Klima Seçimi Nasıl Yapılır?

Klima Seçimi Nasıl Yapılır?

Sıcak havaların kendini göstermeye başlamasıyla, yazın en büyük konfor olan klimalar da hayatımıza tekrar girmeye hazırlanıyor. Sadece soğutmada değil, aynı zamanda gücüne göre ısıtmaya da yardımcı olan ve istediğin sıcaklık dengesini yaratmanı sağlayan klimalar her ortam için ideal ürünlerdir. Bu yazımızda da senin için evine en uygun klima seçme rehberini oluşturduk.

Sadece Boya Kullanarak Evinizi Tazeleyin >

Evde Kahve Yapım Teknikleri >

Mutfakta Filizlendirme Mucizesi >

Klima Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Konumlandırdığın herhangi bir odanın sıcaklık dengesini oluşturmaya yarayan klimanı seçerken bazı kriterleri dikkate almalısın. Aksi takdirde kliman oda için yetersiz veya fazla hassas gelebilir. Bu nedenle en önemli etkenlerden biri odanın büyüklüğü.

Aynı zamanda klimayı yerleştirdiğin konumuda iyi belirlemelisin. Eğer çevresindeki diğer ev elemanları tarafından engelleniyor veya doğrudan odanın kapısına bakıyorsa, almak istediğin verim ile çalışamayacaktır.

klima-ev-tipi

Bununla beraber odada bulunan pencerelerin sayısı, klimanın pencerelere göre konumu ve hatta pencerelerin baktığı cephe dahi, klimanın çalışma performansını etkileyecektir. Bütün bu kriterlerin yanı sıra evinin coğrafi konumu gibi yaşadığın bölgenin iklim özellikleri de senin için belirleyici bir maddedir. Peki, bu kadar çok kriteri neye göre karşılaştıracaksın? İşte bu noktada BTU hesaplamasından faydalanabilirsin.

klima-seçimi-nasil-yapilir

BTU Nedir? Nasıl Hesaplanır?

British Thermal Unit’in kısaltması olan BTU hesaplaması, klimanın bir saatte taşıdığı ısı miktarını belirler. Klima seçeneklerini değerlendirirken de ürün özelliklerinde her bir klimanın BTU değerini görebilirsin. Az önce anlatmış olduğumuz pencere sayısı, evin bulunduğu coğrafi bölge, odada bulunan insan sayısı ve hatta odadaki aydınlatmaların yaydığı enerji hesaplama içine dahil edilebilir. Ancak basit bir şekilde bu hesaplamayı yapmak istiyorsan, bölge katsayısı ile soğutulacak alan çarpımını kullanabilirsin.

klima-secimi-nasil-yapilir-btu-değeri

Ülkemizdeki coğrafi bölgeler için belirlenmiş katsayı tablosu aşağıdaki şekildedir. BTU hesaplaması için evinin bulunduğu bölge katsayı değeri ile odanın yüzölçümünü çarpmalısın.

Akdeniz Bölgesi:445

Doğu Anadolu Bölgesi: 308

Ege Bölgesi: 423

Güney Doğu Anadolu Bölgesi: 462

İç Anadolu Bölgesi: 346

Karadeniz Bölgesi: 385

Marmara Bölgesi: 385

Oda Büyüklüğüne Göre Yaklaşık BTU Değerleri

Bahsettiğimiz kriterleri görmezden gelirsek odanın büyüklüğüne göre yaklaşık bir BTU değerlerini listeledik.

Oda büyüklüğün 10 - 18 m² ise 9.000 BTU

Oda büyüklüğün 18 - 26 m²  ise 12.000 BTU

Oda büyüklüğün 26 - 40 m² ise 18.000 BTU

Oda büyüklüğün 40 - 52 m² ise 24.000 BTU

Oda büyüklüğün 52 - 92 m²  ise 42.000 BTU

Oda büyüklüğün 92 - 100 m² ise 45.000 BTU değerinde bir klima yeterli olacaktır. 

klima-ev-tipi-btu-değeri

Klima Çeşitleri Nerelerdir?

Odan için yeterli BTU değerini belirlediğin klima seçimini yaparken dört çeşit klima ile karşılaşacaksın. Evindeki ihtiyaçlara ve her birinin sağladığı avantaja göre kendi tercihini yapabilirsin.

Duvar Tipi (Split) Klima

En sık kullanılan tip olan duvar tipi klima, duvara monte edilerek konumlanır. Ev tipi klimalardan biridir. Çoğunlukla yüksek bir konumdan çıkışının olduğu açı dahilinde hava üfler. Özellikle yeni modellerinde sessiz bir şekilde çalışarak odadaki insanların uykularında dahi çalıştırmalarına imkân tanır. Yaklaşık 8.500 ile 30.000 BTU değerleri arasında kapasitede çalışırlar.

duvar-tipi-klima

Salon Tipi Klima

Çoğunlukla endüstriyel tipte fazla geniş odalarda kullanılır. Bu alanlara örnek olarak restoran yemek bölümleri, ofisler, butikler, spor salonları verilebilir. Fazlasıyla sessiz olmaları ile de tercih edilen bu tip klimalar minimum enerji ile maksimum verim alma mantığı ile çalışırlar. 24.000 ile 60.000 BTU değerleri arasında kapasiteyle çalışırlar.

salon-tipi-klima

Mobil Klima

Seyyar, tekerlekli veya mobil klima olarak bilenen bu tip sabit konumlanmak zorunda değildir. Etkisi diğer tipler kadar şiddetli olmasa da istediğin odana taşıma imkânı sağlayacaktır. Bir odaya taşıdığında kurmak için ihtiyacın olan şey bir güç sağlayıcısına takmak ve hava tahliye borusunu pencereden dışarı çıkartmak olacak. Ev tipi klima türlerindedir. Bu tip klimalar genelde 9.000 ve 12.000 BTU değerleri arasında kapasitede çalışırlar.

mobil-tip-klima

Kaset Tipi Klima

Asma tavana gizlenen ve bu sayede yerden tasarrufu sağlanan klimalardır. Genellikle ofislerde, mağazalarda kullanılır. Hem soğutmak hem de ısıtmak amacıyla kullanılan bu klima tipiyle istenilen dengede sıcaklık sağlanabilir. Daha az yer kapladığı için birden fazla konumlanabilir. 12.000 ile 48.000 BTU değerleri arasında kapasiteyle çalışırlar.

kaset-tipi-klima

Klimayı Konumlandırırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Satın almayı düşündüğün klimayı türüne göre evindeki en doğru yere konumlandırmalısın. Bu konumu seçerken odada zamanının çoğunluğunu geçirdiğin çalışma masası, oturma takımı gibi bölgelere doğrudan bakmamasına dikkat etmelisin. Aksi takdirde sürekli olarak açıp kapamak zorunda kalabilir veya soğuk çarpması yaşayabilirsin.

Ayrıca klimanın bulunduğu konumdaki pencerelere ve balkon kapılarına dikkat etmelisin. Klimanın verimli çalışması için odada sağladığı sıcaklık değerinin sabit kalması önemlidir. Bu nedenle oda kapının da tam karşısına konumlandırmamaya özen gösterebilirsin. Aynı zamanda klimanın tipine göre perde, koltuk, dolap gibi ev elemanlarının klimanın hava üflemesini engellemediğinden emin olmalısın.

Görsel kaynak: sleepknitstudy, blog.cosa.com, acrepair-pembrokepines.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Boya İle Bir Odayı Ne Kadar Değiştirebilirsiniz?

Boya İle Bir Odayı Ne Kadar Değiştirebilirsiniz?

Mutfakta Filizlendirme Mucizesi

Mutfakta Filizlendirme Mucizesi