Kaktüs Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?
Evde çiçek veya bir bitkinin varlığı seni rahatlatan ve evini canlandıran bir detaydır. Ancak çiçeklerin ve bitkilerin bakımı bazen seni zorlayabilir. Bu tür durumlarda akla gelen hem pratik hem de uzun ömürlü bitkiler kaktüsler bu boşluğu doldurabilir. Ancak unutmamak gerekir ki zor şartlarda da yaşayabilen kaktüslerinde de bakıma ihtiyacı vardır. Haydi listemizdeki bu bakım adımlarını beraber inceleyelim.
Yeşil Tonlarıyla Dekorasyon için 9 Öneri
Kaktüs Saksısı Nasıl Seçilmelidir?
En baştan başlayacak olursak kaktüsün için en ideal boyutlarda ve özellikte saksıya sahip olmalısın. Kaktüslerin yetişmesi için genelde büyük saksıya gerek yoktur. Aslında kullanmadığınız bir kupayı veya fincanı kaktüs saksısı olarak da değerlendirebilirsiniz. Bu şekilde evinde geri dönüşüme de destek olabilirsin.
Saksının tabanının delikli olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bu sayede suyu fazla sevmeyen bitki topraktaki bu suyu dışarı verebilecektir.
Uygun Kaktüs Toprağı
Kaktüslerde belirli dönemlerde toprak değişimi yapman gerekecektir. İlk toprak değişimini kaktüsü bulunduğu kaptan gerçek saksısına aktarırken yapabilirsin. Her yıl veya her 2 yılda bir Nisan ayı gibi toprak değişimini gerçekleştirerek kaktüsün yaşamını uzatabilirsin.
Toprak seçiminde kaktüslerin normal koşullarda yetiştiği kumla karışık topraklardan faydalanabilirsin. Suni gübre, torf veya pomzadan oluşan bir karışımı da kullanabilirsin. Toprağı yerleştirirken en alta çakıl taşları yerleştirerek drenaj yöntemiyle toprağın sudan arınmasını sağlayabilir ve kaktüsü fazla sulu bir topraktan kurtarabilirsin. Bu noktadan sonra üzerine konulan toprağın kaktüsü sıkıştırmadığından da emin olmalısın. Gevşek yapıda bir toprak kaktüs köklerinin daha rahat yayılmasını sağlayacaktır.
Kaktüs Dikimi Nasıl Yapılır?
Satın aldığın kaktüsleri bulundukları kaptan yaşayacakları saksıya yerleştirmen gerekecektir. Bunun için tarif ettiğimiz adımları kullanabilirsin. Öncelikle saksının altına delik açabilirsin. Eğer bir fincan gibi delik açamayacağın yapıda bir saksı kullanıyorsan çakıl taşları yerleştirerek suyun süzülmesini sağlayabilirsin. Çakıl taşlarının üzerine saksı derinliğine göre bir seviye toprak yerleştirdikten sonra kaktüsü de saksıya yerleştirebilirsin. Ortaladığın saksının yanına, kaktüsü sıkıştırmadan toprak eleyebilirsin.
Köklerini toprakla kapadığın kaktüse her çiçekte olduğu gibi can suyu vermen gerekir. Sıradan içme suyunu can suyu olarak kullanabilirsin. Toprağa gübre karıştırarak canlılığını daha uzun süre de korumasını sağlayabilirsin.
Kaktüs Sulama İşlemi
Sanılanın aksine kaktüslerin de suya ihtiyacı vardır. Ancak kaktüslerin sıradan bitkilerden farklı bir şekilde sulanması gerektiği doğru bir yargıdır. Her kaktüsün kendi nem ve sulanma ihtiyaçları olacaktır. Bunu sağlamak için toprağı sulamak için toprağın tümüyle kuru olduğundan emin olmalısın. Sulamadan önce altta bulunan tablada su bulunuyorsa boşaltarak suyu yenileyebilirsin.
Çürümenin ötesine geçmek için küçük saksılarda bulunan kaktüsleri serpme yoluyla sulayabilirsin. Böylece ufak köklerin çok su almasına da engel olursun.
Kaktüs ve Güneş
Beklendiği üzere kaktüslerin güneşi fazlasıyla severler. Aldıkları fazladan suyu kolayca kurutabilerek kendi yaşayabilecekleri optimum ortam haline getirirler. Bununla birlikte kaktüsleri doğrudan güneş ışığına bırakmaman gerekir. Bu nedenle belirli bir açıdan güneş ışığı alan veya hafif bir gölgede bulunan bir konumda kaktüsüne bakabilirsin. Pencere pervazları günün belirli saatlerinde güneş alacağı için bu noktada en verimli alan olarak tanımlanabilir.
Çiçekli Kaktüsler için Bakım
Kaktüsleri satın alırken çiçekli veya çiçeksiz olduklarını sorarak öğrenebilirsin. Eğer çiçekli türden bir kaktüs yetiştirmeyi istersen doğru zamanda bu harika çiçeklere şahit olabilirsin. Bu noktada bilmen gereken bir başka şey ise kaktüsün çiçek açması için yetişkin olması gerekir.
Senede bir kez açan kaktüsler en uzun 2 ay boyunca çiçekleri açık şekilde kalacaktır. Kaktüsün çiçeklenmesi için fazlasıyla güneş ışığı almalı ve geçirgen yapılı topraklarda dikilmesi gerekir. Çiçeklerin daha uzun süre görünmesi ve daha sağlıklı çıkması için çiçek coşturan kullanabilirsin.
Görsel kaynak: gardeningknowhow.com, pinterest