Evde Uzakdoğu Esintisi: Japon Gülü Bakımı

Evde Uzakdoğu Esintisi: Japon Gülü Bakımı

Japon gülü ya da halk arasında bilinen diğer adıyla hibiskus büyük çiçekleri olan ve zamanla hızlıca üç metreye kadar uzayıp iki metreye kadar yayılan bir çiçek türüdür. Oldukça ilginç bir bitki olan Japon gülünün özelliklerini araştırdık ve bakımı ile ilgili ipuçlarını senin için bir araya getirdik. Büyük çiçekli Japon gülü ağacının evde bakımını merak ediyorsan yazımızı inceleyebilirsin.

Tatildeyken Aklın Bitkilerinde Kalmasın

Evin Havasını Temizleyen Bitkiler

Çiçeklerdeki Küçük Sinekler Nasıl Yok Olur?

Japon Gülü Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Ebegümecigillerden olan büyük çiçekli ağaç ya da çalı türü olan Japon gülünün bir diğer adı hibiskustur. Çalı tarzı bir şekli olduğundan dolayı dallanarak genişleyen ve aynı zamanda uzayan bir yapıya sahiptir. Japon gülü çiçeği kırmızı, mor, turuncu, beyaz gibi çeşitli renklerde olabilir ve dünya çapında 82 türü olduğu bilinmektedir.

japon-gulu-ozellikleri

Japon Gülü Nerede Yetişir?

Ana vatanı Güneydoğu Asya olan Japon gülü Türkiye’de özellikle Ege ve Akdeniz’de bahçelerde yetiştirilirken diğer illerde de saksı çiçeği olarak evlerde yetiştirilebilir. Yakıcı güneş sevmemesinin yanı sıra ılık ortamlarda yetişen Japon gülü çiçeğini özellikle kış soğuklarından korumak gerekir. Bu sebeple yetiştiği ortamda kışları sıcaklığın 7 derecenin altına düşmemesi ve yazları ise 18 derecenin üstüne çıkmaması tavsiye edilir.

japon-gulu-yetistirme

Japon Gülü Bakımı Nasıl Yapılır?

Japon gülü bakımı konusunda dikkat etmen gereken ilk nokta çiçeği yerleştirdiğin konumdur. Doğası gereği güneşi sevse de direkt güneşten ziyade yarı gölge yerlerde yaşaması gerekir ve bulunduğu yerin aynı zamanda havadar olması da önemlidir. Büyüme döneminde sulamaya özellikle dikkat edilmesi gerekir, toprağı kuru kalırsa çiçek solabilir. Yazları sulamanın yanında yapraklarına ve çiçeğine su püskürterek serinletme yapabilirsin.

japon-gulu-cicegi-bakim

Japon Gülü Nasıl Çoğaltılır?

Japon gülü çoğaltma için suda köklendirme yöntemini tercih edebilirsin. Bunun için çiçeğin bir sürgün dalını kesip suda bekleterek köklendirmen gerekir. Bu şekilde köklendiği zaman toprağa alabilirsin. Japon gülü suda köklendirme işleminin bir diğer adı da çeliklemedir ve bu işlem için odunlaşmamış sürgünleri tercih etmen gerekir.

japon-gulu-cogaltma

Japon Gülü Tohumu Nasıl Ekilir?

Japon gülü çoğaltma için tohum da kullanabilirsin. Bunun için elindeki tohumları üçte ikisini toprakla doldurduğun saksıda üçer santim arayla yerleştirmelisin, bu tohumların üzerini toprakla kapatman gerekir. Ardından saksıyı fideler 2-3 santim boya gelene kadar delik açtığın bir streç filmle kapatman gerekiyor, bu sürede sulamayı da bu deliklerden yapabilirsin. Japon gülü tohumu ekimi için en ideal zaman sonbahardır.

japon-gulu-tohumu

Japon Gülü Nasıl Budanır?

Japon gülünün bakımını iç mekanda yapıyorsan bitkiyi düzenli olarak budaman gerekir. Kışın ortasından sonuna kadar bir aylık dinlenme vererek bitkinin ana gövdesini üçte biri olacak şekilde yan dalları ise yarısına kadar kısaltmak gerekir. Toprak değişimi yapılan ilkbahar aylarında ise yaprak kısımlarını iki yaprak kalana kadar budayabilirsin.

japon-gulu-budama

Japon Gülü Yaprakları Neden Sararır ve Ne Yapılmalıdır?

Japon gülü yapraklarının sararmasının sebebi düşük sıcaklık olabilir. Bu yüzden bitkinin bulunduğu ortamın 7 derecenin altında olmadığına emin olmak gerekir. Aynı şekilde ortam sıcaklığının bitkinin dayanabileceğinden yüksek olması da sararma yaratabilir. İki durumda da ortam sıcaklığını dengelemeye çalışmak gerekir. Aynı şekilde özellikle kurak zamanlarda bitkinin su ihtiyacının arttığı da göz önünde bulundurulmalı ve sulama bazı zamanlarda günde iki defa yapılmalıdır.

japon-gulu-bakimi

Japon Gülü Çiçeği Anlamı Nedir?

Büyük ve ihtişamlı Japon gülü çiçeğinin bitkisi Güneydoğu Asya köklerine sahiptir ve Malezya’nın milli çiçeğidir. Bu çiçek Malezya’da istikrarı ve sosyal ahengi temsil eder. Japon gülünün anlamı yapraklarına da atfedilmiştir ve gülün beş yaprağı inanç, bağlılık, anayasa üstünlüğü, hukuk ve ahlak gibi toplumu bir arada tutan değerlerle ilgili anlamlar taşır.

japon-cicegi-anlami

Görsel Kaynaklar: pexels.com, pinterest.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

İlk Kez Oy Kullanacaklar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk Kez Oy Kullanacaklar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bitki Yetiştiriciliğinde Torf Toprak Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Bitki Yetiştiriciliğinde Torf Toprak Nedir ve Nasıl Kullanılır?