Uzun Ömürlü Salon Çiçekleri Nelerdir?

Uzun Ömürlü Salon Çiçekleri Nelerdir?

Son birkaç yıldır yükselen dekorasyon trendleri arasında evlerimizi küçük bahçelere çevirmek dikkat çekici bir şekilde yükseliyor. Bu trend ışığında çoğumuz özellikle salonlarımıza çiçekler alıyor ve kitaplıklarımızı, koltuklarımızın yanını hatta tavanlarımızı bitkilerle dolduruyoruz. Peki senin salonuna hangi salon çiçeği yakışır ve bir salon çiçeği nasıl bakılır?

Kediler Evde Tek Başlarına Ne Kadar Kalabilir?

Ev Dekorasyonunda Yeşilin Doğal Zerafeti

Ev Bitkilerini Sonbahara Hazırlama Rehberi

Salon Çiçekleri Özellikleri Nelerdir?

Salon çiçeği olarak adlandırdığımız bitkilerin çoğunun kökeni tropik iklimlere dayanıyor. Tropik ormanlarda büyük ağaçların gölgesinde kalmalarına rağmen güçlü biyolojik yapıları sayesinde hayata tutunma kabiliyeti olan bu bitkiler, sınırlı güneş ışığında dahi kendi besinlerini üretebiliyor ve ortamdaki karbondioksitin oksijene dönüşmesini sağlayabiliyor. Bu özellikleri sayesinde ev ortamlarımıza ayak uydurabilen bu bitkilerin bakımında ya da seçiminde de farklı özelliklerini göz önünde bulundurmakta yarar var.

salon-cicekleri-ozellikleri

Salon Çiçeği Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Salon çiçeği seçerken evinin ne kadar güneş aldığını, bitki bakma konusunda ne kadar deneyimli olduğunu, evinde bebek ya da kedi köpek olup olmadığını göz önünde bulundurman gerekir. Çoğu ev içi bitkisi filtrelenmiş güneş ışığına ihtiyaç duyar, bu yüzden eğer salonun fazla güneş almıyorsa bitki tercihlerini bunu göz önünde bulundurarak yapmalısın. Bunun dışında bazı bitkilerin özel bakıma ihtiyacı olabilir, bu yüzden eğer deneyimin kısıtlıysa başlangıçta bakımı nispeten kolay olan bitkilerle başlayıp deneyim kazanmayı tercih edebilirsin. Son olarak da bazı bitkilerin evcil hayvanlar için zehirli olabileceğini aklında bulundurmanı öneriyoruz. Çünkü hayvanlar bu bitkileri sen fark etmeden ısırabilir ve eğer yaprakları hayvan için zehirliyse sonuçları ağır olabilir.

salon-cicegi-secimi

Salon Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Salon çiçeği bakımı için dikkat edeceğin temel noktalar saksı ve toprak durumu, ortam nemi, ışık ihtiyacı ve sulamadır. Öncelikle bitkinin nasıl bir toprağa ihtiyacı olduğunu belirlemeli ve gerekliyse bazı toprak karışımlarını ya da bitki besinlerini kullanmalısın. Bunun dışında evinin nem durumuna bakarak bitkinin konumunu belirleyebilirsin, örneğin bazı bitkiler camdan gelen esintiyi severken bazıları daha stabil havaları sever. Bir diğer nokta olan güneş ışığı ihtiyacını belirlerken de bitkiyi cam önüne mi koyman yoksa daha gölgelik bir yere mi koyman gerektiğine bakmalısın.

salon-cicegi-bakimi

Salon Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?

Küçük ya da büyük yapraklı salon çiçeği olması fark etmeksizin çoğu salon çiçeği yazları haftada iki, kışları ise bir defa sulanmalıdır. Bu sulama rutinleri zaman zaman değişiklik gösterebilir, bu durumda bitkinin ihtiyacını yaprakları ya da toprağı gözlemleyerek belirleyebilirsin. Bunun dışında da verdiğin suyun bekletilmiş musluk suyu olmasına özen göstererek de bitkinin gereğinden fazla klora maruz kalmasının önüne geçebilirsin.

salon-cicegi-bakim-rehberi

Salon Çiçekleri Nasıl Çoğaltılır?

Her bitki gibi salon çiçekleri de büyüdükten sonra köklerinden ya da gövdelerinden yavru vererek çoğalabilir. Her bitki için farklı çoğaltma yöntemi olsa da salon çiçeği çoğaltma yöntemleri arasında sıklıkla kökten ayırma, çelikleme, yavrudan çoğaltma gibi yöntemler sayılır. Örneğin aloe vera bitkisi yanından verdiği yavrulardan çoğaltılırken sarmaşık türü bitkileri çelikleme ile çoğaltabilirsin.

salon-cicegi-cogaltma

Uzun Ömürlü Salon Çiçekleri

Salon çiçeği çeşitleri arasında birçok çeşidi yıllar boyu salonunda büyütebilirsin. Bu bitkilerden bazılarını senin için aşağıda sıraladık. Bu bitkileri almaya karar verdiğinde yalnız görüntüye değil ihtiyaçlarına da önem vermeli ve bu ihtiyaçları evinin şartlarına göre karşılayabilir misin diye de düşünmelisin.

uzun-omurlu-cicekler

Difenbahya

Nemli ortam seven ve bir diğer adı da ağlayan çiçek olan bu bitki oldukça ihtişamlıdır.

difenbahya-aglayan-cicek

Kroton

Renkli yapraklarıyla oldukça dekoratif bir bitkidir.

kraton-cicegi

Aşk Merdiveni

ask-merdiveni

Areka Palmiyesi

arka-palmiyesi

Bambu

bambu

Diğer Uzun Ömürlü Salon Çiçekleri

Zeze Çiçeği, devetabanı, salon sarmaşığı, Atatürk çiçeği, orkide, Ficus Benjamin, yukka, dracena, guzmanya, paşa kılıcı

uzun-omurlu-salon-cicekleri

Görsel Kaynaklar: blog.n11.com, pexels.com, dekorgetir.com, pinterest.com, cicek.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Şişme Mont Yıkanınca Küçülür Mü?

Şişme Mont Yıkanınca Küçülür Mü?

Ev Dekorasyonunda Yeşilin Doğal Zerafeti

Ev Dekorasyonunda Yeşilin Doğal Zerafeti