Bir Odayı En Hızlı Nasıl Serinletirsin?

Bir Odayı En Hızlı Nasıl Serinletirsin?

Havaların sıcaklaştığı ve artık akşam serinliğini özlemle andığımız bu günlerde serinleme ihtiyacını günün her anında hissetmeye başladık. Özellikle virüs salgını nedeniyle kendimizin ve çevremizdekilerin sağlığını korumak amacıyla olabilidiğince evde kalmayı tercih ettiğimiz bu dönemde evin içinde bunalıyor olabilirsin. Peki, git gide daha da ısınan havada evde dururken nasıl serin ve ferah bir oda atmosferi yaratabilirsin? İşte evini serin tutmaya yönelik yapabileceğin bazı öneriler.

Klima Seçimi Nasıl Yapılır? >

Eviniz İçin Uygun Perdeyi Nasıl Anlarsınız? >

Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları >

Evde Bir Hava Akımı Yarat

En çok bilinen hızlı serinleme yöntemi bir hava akımı yaratmaktır. Bir odada özellikle birbirine zıt pencere ve kapıları açık bırakırsan sıcaklık farkı nedeniyle bu oluşturduğun yollardan hava geçmeye başlayacaktır.

Ancak bunu yaparken kapılarının hızlıca çarparak kapanabileceğini veya bu akımın seni birden soğutacağı için sağlık sorunlarına sebep olabileceğini unutma. Klimanın çarpmasından etkilenen biriysen bu yöntem de senin için riskli olabilir. Bu nedenle belirli aralıklarla bu yöntemi kullanarak evini hem havalandırabilir hem de serinleyebilirsin.

odayı-serinletmek-pencere

Evindeki Fanlardan Yardım Al

Soğutucu bir fanın bulunmayabilir. Ancak evinde koku gidermek adına bulunan mutfak ve banyo fanlarını unutma. Onları da belirli sürelerle çalıştırarak evinde bir hava sirkülasyonu oluşmasını sağlayabilirsin.

odayı-serinletmek-davlumbaz

Vücut Sıcaklığını Düşür

Eğer evde bunalıyorsan ve artık eve yapabileceğin herhangi bir müdahale seni serinletmiyorsa vücut sıcaklığını düşürmeyi deneyebilirsin. Bunun için hem bunalmış hissini atmak, hem de serinlemek için soğuk bir duş alabilirsin. Bu sayede en azından birkaç saat üzerinde taze ve serin bir his olacaktır.

odayı-serinletmek-soğuk-duş

Aynı zamanda soğuk bir şeyler yiyip içmek bedeninin sıcaklık dengesini değiştirecektir. Soğuk bir limonata veya buzdolabından çıkardığın atıştırmalıklar sana fazlaca yardımcı olacaktır. Özellikle sevdiğin yaz meyvelerini buzdolabından çıkarıp tükettiğin anda yaz mevsiminin bunaltıcılığı gidecek ve güzelliklerinden faydalanmaya başlayacaksın.

odayı-serinletmek-soğuk-meyveler

Perdelerin En İyi Arkadaşın

Evin içine giren güneş ışıkları evin sıcaklığı ile doğrudan orantılıdır. Bu nedenle pencereni açsan bile perdelerini kapatmayı tercih edebilirsin. Pencerene uygun boyda perde seçimi ile perdeler kapalı olsa bile içeri gerektiği kadar esintinin girmesine müsaade edebilirsin. Gün ışığından faydalanmamak bugünlerde biraz moral bozucu olsa da en azından evde güneşin yakıcı etkisini hissetmemiş olacaksın.

odayı-serinletmek-perdeler

Nem Düşüren Teknolojilerden Yardım Al

Sıcak havalarda seni asıl bunaltan etken ortamda bulunan ve üzerinde resmen bir tabaka gibi hissettiğin nemdir. Bu nedenle odandaki nem oranını daha sağlıklı bir seviyeye çekebilecek teknolojilerden yararlanabilirsin. Nem gideren makineler yardımıyla evinde dışarıda bulunan bunaltıcı havadan bambaşka bir atmosferde olacaksın. Aynı zamanda deniz tuzu gibi doğal nem giderici yöntemlere de başvurabilirsin.

odayı-serinletmek-nem-düşürmek

Az veya Hızlı Yemek Yap

Mutfak evin en sıcak odalarından biridir. Gün içinde sürekli olarak yemek pişen bir ortamda oluşacak ısıyı hayal edebiliyorsundur. Davlumbazını çalıştırman bu sıcaklığa bir nebze yardımcı olsa da özellikle fırın, ocak gibi birçok ürünün aynı anda çalışıyorsa bu sıcaklık eve de dağılacaktır. Bu nedenle mutfağında sıcak yemekler hazırlarken geçirdiğin süreyi planlayarak en aza indirmek isteyebilirsin.

odayı-serinletmek-mutfak

Ütüleme Görevini Parçalara Böl

Amacı buhar ve ısı ile çalışmak olan ütü, ev işlerinden çoğunlukla en az sevilenidir. Uğraştırıcı bir ev işi olmasının yanı sıra bir de yaydığı ısı ile bazen insanı bunaltabilir. Bu nedenle eğer ütülemen gereken çamaşırların varsa bunu gün içinde veya birkaç günlük bir plana yayman senin için daha sağlıklı olacaktır.

odayı-serinletmek-ütü

Bilgisayarın ile Çok Zaman Harcama

Çalışırken içinde bulunan fanlara rağmen fazlaca ısınan bilgisayarlar ve ekranlar çevrelerindeki dengeyi de etkilerler. Özellikle bilgisayarı zorlayan bazı işlemleri gerçekleştirirken fazla ısınan bilgisayarlar yakınında bulunduğun için de seni bunaltabilir. Hele bir evde birden fazla bilgisayar çalışıyorsa çok kaliteli fanlara ihtiyacınız olacaktır. Bunun yerine evin serin olduğu akşam saatlerinde kullanmayı veya gün içinde belirli aralıklarla bilgisayarını kapatarak evini rahatlatmayı düşünebilirsin.

odayı-serinletmek-bilgisayar

Ev İşlerini Elde Yapmaya Çalış

Çalışırken herhangi bir enerji tüketen makineler de çevrelerine bir enerji yayarlar. Günlük hayatında fazlaca zaman tasarrufunu sağlayan makineler için bazı elişi alternatifler düşünebilirsin. Örneğin kurutma makinesi yerine, yıkanmış çamaşırlarını asabilirsin. Veya gereksiz su akıtmamaya dikkat ederek bulaşıklarını elde yıkayabilirsin.

odayı-serinletmek-ev-işi

Görsel kaynaklar: pinterest, nefisyemektarifleri.com, mysouthernhealth.com, bc.ctvnews.ca, diynetwork.com, thetwinstudies.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Müzik Zevkini Evinde Yaşat: Pop Müzik

Müzik Zevkini Evinde Yaşat: Pop Müzik

Duvar Saati Mekanizmasıyla Kendi Tasarım Saatinizi Yapın

Duvar Saati Mekanizmasıyla Kendi Tasarım Saatinizi Yapın