Mutfakta Filizlendirme Mucizesi

Mutfakta Filizlendirme Mucizesi

Son yıllarda karşımıza bir trend olarak çıkan sağlıklı beslenme ile hepimiz mutfaklarda kendi üretimlerimizi yapabiliyoruz. Özellikle vejetaryen ve vegan mutfaklarda vücudun alması gereken besin değerini sağlamak için kullanılan yöntemlerden biri de filizlendirme. Günümüzde market ve restoranlarda da görebileceğimiz filizlenmiş besinler hem sindirime hem de sağlığıa faydalı. Eğer evinde bulunan bakliyatın, tahılların ve tohumların besin değerini daha da ortaya çıkarmak ve lezzeti bol yemekler yapmak istiyorsan, bu yöntemi incelemeni öneriyoruz.

Diyetisyenimiz Anlatıyor: Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları Nelerdir? >

Evde Kahve Yapım Teknikleri >

Saçlarınızı Kurtaracak 14 Doğal Saç Maskesi Tarifi >

Filizlendirme İşlemi Neden Önemli?

Kuru baklagiller, tohumlar ve tahılların daha taze tüketilmesini sağlayan filizlendirme yöntemi, sağlıklı beslenme trendleri ile artık mutfaklara girmiş durumda. Aslında bu işlem bahsettiğimiz besinleri suda bekleterek filizlenmelerini sağlamaktan ibaret. Basit görünen bu yöntem sayesinde besinlerin fark edilir şekilde lezzeti açığa çıkıyor.

Aynı zamanda filizlenmiş olan bu besinlerin sindirimi de daha kolay oluyor. Yapısında demir, çinko ve kalsiyum emilimini azaltan fosfor bulunduran baklagilleri filizlendirme yolu ile insan bedeni sindirim sistemine daha uygun hale getirebilirsin. Ayrıca bu işlem ile minerallerin alımını da arttırmış olursun.

çimlendirme

Bütün bunların yanı sıra, tohumlardan çıkan filizler de gerçek bir sağlık deposu. Gelişmekte olan o küçük filizler A, B, C, D ve E vitaminleri bakımından oldukça zenginler. Bu nedenle tohum ve tahılları birer vitamin deposu haline getiren filizlendirme ile kışın hastalıklara karşı bir çözüm geliştirebilirsin. Aynı zamanda filizlenirken bir miktar yağ ve şeker de kaybeden besinler diyet yemekleri için düşünülebilecek bir menü haline geliyor.

filizlendirme-mucizesi-salata

Neler Filizlendirilir?

Dilersen salatasını, dilersen yemeğini yapabileceğiniz bu besinlerle aslında pek çok seçeneğin var. Bu noktada kullanacağın besinlerin kavrulmamış ve eğer kabuğu varsa (arpa, yulaf gibi) kabuksuz olmasına dikkat etmen gerekir.

Fasulye, bakla, nohut, bezelye, mercimek, soya gibi bütün baklagilleri filizlendirebilirsin. Aynı zamanda kinoa tohumu, buğday, ay çekirdeği veya kabak çekirdeği de filizlendirilebilir besinler arasında.

filizlendirme-baklagiller

Filizlendirme Nasıl Yapılır?

Filizlendirme yöntemini uygulamak aslında çok basit. Sadece birkaç günlük sabır gerekiyor. Yani eğer salatada veya yemekte kullanmayı düşünüyorsan, filizlendirme işlemine birkaç gün süre tanıman gerektiğini unutmamalısın.

filizlendirme-kavanozda-baklagiller

Öncelikle filizlendireceğin baklagiller, tahıl ve tohumları iyice yıkayıp kapağında birkaç delik olan bir kavanoza veya genişçe bir kaba yerleştirmelisin. Bu noktada kullanacağın kavanoz ve kabı seçerken tohumların suyun içinde şişeceğini ve kapladıklarını alanın artacağını unutmamalısın.

Ardından tohumların üzerini birkaç parmak geçecek kadar su ile doldurmalısın. Suya bir çimdik tuz ekleyerek bir güne yakın bir süre boyunca, tercihen karanlık bir ortamda beklet.

Kavanoz veya kabın içindeki suyu tümüyle boşalt ve tohumların üstünü bir bez ile kapat. Ancak bu bezin sürekli nemli olmasına dikkat etmelisin. Dilersen tohumları günde bir iki kez sudan geçirerek ortamın nemli olmasını da sağlayabilirsin. Buna dikkat edersen en fazla 5 gün içinde filizlerin oluşmuş olacak.

Filizlenmiş tohumları yemeden önce mutlaka yıkamayı unutma. Birkaç gün içerisinde tüketmeye özen göster ve buzdolabında sakla.

çimlendirme-bekleme-süresi

Tohumların Filizlenme Süreleri

Filizlendirme işleminde kullanacağın tohumların, tahılların ve baklagillerin gelişimlerini her gün takip etmelisin. Fazla sertken ve olgunlaşmamışken kullanacağın tohumları salatalarda veya çiğ halde kullanamazsın.

Kinoa: 2-4 saat suda beklet, bir günde filizlenecektir.

Pirinç: 12-18 saat suda beklet, bir günde filizlenecektir.

Börülce: 12-14 suda beklet, bir günde filizlenecektir.

Ay çekirdeği: 8-14 saat suda beklet, 18 saatte filizlenecektir. Kabuklarından ayırmayı unutma.

Mercimek: 8-14 saat suda beklet, bir günde filizlenecektir.

Yulaf: 8-14 saat suda beklet, bir günde filizlenecektir.

Çavdar: 8-14 saat suda beklet, bir günde filizlenecektir.

Badem: 10-14 saat suda beklet, bir günde filizlenecektir. Filizlendirme ve saklama süresi 2 günü geçmemeli.

Nohut: 12-18 saat suda beklet, iki günde filizlenecektir.

Çemen otu: 8-14 saat suda beklet, 18 saatte filizlenecektir

Susam: 8-14 saat suda beklet, bir günde filizlenecektir. Filizlendirme ve saklama süresi 1,5 günü geçmemeli.

mutfakta-çimlendirme

Görsel kaynak: domino.com, pinterest, goodness.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Klima Seçimi Nasıl Yapılır?

Klima Seçimi Nasıl Yapılır?

Sadece Boya Kullanarak Evinizi Tazeleyin

Sadece Boya Kullanarak Evinizi Tazeleyin