Jaluzi Perde Nasıl Temizlenir?
Çoğunlukla ofis veya çalışma odalarında görebileceğimiz jaluzi perdeler bir süreden beri evlerde de görmeye başladığımız dekorasyon parçaları haline geldiler. Genellikle kumaş, alüminyum, ahşap malzemelerden yapılan jaluzi perdeler evlerde modern bir görünüm sağlayabilir. Bununla beraber iş temizliğine geldiğinde klasik kumaş perdeden farklı yöntemler kullanılmasıyla seni zorlayabilir. Perdene zarar vererek veya deforme ederek kullanım ömrünü kısaltmayı istemiyorsan yazımızı okuyarak ipuçlarından faydalanabilirsin.
Jaluzi Perde Ne Sıklıkla Temizlenmelidir?
Güneş ışığının filtrelenerek içeri alınmasını sağlayan jaluzi perdeler aynı şekilde tozu da içeri alırken üzerine toplar. Dış dünyanın kirli havasını üzerinde taşıyan bu perdeyi belirli sıklıkta temizlemek evin hijyeni açısından sağlıklı olacaktır.
Önerimiz üzerine her ay elektrikli süpürge ile genel tozlarını alabilirsin. Eğer detaylı bir temizliği düşünüyorsan ise 6 ayda bir temizleyerek hijyenik bir ortam sağlayabilirsin. Bu süre uzun gözükse de klasik kumaş perdelerden farklı yapıda olduğunu unutmamalısın.
Her Jaluzi Perde Aynı Şekilde mi Temizlenir?
Jaluzi temizlik önerilerinden önce değinmemiz gereken önemli bir nokta da farklı malzemelerin farklı deforme katsayılarının olmasıdır. Bu nedenle her modeli aynı yöntemleri kullanarak ne yazık ki temizleyemezsin. Şanslısın ki yazımızda farklı türlere özel temizleme yöntemlerini derledik.
Ahşap Jaluzi Perde Temizliği
Ahşap malzemeden yapılma jaluzilerin su toplama özelliğinin olduğunu unutmamalısın. Aynı zamanda üzerinde belirli lekeleri de taşıyabilir. Bu nedenle ahşap jaluzileri temizlerken ahşap mobilyalarında kullandığın teknikleri değerlendirebilirsin. Öncelikle hafif nemli bir bezle silerek kaba tozunu alabilirsin. Ardından jaluzi perdeni kapatarak büyük bir yüzey haline getir. Ahşap temizleyici döktüğün su karışımında toz bezini nemlendirerek perdeni temizleyebilirsin. Perdenin temizlenmesi tamamlandıktan sonra cama dik hale getirerek kurumalarını sağlayabilirsin.
Alüminyum Jaluzi Perde Temizliği
Metal plakalardan oluşan jaluzi perdeni öncelikle nemli bir bezle silerek kaba tozunu alabilirsin. Ardından suyla seyreltilmiş deterjanla birlikte köpürterek kiri ortaya çıkarabilirsin. Bu noktada perde altına bir havlu yerleştirerek damlayan suyu toplayabilirsin.
Bu temizliği daha hijyenik koşullarda yapmak için yukarıda toplamalı ve montaj yerlerinden çıkarmalısın. Ardından bir küvet, lavabo içinde ılı su ve deterjanla yumuşattığın kirleri temizleyebilirsin. Kirlerinden iyice arındığından emin olduğun jaluzi perdeni bir havlu üzerine yere sererek kurutabilirsin.
Kumaş Jaluzi Perde Temizliği
Eğer kumaş bir jaluziye sahipsen kumaş rengini soldurmayacak deformasyona uğramasına sebep olmayacak malzemelerden faydalanmalısın. Öncelikle elektrikli süpürge ile kaba tozlarını alabilir ardından jaluzi perdeni montaj yerlerinden sökerek bir küvette ıslatabilirsin. Kirleri yumuşayan perdeyi kumaşı soldurmayacak malzemelerle temizleyerek kurumaya bırakabilirsin.
Dikey Jaluzi Perde Temizliği
PVC malzemeden yapılma dikey jaluzi perdeleri temizlemek diğer malzemelere göre daha kolay bir yöntem gerektirir. Islak veya nemli bir bezle silerek yumuşatabilir, ardından suyla seyreltilmiş deterjan yardımıyla temizleyebilirsin. Yeniden ıslak bir bezle sildiğin dikey jaluzi perdenin kurumasını bekleyebilirsin. Yerinden çıkarmadan temizleyebildiğin bu model jaluzi perdeyi temizlemek diğerlerine göre daha kolay olacaktır.
Dikkat Edilmesi Gerekilen Noktalar
Jaluzi perdeleri her hafta veya iki haftada bir nemli bir bezle silebilir veya her ay elektrikli süpürgeyle tozlarını toplayabilirsin. Makinenin toz toplama ucunu kullanarak toz alımını daha kolaylaştırabilirsin. Önerebileceğimiz en sağlıklı yöntem ise buharlı temizlik yöntemi olacaktır.
Bu işlemleri gerçekleştirirken dikkat etmen gerekenlerin başında jaluzi perdeni çekerek veya bastırarak temizlememen gerektiği gelir. Bununla birlikte perdenin malzemesi ne olursa olsun ıslak halde bırakmaman önemlidir. Böylece hem jaluzi perdenin kullanım ömrünü uzatır hem de üzerinde leke bırakmamasını sağlarsın.
Görsel kaynaklar: ecohouse-eg.com, savmart.net, haberler.com, isiltitemizlik.com.tr, antalyajaluzi.com.tr