Kartopu Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Bir çiçek düşün ki yıl boyu farklı görüntülerde büyülesin göreni. Bahsettiğimiz çiçek kar topu çiçeği. Kartopu çiçeği çeşitleri 150’yi aşan sayıda ama en bilinen hali Türkiye’de de yaygın kullanılan çit hali. Çok uzamayan bu ağaçsı bitki adını çiçeklerinin bahar ve yaz dönemindeki hallerinin kar topuna benzemesinden alıyor.
Balkonunda Yenilebilir Bahçe Yaratma Projesi
Kartopu Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Kartopu çiçeği bakımını yaparken budama yapmayı aklında tutmanda yarar var. Sonbahar mevsiminde kasım ayı civarı yapacağın bir budama bitkinin güzelleşmesine ve güçlü olmasına yarayacaktır. Budamanın dışında bakımı fazla özen gerektirmez. Genellikle güzel budandıkları müddetçe canlı ve sağlıklı bir görüntüye sahip olurlar.
Kartopu Çiçeğinin Özellikleri
Kartopu çiçeği renkleri yılın farklı zamanlarında değişir. Kartopu şeklindeki kartopu çiçeği ne zaman açar diye soracak olursanız bu sarı beyaz çiçeklerin ilkbaharda açmaya başladıklarını söyleyebiliriz. Yaz bitiminde beyaz yaprakları döküldüğünde koyu kırmızı bir renge döner çiçekler. Güneydoğu Asya’da yaygınlıkla görülen kartopu çiçeği güneşli ya da yarı gölge yerlerde yaşamayı sever.
Kartopu Çiçeği Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?
Bahçelerde çit olarak kullanılabilen bu çiçek aynı zamanda bir ağaç gibi de görülebilir. Genellikle iki metreye ulaşan boyunu bakımındaki püf noktalara dikkat ederek dört beş metreye kadar uzatabilirsin. Bunun için önceden de bahsettiğimiz gibi sonbaharda budamayı unutmamalı ve toprağını daima nemli tutmalısın. Asya menşeili olan bu bitkinin atalarının yağmurlarla beslendiğini düşünmek neden bu ihtiyacı olduğunu sana açıklayacaktır. Bunun dışında toprağını belli aralıklarla gübreleyerek toprağı mineral açısından da zenginleştirmen bitkiyi besleyecek ve bitkinin büyümesine yardımcı olacaktır.
Kartopu Çiçeği Ne Zaman Dikilir?
Dikileceği yerin koşullarına göre kartopu çiçeğini sonbahar ya da ilkbahar aylarında dikebilirsin. Yerin koşullarından kastımızı çiçeklerin açma zamanını takip ederek anlayabilirsin. Eğer uzun ve sert kışları olan bir yerdeysen ilkbahar geç başlayacaktır bu yüzden bu gibi yerlerde dikimi sonbaharda yapmayı tercih edebilirsin.
Kartopu Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kartopu çiçeklerinde her çeşit çoğaltma yöntemini kullanabilirsin. Bunlar arasında çelikleme ve tohumlama örneğini vermek gerekirse çelikleme için yan dalları kullanabilirsin. Bu dalları suda köklendirerek ya da toprakta çelikleyerek çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsin. Tohum içinse üretime sonbaharda dökülen tohumları toplayarak başlayabilirsin.
Görsel Kaynaklar: pexels.com, pinterest.com, unsplash.com