Güneş Kremi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güneş Kremi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu sene bahar ne kadar bulutlu geçse de önümüz yaz ve zaman içinde güneş yüzünü göstermeye başlayacak. Güneş ne kadar içini ısıtıp seni vitamine boğsa da direkt temasında cildin için bazı tehlikeler barındırır. Bu yüzden de özellikle güneşli günlerde güneş kremi kullanma alışkanlığı edinmen cilt sağlığını koruman adına oldukça önemli.

Deniz ve Güneşten Yıpranmış Saçlar İçin Bakım Önerileri

Klima Seçimi Nasıl Yapılır?

Zamansız Tatil Planı Nasıl Yapılır?

Güneş Kremi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Güneşin direkt temasında özellikle UV ışınları ciltte uzun süreli bozulmalara sebep olabilir. Güneş kremi özellikle bu ışınlara karşı bir filtre sağladığı için cildini korur. Bu gibi ışınlardan korunarak aynı zamanda cilt kanseri riskinin de önüne geçebilirsin. Bunun yanında gelen ışınların bölgesel değişiklikler yapmasının da önüne geçtiğinden düzenli güneş kremi kullanmak cilt tonunu eşitlemene yardımcı olur. Bunun yanında güneş kremi cildi kırışıklıklara karşı da korur ve böylece cildin daha genç bir görünümü olmasını sağlar.

gunes-kremi-kullanma

Doğru Güneş Kremi Nasıl Seçilir?

Doğru güneş kremi seçiminde markadan ziyade koruma faktörüne dikkat etmekte yarar var. Yüz harici bölgelerde 15 faktörün üzeri, yüzde ise 30 faktör üzerini tercih ederek cildini koruyacak doğru güneş kremini bulabilirsin. Bunun yanında krem suya temas ve terleme gibi sebeplerle akabileceğinden kış aylarında günde iki defa, yaz aylarında ve dağa kayağa gittiğinde 2 saatte bir sıklıkla uygulama yapmanda fayda var.

gunes-kremi-secimi

Güneş Koruyucu Krem İçeriği Nasıl Okunur?

Güneş koruyucu kremlerin üzerinde SPF yani faktör belirten bir ibare olur. Bu ibare yanma sürenin ne kadar olacağını belirtiyor. 15’te 100’e kadar gidebilen bu ibarede daha yüksek daha iyidir gibi düşünmemek gerekiyor, genellikle 50 civarı öneriliyor çünkü SPF 50’nin üzerine çıktıkça formülasyonlar kalınlaşabiliyor. Bunun yanında geniş spektrum kremler tercih edilmeli. Geniş spektrum krem dendiğinde hem cilt yüzeyine etki eden UVB ışınları hem de daha derine nüfuz eden UVA ışınlarından koruma sağlandığı anlayabilirsin.

Gunes-koruyucu-krem-icerigi

Güneş Kreminin Koruyuculuğu Nasıl Anlaşılır?

Bahsettiğimiz gibi güneşten gelen UV ışınları UVA ve UVB olmak üzere iki çeşittir. Bunlardan UVA daha derine nüfuz ederek yaşlanma gibi etkilere sebep olurken UVB üst katmanlarda kalarak güneş yanmasına sebep oluyor. Kremlerin üzerindeki SPF kremin UVB ışınlarına karşı koruyuculuğunu PPD ise UVA ışınlarına karşı koruyuculuğunu gösteriyor.

gunes-kremi-koruyuculugu

En İyi Güneş Kremi Kaç Faktör Olmalı?

Faktör dediğimiz SPF ibaresi kremlerde 15’ten 100’e kadar gidebiliyor ve ortalama olarak 50 faktör krem kullanımı öneriliyor. Faktörün işleyişi ise yanma süresi ile ilişkili, eğer cildin kremsiz 10 dakikada kızarmaya başlıyorsa süreceğin 15 faktörlük krem bu süreyi 15 katına çıkarıyor. Bunun yanında PA skalasını belirten artı işaretleri de kremdeki UVA ışınlarına karşı koruyuculuğu gösterir.

en-iyi-gunes-kremi

Güneş Kreminde Olması Gereken Filtreler

Güneş kremlerinde iki çeşit filtre oluyor: mineral/fiziksel filtre ve kimyasal filtre. Mineral filtreler de kendi içinde çinko oksit ve titanyum dioksit olarak iki çeşide ayrılıyor. Mineral filtreler cilde nüfuz etmeden filtre sağladığı için cilt tarafından emilmiyor ve iki çeşit ışına karşı da filtre sağlıyor. Kimyasal filtreler ise cilt tarafından emiliyor.

Gunes-kremi-icerigi

Güneş Kreminde Olmaması Gereken Maddeler

Kimyasal filtreli güneş kremlerinin içeriğindeki bileşenlere bu kremler cilt tarafından emildiği için dikkat etmekte yarar var. Bazı araştırmalar bu çeşit kremlerin cilde nüfuzunun tahriş, alerji ya da hormonal değişiklikler gibi etkileri olabildiğini gösteriyor. Bu sebeple içeriklerini inceleyip kimyasal filtrelerin içindeki avobenzon, oksibenzon, ecamsule ve oktokrilen gibi maddelerin etkilerini göz önünde bulundurarak kullanmakta fayda var. Bu maddelerin kimler üzerinde nasıl etkileri olduğunu ayrıntılı olarak Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) açıklamalarında bulabilirsin.

gunes-kremi-icerigi

Güneş Kremi Ciltte Kaç Saat Kalmalı?

Güneş kremleri ne kadar uzun etkili olursa olsun terleme, suya temas gibi sebeplerle gün içerisinde düzenli olarak yenilenmeli. Bu yüzden kremini gün içinde özellikle yaz aylarında ortalama 2 saatte bir yenilemen güneşin zararlı ışınlarına karşı kendini korumana yardım edecektir.

gunes-kremi-faydalari

Görsel Kaynaklar: pinterest.com, pexels.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Mutfak Dolabı Temizliğinin 6 Püf Noktası

Mutfak Dolabı Temizliğinin 6 Püf Noktası

5 Adımda Köy Evi Dekorasyonu

5 Adımda Köy Evi Dekorasyonu