauçuk çiçeği yoğun bir güneş ihtiyacına sahip değildir, bu sebeple direkt güneşten sakınılması gerekir. Bir yandan da gelişimi yavaşlamış bir kauçuk bitkisi sana bir miktar daha ışığa ihtiyacı olduğunu söylüyor olabilir.

kaucuk-isik-ihtiyaci

Saksı Değişimi

Kauçuk bitkisinin özel bir bakım ihtiyacı olmaması ve hızlı büyüyebilmesi özellikle bitki bakmaya yeni başlayanlar için oldukça önemli artılardır. Ama bitkinin bu hızlı büyüyüşü toprağın altında da devam ettiğinden dolayı bitkinin yıllar içinde saksı değişimine ihtiyacı olabilir. Bu durumda dikkatli bir şekilde yıllık olarak saksı değişimi yapman gerekebilir.

kaucuk-saksi-degisimi

Kauçuk Çiçeğini Canlandırma İpuçları

Kauçuk çiçeğinde herhangi bir hastalık gözlemlediğin zaman hızlı bir şekilde müdahale ederek bitkini kurtarabilirsin. Bitkideki solma ve sararma durumlarında hazır satılan bitki vitaminlerini kullanarak bitkini canlandırabilirsin. Büyümesi yavaşladıysa konumunu değiştirerek bir süre gözlem yapabilirsin.

kaucuk-cicegini-canlandirmak-icin

Yaprak ve Kök Bakımı

Kauçuk çiçeğinin yaprakları oldukça görkemli bir görüntüye sahiptir, bu sebeple bitkinin yapraklarının tozlarını alabilir ve parlak görünmesi için az miktar zeytinyağı ile temizleyebilirsin. Bunun yanında bitkinin yapraklarında sararma meydana geldiyse sulamada bir düzenlemeye gitmeyi düşünebilirsin ve bu sararmış yaprakları bir makasla kesebilirsin.

kaucuk-yaprak-bakimi

Kesme ve Şekil Verme

Bitkinin şeklini değiştirmek ya da eski yapraklarından arındırmak istiyorsan özellikle yaz ve ilkbahar aylarında budama işlemi yapabilirsin. Bu mevsimlerde yapacağın bir budamanın ardından bitki kendisini hızlı bir şekilde toparlayacaktır. Kauçuk çiçeği ne kadar büyür sorusunun cevabı bir ev bitkisinden beklenmeyecek bir cevaptır: bu bitki 6 metreye kadar büyüyebilir. Bu büyüme her ne kadar heyecan verici olsa da bitkinin gövdesine ağırlık yapabilir, bu sebeple budama dönemlerini iyi değerlendirmen bitkinin sağlığı için önemlidir.

kaucuk-budama-donemi

Kauçuk Çiçeğinin Faydaları

Evinde kauçuk çiçeği bakmaya karar verirken bitkinin faydalarını da merak ediyor olabilirsin. Kauçuk çiçeğinin faydalarının başında bitkinin içinde bulunduğu ortamın havasını temizleme özelliğini sayabiliriz. Bu sayede evinin havası temizlenir ve daha sağlıklı bir ortam sağlanır.

kaucuk-cicegi-faydalari

Görsel Kaynaklar: cicek.com, pexels.com, tuncbotanik.com, pinterest.com, botanikamo.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Yıl Sonu Hedeflerine Yönelik Düşünsel Bir Yolculuk

Yıl Sonu Hedeflerine Yönelik Düşünsel Bir Yolculuk

Bütçene Uygun Kendin Yap Bebek Partisi Süslemeleri

Bütçene Uygun Kendin Yap Bebek Partisi Süslemeleri