Saksıda Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Saksıda Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde bakılan çiçekler arasında oldukça meşhur olan kadife çiçeğinin hem çok hoş bir görüntüsü hem de oldukça çekici bir kokusu var. Bu çiçeğe saksıda bakabileceğin gibi bahçende de bakabilirsin. Kadife çiçeği yalnız görüntüsüyle değil aynı zamanda faydalarıyla da bilinen bir çiçek.

Gelincik Çiçeğinin Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

Evde Limon Ağacı Yetiştirme Rehberi

Cilde İyi Gelen Esansiyel Yağlar

Kadife Çiçeği Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Marigold olarak da bilinen kadife çiçeği birçok kültürde şifalarıyla bilinir. Renginin güzelliğinin yanı sıra oldukça yararlı olduğu için de özellikle cilt ve saç bakımında sıklıkla kullanılır. Kadife çiçeğine calendula ismi de verilir, bu isim küçük takvim anlamına gelir. Bunun sebebi göz alıcı çiçeklerini yılın başında açmasıdır. Bir yandan da kadife çiçeği anlamı kutsal sevgidir.

kadife-cicegi-nedir

Kadife Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Kadife çiçeğinin katmerli ve katmersiz olarak iki çeşidi vardır. Bunlardan katmerlisi turuncu siyah renkleriyle daha yaygın olsa da kırmızı, sarı renkleri de olan bir çiçek ailesidir.

kadife-cicegi-turleri

Kadife Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Kadife çiçeği tohumu sayesinde her yıl yeniden çoğalabilir. Tohumları bahar aylarının başında mart civarı ekmekte fayda vardır. 2-4 ay içerisinde tohumlar çimlenir ve fideler oluşur. Fideler oluştuğunda yerlerini değiştirebilirsin.

kadife-cicegi-tohumu

Kadife Çiçeği Nasıl Dikilir?

Kadife çiçeğini tohumdan yetiştirebileceğin gibi fidelerini alarak da yetiştirebilirsin. Fideleri bol güneş alan bir yere ekmende fayda vardır. Kadife çiçeğine saksıda, balkonda istediğin herhangi bir yerde rahatlıkla bakabilirsin.

kadife-cicegi-bakimi

Saksıda Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kadife çiçeği bakımı çok zahmetli olmayan bir süreçtir. Çünkü bu çiçek çok özel bir sulama ya da bakım istemez. İyi güneş alan bir yerde aralıklarla sulamaya dikkat ettiğin ve toprağının havalandığına emin olduğun müddetçe çiçeğin güzelce büyüyecektir. Kadife çiçeği yalnız birkaç senelik yaşar, kuruduğu zaman tohumlarını alıp bitkiyi kökünden çıkarman gerekir.

saksida-kadife-cicegi-bakimi

Kadife Çiçeği Ne Sıklıkla Sulanmalıdır?

Kadife çiçeği bakımının en mühim noktası sulamayı abartmamaktır çünkü fazla su bitkinin çiçek açmasını engelleyecektir. Toprağının nemli olduğuna emin olduğun müddetçe su püskürtme yöntemiyle yapacağın bir sulama çiçek için yeterli olacaktır.

kadife-cicegi-sulama

Kadife Çiçeği Güneşi Sever Mi?

Kadife çiçeği güneşi oldukça fazla sever, hatta bu sebeple ışığı direkt alan bir yerde dahi bitkiye bakabilirsin. Özellikle balkonun yoğun güneş alıyorsa bu çiçeği balkonunda tercih edebilirsin, ışığın altında güzel renkleriyle canlanacaktır.

kadife-cicegi-bakimi

Kadife Çiçeği Ne Kadar Büyür?

Kadife çiçeği gerekli ortam şartları sağlandığı sürece 30-90 cm arasında büyüyebilir. Bu sayede saksıda baktığın çiçeğin oldukça doygun bir görüntüye sahip olacak ve etrafa güzellik saçacaktır. Büyüdüğünde saksı değiştirmene gerek yoktur çünkü kısa süreli ömrü olan bu bitkinin çiçekleri solduğu zaman kendisi de kuruyacaktır.

kadife-cicegi-buyume

Kadife Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Kadife çiçeği faydaları özellikle cilt için oldukça fazladır, cildin sakinleşmesini ve nemliliğini korumasını sağlar. Bununla beraber sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının tedavisinde de kullanılabilir. Bu gibi faydaları sebebiyle kadife çiçeği kozmetik alanında yaygın olarak kullanılan bir çiçektir.

kadife-cicegi-faydalari

a. Kadife Çiçeği Yağı Ne İşe Yarar?

Kadife çiçeği yağı hazır olarak alınabileceği gibi kurutulmuş çiçeklerin zeytinyağında dinlendirilmesi yoluyla evde de yapılabilir. Kadife çiçeği yağı özellikle cilde uygulanarak cildi beslemek ve yaraları iyileştirmek adına kullanılabilir.

kadife-cicegi-yagi

b. Kadife Çiçeği Çayı Ne İşe Yarar?

Kadife çiçeğinin kurutulması ile çayı da hazırlanabilir. Kadife çiçeği çayı nasıl yapılır diye düşünüyorsan bu konu oldukça basittir, kurutulmuş çiçeklerin demlenmesi yoluyla çayını hazırlayabilirsin. Bu çay özellikle regl ağrısı gibi ağrılarının geçmesine yardımcı olacaktır ve ishal durumlarının rahatlamasını sağlayacaktır.

kadife-cicegi-cayi-kullanimi

c. Kadife Çiçeği Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Kadife çiçeği sirkesi nasıl yapılır konusunda çeşitli yöntemler olsa da genellikle bal ve meyvelerle mayalanarak hazırlanan bu sirke de kadife çiçeğinin sayısız faydasından yaralanırken sana yardımcı olacaktır. Bu sirkeyi ağızdan tüketmenin yanı sıra duş alırken saçların için de kullanabilirsin.

kadife-cicegi-faydalari

Görsel Kaynaklar: pinterest.com, cicek.com, zengardentr.com, pexels.com, akishaber.com.tr

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Mutfakta Sürdürülebilir Olmanın 6 Yolu

Mutfakta Sürdürülebilir Olmanın 6 Yolu

Evin İçin Dış Cephe Boya ve Renk Seçenekleri

Evin İçin Dış Cephe Boya ve Renk Seçenekleri