Bitki Yetiştiriciliğinde Torf Toprak Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Bitki Yetiştiriciliğinde Torf Toprak Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Bitki yetiştirmek ve toprakla ilişkide olmak bazı kişilerin olmazsa olmazıdır. Eğer sen de evini küçük bir ormana çevirme hayali taşıyorsan ve her fırsatta evinin odalarını bitkilerle dolduruyorsan bitki bakımının ipuçlarına aşinasındır. Bu ipuçlarının en önemlileri arasında torf toprak geliyor. Torf toprak bitkinin beslenmesi için gerekli besinleri bitkiye sağlayan bir toprak türü. Torf toprak karışımıyla ilgili ayrıntıları yazımızda bulabilirsin.

Kendin Yap: Makrome Saksı

Bitkilerin Bahara Hazır Mı?

Kaktüs Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Torf Toprağı Nedir, Özellikleri Nelerdir ve Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Özellikle çiçek toprağı olarak kullanılan torf toprağı tamamen doğal içeriklerin harmanıyla oluşturulmuştur, herhangi bir yapay ürün bulunmaz. Torf toprak nasıl yapılır sorusunun cevabı göl gibi nemli alanlarda ölü bitkilerin çürümesi ve toprağa karışması sonucu nem tutucu bir toprak oluşmasıdır. Bu şekilde oluşan bu bol lifli toprak saksı bitkilerinin evlerde uzun yıllar yaşamasını sağlar. Torf toprağı aynı zamanda turba toprağı olarak da bilinen bir topraktır ve oldukça su tutan bir toprak türüdür.

torf-topragi-nedir

Torf Yapımı: Torf Nasıl Elde Edilir ve Hangi Malzemeler Kullanılır?

Torf yapımı için kurumuş ağaç dalları ve yaprakları gibi bitki parçalarını kullanman gerekir. Bu parçaları yarı gölge bir toprak zemine toplaman ve ardından yarım metre kadar olduğunda üzerini sönmüş kireçle örtmen gerekir. Üzerine de biraz azotlu gübre döktükten sonra kendi organik gübreni hazırlayabilirsin. Torf toprağının hazır olduğunu toprak rengi kahverengi ya da siyaha döndüğünde anlayabilirsin.

torf-yapimi

Torf Toprak Karışımı: Bitki Yetiştiriciliği İçin Torf Toprak Karışımı Nasıl Yapılır?

Torf toprak karışımı bitki artıklarının sönmüş kireç ve gübreyle örtülüp bekletilmesiyle elde edilir. Bunun için her türlü bitki artığı kullanılabilir; yalnız çeşitli torf tipleri arasından tercihini hangi bitkiyi yetiştireceğine bağlı olarak yapabilirsin. Orkide torfu, sıkıştırılmış torf, gübreli torf gibi seçenekler arasından bitkinin ihtiyacını gözeterek bir tercih yapabilirsin.

torf-toprak-karisimi

Bitki Yetiştiriciliğinde Torf Toprağı Kullanımı: Hangi Bitkiler İçin Uygun, Nasıl Kullanılır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Torflu toprak nem dengeleyici özelliği sebebiyle don dönemlerinde köklerin korunmasını sağlaması açısından ya da asitli toprakların pH değerlerini düzenlemek amacıyla sıklıkla kullanılan bir toprak türüdür. Bu toprağı özellikle ev bitkilerinin ekildiği saksılarda ya da golf sahalarında yoğunluklu olarak görebiliriz. Nem tutma özelliği sayesinde mantar yetiştiriciliğinde de kullanılan bir toprak türüdür torf.

torf-toprak-kullanimi

Torf Toprağı Alternatifleri: Bitki Yetiştiriciliği İçin Kullanılabilecek Diğer Malzemeler Nelerdir?

Torflu toprak, bitkiler için besin değeri açısından zengin olması sebebiyle tercih ediliyor. Torflu toprak yerine de bitkilerinin besin ihtiyacını karşılayabileceğin bazı doğal yöntemler var. Bu yöntemlerin çoğu da mutfağından geçiyor. Öncelikle yumurta haşladığın suyu ya da yumurta kabuklarını bitkilerin toprağını zenginleştirmek için kullanabilirsin. Bunun yanında yine sebze haşlama suyu ya da bazı durumlarda sodalı su toprağın ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Başta muz olmak üzere meyve sebze kabuklarını da toprakla buluşturarak toprağın vitamin mineral ihtiyaçlarının giderilmesine destek olabilirsin.

torf-alternatifleri

Torf Toprağı ile İlgili Önemli Noktalar: Torf Toprağı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Torf toprağı olarak satılan her toprak ev için bitkilerine iyi gelmeyebilir. Çünkü ev içi bitkilerde gübre, orman toprağı ya da Hindistan cevizi torfu gibi ekler kullanılmamalıdır. Bazı torf karışımları bunları da karışıma dahil etse de ev içi bitkilerde bu karışımları kullanmak bitkilerine iyilikten çok kötülük olacaktır. Ev bitkisi için ideal olan torfu anlamak için satılan paketi tutuğunda içinde sanki ıspanak gibi bir sebze varmış gibi bir his olması gerekiyor.

torf-toprak-kullanimi-ipuclari

Görsel Kaynaklar: pinterest.com, pexels.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evde Uzakdoğu Esintisi: Japon Gülü Bakımı

Evde Uzakdoğu Esintisi: Japon Gülü Bakımı

Evde Limon Ağacı Yetiştirme Rehberi

Evde Limon Ağacı Yetiştirme Rehberi