Patili Dostlarımızın Yaşını Hesaplamanın Püf Noktaları

Patili Dostlarımızın Yaşını Hesaplamanın Püf Noktaları

Patili dostlarımız evlerimizi sıcacık yapan, bize hayatımız boyunca arkadaş olan hayvanlar. Onlarla bir ev ve hayat paylaştıkça aileden birisi oluyorlar. Hatta zamanla bizi herhangi bir insandan daha çok anlıyor, daha yakın oluyorlar. Peki bu yakın dostlarımızın yaşını biliyor muyuz? Kedi ve köpeklerin insan yaşını eğer doğum yıllarını biliyorsan kolaylıkla hesap yapabilirsin ya da bir uzman yardımı alarak hayvan yaşlarını ortalama olarak öğrenebilirsin. Çocuğun gibi baktığın dostunun insan olarak kaç yaşında olduğunu merak ediyorsan yazımızı inceleyebilirsin.

Evinde Minik Dostuna Özel Alanlar Yarat

Evin Evcil Hayvan Beslemek İçin Uygun Mu?

Kedi Filesi Nedir? Nasıl Takılır?

Köpeklerin Yaşları Nasıl Anlaşılır?

Köpek yaşı hesaplama özellikle doğumunu bilmediğin bir durumda uzman bir görüşün desteği ile yapılabilir. Veteriner hekimler ayrıntılı muayeneler yaparak özellikle de dişlerine bakarak bir çıkarımda bulunabilirler. Köpeklerin yaşları nasıl anlaşılır diye sorduğumuzda öncelikle köpeklerin doğduklarından 8 haftalık olana kadar dişlerinin olmadığını göz önünde bulundurmak gerekir. Yani yavru köpeğinin dişi yoksa daha iki aylık değildir diye düşünebilirsin. Ardından kalıcı dişler çıkar ve beş yaşın sonrasında dişlerde tartar oluşması başlar. Uzman veterinerler bu gibi ayrıntılara bakarak köpek yaşı hesaplama işlemlerini yapabilirler.

kopeklerin-yasi-nasil-hesaplanir

Köpek Yaşı İnsan Yaşına Göre Nasıl Hesaplanır?

Köpek yaşını insan yaşına göre hesaplamak için genel algıda bir köpek yılını yedi insan yaşına oranlamak gelse de bu genellenemeyecek bir bilgidir. Örneğin küçük ırk köpeklerin yaşı büyüklere göre farklı hesaplanır. Bunun yanında köpeklerin ilk yaşları insan yaşında 15-16 yıla denk gelebilirken takip eden yıllarında ikinci yılda 9 sene, sonrasında da her yıla beş sene gibi bir hesap yapılabilir. Köpeklerin ömrü ırktan ırka değişim gösterir, örneğin küçük ırklar büyüklere göre daha uzun yaşar.

Köpek Yaşı Hesaplama Tablosu

kopek-yasi-insan-yasina-gore-nasil-hesaplanir

Kedilerin Yaşları Nasıl Anlaşılır?

Köpek yaş hesaplama ile ilgili aşağı yukarı bir hesap verdik. Yukarıdaki tablodan da köpeğinin insan yaşını hesaplayabilirsin. Peki kedilerin yaşı nasıl anlaşılır? Kedileri de yavruyken sahiplendiğin takdirde yaşını bilmen daha kolay olacaktır. Kedilerin de dişleri özellikle yavru oldukları zaman belirgin bir şekilde farklıdır. Yavru kedilerin 26, yetişkinlerinse 30 dişi vardır. Bunun yanında kediler de büyüdükçe dişlerinde tartar oluşumları görülür ve bunlar kedinin beş yaş civarında olduğunu gösterir. Kedinin yaşını öğrenmek için de bir veteriner hekimin desteğine ihtiyacın olacak.

kedi-yasi-hesaplama

Kedilerin Yaşı İnsan Yaşına Göre Nasıl Hesaplanır?

Kedilerin yaşı hesaplanırken de köpek yaşı hesaplamada olduğu gibi doğumundan sonra değişen bir büyüme söz konusu. Kediler hayatlarının ilk iki yılında çok hızlı büyüyerek 25 insan yaşına gelebiliyorlar. Ardından her seneyi dört insan yaşı olarak hesaplamak doğru olabilir. Bu sebeple de kedilerin ömrü köpeklerin ömrüne göre daha uzun olabiliyor.

kedi-yas-tablosu

Kedi Yaşı Hesaplama Tablosu

Kedinin insan yaşını hesaplamak için sana bir tablo bırakıyoruz. Buradan kedinin kedi yaşını biliyorsan hesabını yapabilirsin. Köpeklerde yaş tayininden farklı olarak kedilerde ırklara göre büyük değişimler olmasa da bazı özel ırk kediler doğaları gereği bazı hastalıklara kapılmaya yatkın olduklarından ömürleri diğer kedilere göre daha kısa olabiliyor.

kedi-kopek-yas-hesabi

Görsel Kaynaklar: petihtiyac.com, heypati.com, pexels.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Kartopu Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kartopu Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Seneyi 14 Ülke, 3 Marka ve %328 Büyümeyle Kapattık

Seneyi 14 Ülke, 3 Marka ve %328 Büyümeyle Kapattık