İlk Kez Oy Kullanacaklar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk Kez Oy Kullanacaklar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Türkiye 14 Mayıs’ta cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine gidecek. Bu süreç yurtdışında oyların kullanılmasıyla başlamış durumda. Seçim günü yaklaşırken seçmenler için en önemli konulardan biri de oy pusulaları ve geçersiz sayılmayacak şekilde nasıl oy kullanılacağı. Üstelik 14 Mayıs’taki seçimde 5 milyonun üzerinde kişi ilk kez oy kullanıyor olacak. Peki, özellikle ilk kez oy kullanacak gençlerin ve tüm seçmenlerin oy kullanırken dikkat etmesi gerekenler neler?

Aile Afet Eylem Planı Nasıl Yapılır?

Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?

Ehliyet Alırken Bilinmesi Gerekenler

İlk Kez Oy Kullanacak Seçmen Ne Yapmalı?

Genç seçmenlerin bilmesi gereken ilk şey seçime giderken yanlarında geçerli bir kimlik belgesi bulundurmaları zorunluluğu. Fotoğraflı, ismin anlaşılabilir olduğu güncel kimlikler arasında nüfus kağıdı, pasaport, ehliyet sayılabilir. Bunun yanında seçim sürecinde uyulması gereken çeşitli kurallar arasında oy kullanılacak kabine telefon ya da fotoğraf makinesiyle girmemek de var. Bu kuralların yanında belli hakların da var. Oy vermeye gittiğinde gördüğün bir usulsüzlüğü okuldaki YSK görevlilerine ya da baro yetkililerine bildirmek ve oy kullandığın sandıkta sayımı izleyebilmek gibi haklar bunlardan bazıları.

secimde-ilk-kez-oy-verecekler

Oy Kullanma Yeri

Oy kullanma yerleri E-Devlet’de ve YSK’nın sitesinde belirtiliyor, bunun yanında oy vereceğin okulun ve sandık numarasının yazılı olduğu seçmen kağıtları evine ulaştırılıyor ya da istersen gidip bağlı olduğun muhtarlıktan alabiliyorsun.

oy-kullanmak

Oy Pusulası Nasıl Olur?

Bu seçim için iki tane oy pusulası olacak bunlardan birisi Cumhurbaşkanı adaylarının oylanacağı pusula ve diğeri birleşik oy pusulası şeklinde olan ittifakların, partilerin ve bağımsız milletvekili adaylarının olduğu pusula. Oy verme kabinine iki pusula ve bir zarfla gireceksin. Verilecek iki pusulada oyunu istediğin partiye, kişiye ya da ittifaka tercihini belli edecek şekilde basmalısın. İki yere basmak ya da başka adayın alanına taşacak şekilde mühür basmak oyunu geçersiz kılacaktır. Oyunu verdikten sonra iki pusulayı da pusulada mührün başka yere taşmaması adına dışarıya doğru katlayarak, verilmiş olan tek zarfa koyman gerekli.

oy-pusulasi

Oy Nasıl Geçersiz Sayılır?

Birkaç sebepten dolayı verdiğin oy geçersiz sayılabilir, bu durumda da seçme hakkını kullanamayabilirsin. Bu yüzden oyunun geçersiz olmaması için bilmen gerekenler var. Öncelikle mührü yalnızca oy vermek istediğin kişi ya da partinin alanına basman gerekiyor. Bu alanda birkaç defa mühür basmak oyunu geçersiz yapmıyor. Ama birden fazla kişi ya da partiye oy basarsan oyun geçersiz oluyor. Bunun yanında milletvekili seçimlerinde ittifaklara oy vermek istiyorsan mührü ittifak alanına basman gerekiyor. Eğer ittifak içinde bir partiye basmak istiyorsan partiye basman gerekiyor. Bunların yanında pusula üzerinde bir işaret, imza gibi mühür dışı bir ibare oyu geçersiz kılar. Aynı şekilde zarf üzerinde yapacağın bir işaretleme ya da zarfa ya da pusulaya zarar vermek de oyunun geçersiz olmasına sebep olacaktır.

geçersiz-oy

Oy Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Oy verme 08.00 ile 17.00 arasında gerçekleşiyor ama saat 17.00’den önce sandığının sırasına girdiysen başkanın kimliklerinizi toplaması sebebiyle oyunu 17.00’yi geçse de verebiliyor olacaksın. Oy verilirken kabine yalnızca bir defa girebiliyorsun ve pusulada yanlış oy bastığın takdirde ya da geçersiz oy kullandığın takdirde yeni bir pusula alamıyorsun. Bu sebeple kabine girmeden verilen zarf ve pusulanın sayısından, sağlamlığından ve YSK ve sandık kurulu mühürlerinin tam olduğundan emin olmalısın. Bu mühürlerin eksik olduğu zarf ve pusulalar geçersiz sayılacağı için oyunun boşa gitmesi riski ortaya çıkabilir. Oyunu verdikten sonra odadan çıkmadan imzanı atmayı da unutmaman gerekiyor.

oy-kullanirken-nelere-dikkat-etmek-gerekir

Görsel Kaynaklar: sputniknews.com.tr, memurlar.net, gazeteduvar.com.tr

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Ünlülerin Smoothie Tarifleri

Ünlülerin Smoothie Tarifleri

Evde Uzakdoğu Esintisi: Japon Gülü Bakımı

Evde Uzakdoğu Esintisi: Japon Gülü Bakımı