Atatürk Çiçeği (Ponsetya) Bakımı Nasıl Yapılır?

Atatürk Çiçeği (Ponsetya) Bakımı Nasıl Yapılır?

Adını Türkiye’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ten alan Atatürk çiçeğinin bir diğer adı ponsetyadır. Oldukça hassas olan Atatürk çiçeğine nasıl bakılır diye düşünüyorsan doğru yerdesin. Atatürk çiçeğinin sulamasından budamasına, bakımına dair tüm ayrıntıları yazımızda bulabilirsin.

Evde Uzakdoğu Esintisi: Japon Gülü Bakımı

Çiçek Bakım Rehberi

Balkonunda Yenilebilir Bahçe Yaratma Projesi

Atatürk Çiçeği Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Ponsetya çiçeği ya da Atatürk çiçeği ana vatanı Meksika olan, renkli çiçeklere sahip bir bitkidir. Çiçeklerini kışın açması en çok bilinen özelliğidir ve bu sebeple bazı yerlerde Noel çiçeği olarak da bilinir. Dünyada 2000’den fazla çeşidi olan Atatürk çiçeğinin popüler oluşu çeşitli doğa bilimciler tarafından Meksika’da keşfedilip önce Avrupa’ya sonra da Amerika’ya götürülmesiyle olmuştur.

atatürk-cicegi-nasil-bakilir

Atatürk Çiçeği Nasıl Sulanır ve Ne Sıklıkla Sulanmalıdır?

Atatürk çiçeği nemli ortamları sevse de fazla su ölmesine sebep olur. Nemini korumak için yapraklarını su püskürterek nemli tutmalısın. Bunun yanında toprağının hava alması ve fazla suyu akıtmasını sağlamak için drenajlı bir saksı kullanmalı ve saksı tabağında fazla su bulundurmamalısın.

atatürk-cicegi-ozellikleri

Atatürk Çiçeği Ne Kadar Büyür ve Hangi Ortamlarda Daha İyi Gelişir?

Atatürk çiçeği doğası gereği çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda gelişmekte zorluk yaşar. Bu tarz bir ortamda yetiştirdiğin zaman çiçeğin yapraklarının solduğunu ya da öldüğünü görebilirsin. Bu yüzden iç mekanda mümkünse filtrelenerek gelen bir güneş ışığında yetiştirmeyi tercih edebilirsin.

ataturk-cicegi-ne-kadar-buyur

Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır ve Ne Zaman Çoğaltılmalıdır?

Atatürk bitkisi çiçeklerini kış aylarında açıp ilkbahar aylarındaysa çiçek ve yapraklarını döker. Bu dönemde yaprakların dökülmesinin ardından budama yapman gerekir. Budamada çıkan dalları mineral bakımından zengin bir toprakta köklendirerek Atatürk çiçeği çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsin. Bu köklenme sürecinde toprağı nemli tutmaya özen göstermen iyi olur.

ataturk-cicegi-cogaltma

Atatürk Çiçeği Suda Köklendirme Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Atatürk çiçeği suda köklendirme yöntemini sera etkisi yaratarak kapalı bir kavanoz ya da kutuda yapabilirsin. Bunun için budamada kestiğin dalları hafif toprak koyduğun kavanoz ya da kutunun dibine belli aralıklarla ekmelisin. Önemli nokta bu kutunun delikli kapağını kapalı tutmak. Bu sayede sera etkisi yaratacaksın ve birkaç hafta içinde filizlenmeyi gözlemleyebileceksin.

ataturk-cicegi-suda-koklendirme

Atatürk Çiçeği Nasıl Budanır ve Hangi Dönemlerde Budama Yapılmalıdır?

Atatürk çiçeği ne kadar büyür diye düşünüyorsan sana bakımının iyi yapıldığı bir ortamda 5 metreyi bulacağını söyleyebiliriz. Bu iyi bakıma gerektiğinde doğru şekilde yapılan budama da dahildir. Bitkinin yapraklarını döktüğü bahar aylarının sonunda özellikle mayıs ayında zayıf dallarını bir budama aleti yardımıyla kestiğin zaman bitkinin gelişimi hızlanacaktır.

atatürk-cicegi-budama

Atatürk Çiçeği Saksı Değişimi Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Atatürk bitkisinin saksısı fazla suyu tahliye edebileceği şekilde delikli olmalı. Bitkinin gelişim süreçlerine göre saksı değişimini yılda bir yapabilirsin. Bu şekilde bir büyük boy saksıya geçerek köklerinin rahatlamasını sağlayabilirsin. Bu işlemi yapmak için de en iyi dönem budamayla benzer dönem olan nisan aylarıdır.

ataturk-cicegi-saksi-degisimi

Atatürk Çiçeği Ne Zaman Açar ve Renkleri Nelerdir?

Atatürk çiçeği renkleri krem, kırmızı ve pembedir ve bu çiçekler kış aylarında açarlar. Hatta aralık gibi açmaya başlayan çiçeklerin ocak ve şubatta da canlı kalması sebebiyle bu bitkiye bazı ülkelerde Noel çiçeği de denir.

ataturk-cicegi-ne-zaman-acar

Atatürk Çiçeği Solarsa Nasıl Canlandırılır?

Atatürk bitkisi ne çok sıcak ne de çok soğuk ortamları sever, bu iki ortam da bitkinin solmasına sebep olabilir. Bunun için bitkini bu etkilerken koruyacak şekilde 17-18 derecelik bol ışıklı bir oda ortamında yetiştirmeyi tercih etmen iyi olur. Fazla suyu da sevmeyen Atatürk çiçeği gereğinden fazla sulandığında da solabilir. Bu durumda da sulamaya kısıtlama getirmeyi tercih etmelisin.

Görsel Kaynaklar: thespruce.com, pexels.com, pinterest.com, pixabay.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

İyi Karpuz Nasıl Anlaşılır? Karpuz Seçerken Bilmeniz Gerekenler

İyi Karpuz Nasıl Anlaşılır? Karpuz Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Hangi Kendin Yap Duvar Dekorasyonu Trendi Sana Göre?

Hangi Kendin Yap Duvar Dekorasyonu Trendi Sana Göre?