Mutfakta Sürdürülebilir Olmanın 6 Yolu

Mutfakta Sürdürülebilir Olmanın 6 Yolu

İklim krizi bugün oldukça tehlikeli bir noktada bunu hayatımızın birçok noktasında derinlemesine hissediyoruz. Bu durum karşısında kendi hayatlarımızda da alabileceğimiz birtakım önlemler mevcut. İklim krizi karşısında alabileceğimiz önlemleri tüketim alışkanlıklarımızı düzenlemeden ev yaşantımızı değiştirmeye kadar geniş bir spektrumda inceleyebiliriz. Evlerimizin mutfağında da sürdürülebilir olmak adına büyük adımlar atabiliriz.

Evdeki Kavanozları Değerlendirmek İçin Kavanoz Süsleme Yöntemleri

Organik Tarımla Uğraşanların Bilmesi Gereken 11 Adım

Mutfakta Filizlendirme Mucizesi

Mutfak Düzeni

Mutfağı düzenli tutmanın sürdürülebilirlikle nasıl bir ilgisi olduğunu ilk bakışta göremeyebiliriz ama aslında dağınık olmayan bir mutfağın gıda israfını önleme konusunda ciddi bir önemi olduğunu fark etmemiz gerek. Dağınık mutfaklarda herhangi bir ürün bir yerde unutulabilir ve bir daha aklımıza geldiğinde çoktan son kullanma tarihi geçmiş olabilir. Bu durumda da bu yiyecek çöpe giderek gereksiz bir atık olacaktır. Bu sebeple mutfağın düzenine dikkat ederek yiyecek çöpü çıkarmanın önüne geçebiliriz.

mutfakta-surdurulebilirlik

Plastiği Azaltmak

Mutfaklarda streç filmler, poşetler, buzdolabı poşetleri ve daha birçok ürün sebebiyle yoğun bir plastik kullanımı oluyor. Bu kullanımların bazıları kaçınılmaz olsa da birçoğunu azaltabiliriz. Mutfak alışverişlerinde plastik poşet yerine bez çanta kullanmak bile bir yıl içinde büyük ölçüde  plastiğin çöpe gitmesini önleyebilir. Bunun dışında buzdolabı poşeti yerine saklama kabı kullanmaya özen göstererek de yine plastik atık oluşmasını engelleyebiliriz.

mutfakta-plastik-kullanimi

Yaratıcı Ürünlere Açık Olmak

Sürdürülebilir mutfak alışkanlıkları geliştirmek adına birçok girişim yapılmakta. Bunların arasında en meşhuru fırın tepsilerinde kullanılan silpatlar. Silpat nedir diye soracak olursan, fırın tepsilerinde fırın kağıdı yerine kullanılan silikondan yapılmış bir çeşit fırın kağıdı olduğunu söyleyebiliriz. Bu ürün özellikle tekrar tekrar yıkanıp kullanılabildiği için mutfaklarda son yıllarda oldukça yoğun kullanılmaya başlandı. Bunun yanında balmumundan geliştirilmiş saklama çözümleri, meyve sebzeleri taşımak ve saklamak için yapılan kumaş keseler ve sallama çay için yapılmış minik kumaş keseleri de tercih edebilirsin.

mutfakta-silpat-kullanimi

Beyaz Eşya Seçimi

Beyaz eşya alırken enerji sınıflarına dikkat ederek bir seçim yapmak ciddi anlamda bir enerji tasarrufu sağlayarak sürdürülebilir bir mutfak tasarlamana yardımcı olacak. Bunun yanında yemek pişirirken fırın, kettle, aspiratör gibi aletleri tekrar tekrar çalıştırmak yerine birkaç çeşit yemeği aynı anda yaparken bu ürünleri tek seferde kullanmaya çalışabilirsin. Bu sayede ciddi bir enerji tasarrufu sağlayacağına güvenebilirsin.

mutfakta-surdurulebilirlik

Mimari Tercihlerini Yaparken Dikkat Et

Mutfağını tasarlarken geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanıldığı tasarımlara yönelerek sürdürülebilir bir mutfak tasarlamanın ilk adımını atabilirsin. Bunun yanında aydınlatma tercihini LED’den yana yapabilirsin. Mutfağını tasarlarken her şeyi sıfır almaktansa eskiyi değerlendirmeyi göz önünde bulundurarak sürdürülebilir bir tercih yapabilirsin. Bunun için bazı dolaplarını ikinci elcilerden almayı ya da mutfağındaki bazı gereçleri aile yadigarlarından seçmeyi düşünebilirsin.

mutfak-tasariminda-sifir-atik

İhtiyacının Fazlasını Arama

Mutfaklar evimizde en fazla istif yapabileceğimiz yerlerdir, bu sebeple de ihtiyaç fazlası alışveriş yapma potansiyelimiz her zaman için olur. Bu ihtiyaç fazlası ürün alışverişlerinde alınanlar kullanılmazsa büyük bir israfa sebep olur. Bu gibi durumlar yaşamamak adına alışverişlerini yaparken her zaman için ihtiyaçlarını gözetmeye çalışmalısın. Bunun yanında mutfakta su israfı yapılması da oldukça mümkündür, bu gibi bir durum yaşamamak adına da su tüketimini kontrol altında tutmaya ve ihtiyacının fazlası bir su tüketimi yapmamaya gayret etmelisin.

mutfakta-cevreci-tercihler

Görsel Kaynaklar:kalecore.com.tr, freepik.com, pexels.com, foodandwine.com, daybring.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evde Kedi ve Köpeğin İçin Yapabileceğin Kışlık Giysiler

Evde Kedi ve Köpeğin İçin Yapabileceğin Kışlık Giysiler

Saksıda Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Saksıda Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?