Dağ Palmiyesi Bakım Rehberi

Dağ Palmiyesi Bakım Rehberi

Son dönemlerin dekorasyon trendlerinin arasında bitkileri, özellikle de yeşil yapraklı bitkileri sıklıkla görüyoruz. Eğer sen de trendi takip etmek için bir bitki edinmek istiyorsan dağ palmiyesi hem kolay bakımı hem de güzel görüntüsü sebebiyle senin için iyi bir seçenek olabilir.

Evde Limon Ağacı Yetiştirme Rehberi

Tatildeyken Aklın Bitkilerinde Kalmasın

Bitki Yetiştiriciliğinde Torf Toprak Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Dağ Palmiyesi Nedir?

Dağ palmiyesi bir diğer adıyla chamaedorea elegans yağmur ormanlarından çıkmış tropik bir bitki türüdür. Bakımı oldukça kolay olduğundan ofislerde ve evlerde sıklıkla tercih edilir. Büyümesi bazı bitkilere nazaran yavaş olsa da çeşitli etkilere karşı dayanıklıdır.

dag-palmiyesi

Dağ Palmiyesi Ne Kadar Büyür?

Dağ palmiyesi ne kadar büyür diye düşünüyorsan cevap seni çok tatmin etmeyebilir çünkü bu bitkinin fazla bir büyüme kapasitesi olduğu söylenemez. Dayanıklılığına göre yavaş büyüyen dağ palmiyesi 30-130 cm arası bir boya varabilir, nadiren 2 metreleri bulan çeşitleri de olabilir.

dag-palmiyesi-bakimi

Dağ Palmiyesi Nasıl Çoğaltılır?

Oldukça basit olan chamaedorea elegans bakımını yaparken çoğaltmayı da düşünüyor olabilirsin. Bunun için uygulayabileceğin 4 temel yöntem var: tohum, kök, yavru ve havai daldırma. Bu yöntemlerden tohum için tohumlarını toprağa koyduktan sonra saksıyı doğrudan güneş almayan bir yerde toprağı nemli tutarak konumlandırman gerekir. Bunun yanında kökten ayırmada kökleri dikkatlice ayırmalı ve kesmelisin. Bitkinin doğal görüntüsünde de birden çok kök ve dal yan yana büyür. En yaygın çoğaltma yöntemi bu yavruları tek tek ayırarak yaptığın çoğaltmadır. Bu çoğaltmada özellikle köklerin birbirinden yavaşça ayrılmasına dikkat etmek gerekir.

dag-palmiyesi-cogaltma

Dağ Palmiyesi Bakımı Nasıl Yapılır? Chamaedorea Elegans Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dağ palmiyesi bakımı için birkaç temel ipucunu bilmek yeterlidir, bunların dışında bakımı oldukça basittir. Chamaedorea bakımı için ilk kural toprağı nemli tutmak. Burada dikkat edilmesi gereken nokta toprağın iki santimlik kısmının kuru kalmamasıdır, toprak kurudukça sulama yapmak gerekir. Bu sulama sıklığı mevsime göre değişebilir, yazları daha sık kışları ise daha seyrek sulama yapmak gerekir. Toprağın nemliliğine ihtiyaç duyan bitki ıslaklığı sevmez, bu yüzden kullandığın saksının drenaj delikleri olması gerekir. Bunun yanında bazı yaprakların sararması ya da kuruması görülebilir, bu gibi durumlarda bu yerleri budamak bitkinin sağlıklı büyümesine yardımcı olacaktır.

chamaedorea-elegans-bakimi

Chamaedorea Bitkisi Bakımı Sırasında Yaygın Sorunlar Nelerdir?

Dağ palmiyesi bakımında yaygın görülen bazı sorunlar vardır. Bunların başında yetiştiği ortamın neminin eksik olması gelir. Eğer bitkini yetiştirdiğin ortamın nemi yetersizse yaprakların uçlarının kurumaya başladığını görebilirsin, bu durumda yapraklara su fışkırtarak ihtiyaç duyduğu nemi yaratabilirsin. Bir başka önemli nokta da doğrudan güneş ışığından uzak kalması gerekmesi. Doğrudan güneş alan bir yerdeyse bitkinin konumunu değiştirmeyi düşünebilirsin.

chamadore-bitkisi-bakimi

Chamaedorea Bitkisi Hangi Koşullarda En İyi Gelişir?

Chamaedorea elegans bakımında iyi bir ortamı yaratmak oldukça önemlidir. Bunun için ortamın neminin yüksek olmasına dikkat etmek gerekir. Nemi yaratmak için gerekirse ortama bir bardak su koyabilirsin. Bunun yanında direkt güneş ışığından hoşlanmayan bir bitkidir dağ palmiyeleri bu yüzden güneş ışığını doğrudan alacağı yerdense filtreli alabileceği yerleri tercih etmelisin. Toprağı suyu tutan bir toprak olmamalı, geçirgen bir toprak olmalıdır. Her yıl gerektiği takdirde toprak eklemesi yapılmalı, toprak değişimineyse gerek yoktur.

dag-palmiyesi-ozellikleri

Dağ Palmiyesinin Faydaları Nelerdir?

Dağ palmiyesi faydaları oldukça geniş olan bir bitkidir. Bunun sebeplerinin başında ortam havasını filtreleyerek temizlemesi gelir. Bu sayede ortamdaki kötü kokular ya da toksik materyaller filtrelenir ve astım, sinüzit gibi rahatsızlıkları olan kişiler için odanın havası temizlenmiş olur. Bunun yanında çoğu ev bitkisinin aksine kedi ve köpekler için zararsız bir yapısı vardır. Bu yüzden de hayvanların yemesinde bir sorun yoktur.

dag-palmiyesi-faydalari

Görsel Kaynaklar: cicek.com, pinterest.com, pexels.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Kolayca Yapılabilen 5 Masa Lambası Fikri

Kolayca Yapılabilen 5 Masa Lambası Fikri

İyi Karpuz Nasıl Anlaşılır? Karpuz Seçerken Bilmeniz Gerekenler

İyi Karpuz Nasıl Anlaşılır? Karpuz Seçerken Bilmeniz Gerekenler