Evde Limon Ağacı Yetiştirme Rehberi
Bir evin ruhunu ve duruşunu değiştirebilme potansiyeline sahip, en önemli dekorasyon parçalarından birisi de tartışmasız bitkiler. Ev bitkileri, küçük saksılardaki sukulentler ya da çiçeklerin yanında evin görünümüne doğallık katacak olan büyük saksılarda ağaçlar da olabilir. Ev içi ağaçları arasında en çok tercih edilen ağaç ise limon ağacı.
Leke Çıkarmak İçin Kullanılan Doğal Yöntemler
Limon Ağacı Nedir ve Hangi Koşullarda Yetişir?
Limon Güneydoğu Asya ve Kuzeydoğu Hindistan’a özgü yıl boyu büyüyen ılıman ve sıcak iklim ihtiyacı olan bir bitkidir. Limon ağacının yetişmesi için ortam sıcaklığının sıfır derecenin altına düşmemesi ve 45 derecenin üstüne çıkmaması gerekir.
Evde Limon Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Saksıda veya Bahçede Nasıl Dikilir?
Saksıca limon ağacı yetiştiriciliğine soyunmak istiyorsan ilk olarak fidanı 2-3 yaşlarında ve sağlıklı tercih etmelisin ki aşılama gibi süreçleri atlatmış ve hala güçlü olan bir fide almış ol. Limon ağaçları gün içerisinde 7-8 saatlik doğrudan güneşi sevdiğinden bu ağacı varsa balkon ya da bahçende yetiştirmeyi düşünebilirsin ama ev içinde bakmayı istiyorsan da cam kenarı hava alan bir konum seçip ağacını burada yetiştirebilirsin.
Limon Ağacı Ekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Limon Fidanı Nasıl Seçilir ve Dikilir?
2-3 yaşındaki olgun limon ağacını seçtikten sonra nasıl bir saksıya hangi toprakla diktiğin de oldukça önemlidir. Bunun için kök hacminin %25 kadar fazlası olan bir saksı seçmeli ve bu saksının drenaj deliklerinin açık olduğuna emin olmalısın. Ardından toprak seçiminde de bol gübreli ve organik karışımlı, iyi drene olan bir toprak kullanmaya dikkat etmen gerekir. Saksıda torf toprağı yani çiçek toprağı kullanmamalısın.
Limon Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır? Gübreleme, Sulama ve Budama Gibi İşlemler Hangi Zamanlarda Yapılmalıdır?
Limon ağacı bakımında sulama sıklığına önem vermek gerekir. Limon nemli bir toprağı sevdiğinden toprak kuruluğunu yüzeyden 2-3 santim derinliğin kuruluğuna bakarak belirleyebilirsin. Kış aylarında ortalama 2-7 günde, yazları ise sıcaklığa bağlı 1-2 günde bir sulama ihtiyacı olabilir. Gübreleme ihtiyacı saksıdaki bir limon ağacı için ayda bir defadır ve hasat sonrası fosfor içerikli bir gübre yapılması halinde yeniden çiçek oluşumu desteklenir. Bunun yanında gene ayda bir defa yaprak gübresi verilmesi gerekir. Bu sayede bitkinin yaprakları soğuk ve sıcak havalara karşı korunmuş olur. Limon ağacı budaması konusunda yılda birkaç defa taç budaması yapılması önerilmektedir. Bu sayede fidanın yeni yapraklar vermesi desteklenir.
Limon Ağacı Hastalıkları ve Zararlıları Nelerdir? Nasıl Önlenir ve Tedavi Edilir?
Limon ağacı bakımı ve budaması yapmana rağmen bitkiye hastalık bulaşabilir. Bu hastalıklar arasında pamuklu bit, yaprak biti ve uçkurutan ön sıralarda gelmektedir. Bu hastalıklara karşı hem önlem almak hem de mücadele etmek için doğal bir yöntem olarak arap sabunlu su kullanabilirsin. 1 litre suya 1 kaşık arap sabunu koyarak hazırlayacağın karışımı sprey yardımıyla yapraklara 7-20 gün gibi sıklıklarla uygulayabilirsin. Bu müdahale yararlı olmazsa zirai ilaçlardan destek alabilirsin.
Limon Ağacı Hasat Zamanı Nasıl Belirlenir? Limon Nasıl Saklanır ve Kullanılır?
Limon ağacının hasadı genellikle kış aylarıdır. Saksıda limon ağacı yetiştirdiğinde meyveleri koruyabildiğin ve sulamasını yaptığın sürece kışları meyvelerine hasat yapabilirsin. Hasadını yaptığın limonları ister hemen kullanabilir ister dilimleyip streç filme sarıp ya da bütün olarak derin dondurucuya atabilirsin.
Evde Limon Yetiştirmek İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir?
Saksıda limon yetiştiriciliği için yukarıda da altını çizdiğimiz gibi 2-3 yıllık olgun bir fidan alarak işe başlayabilirsin. Bunun yanında kullandığın bir limonun çekirdeğinden de pamuktan yetiştirme yoluyla ağaç yetiştirebilirsin. Bu yöntem uzun ve meşakkatli bir süreç olsa da sıfırdan yetiştirme zevkini tadabilirsin. Çekirdekten yetiştirdiğin limon ağacının meyve vermesini istersen aşılama yapman gerekir.
Limon Ağacının Faydaları Nelerdir? Hangi Besinler İçerir ve Sağlık Açısından Ne Gibi Yararları Vardır?
Evde limon yetiştirme birçok açıdan yararlıdır. Öncelikle mis kokulu meyve veren bu ağacın kendisi de bulunduğu ortamın havasını temizleyip güzelleştiriyor. Bunun yanında limon ağacın eğer aşılıysa verdiği C vitamini deposu meyvesini tüketerek vücudundaki toksinlerin dengelenmesine ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olabilirsin.
Görsel Kaynaklar: pexels.com, pinterest.com