Ev Dekorasyonunda Renk Teorisi ve Renk Uyumu

Ev Dekorasyonunda Renk Teorisi ve Renk Uyumu

Yeni bir eve taşınmak veya hali hazırda yaşanılan evin dekorasyonunu değiştirmek insanların hem heyecanla yapmak istedikleri hem de nasıl yapacaklarını bilmedikleri bir konu oluyor genelde. Doğru bir ev dekorasyonunun hem her şeyin uyumlu olmasını hem de evde yaşayan kişilerin karakterinin yansıtılmasını sağlaması gerektiği için özen ve bilgi gerektiren bir iş. Bu yazıda evin dekorasyon açısından bir bütün olarak görülmesini sağlayacak ev dekorasyonunda renk teorisinin kullanımını konuşacağız.

Dekorasyonda kullanacağın renklerle ilgili daha fazla şey öğrenmek istersen diğer yazılarımıza da göz atabilirsin:

Dekorasyonda Renklerin İşaretleri Ve Etkileri >

Evleri Büyük Ve Aydınlık Gösterecek Boya Badana Fikirleri >

Oturma Odanız için İdeal Renk Kombinasyonu Örnekleri >


Renklerin Etkileri

Her rengin kendi başına insan psikolojisi üzerinde kurduğu etkiyi aslında hayatlarımızda her an yaşıyoruz. Örneğin, kırmızı canlılık, tehlike ve açlık hislerini uyaran bir renk. Kırmızıyı hayatımızda en çok gördüğümüz yerlere bakarsak restoranları veya trafik işaretlerini görürüz. Bunun sebebi restoranların insanlarda açlık hissini uyandırmak istemesi, trafik işaretlerinin ise dikkat ve tehlike uyarıları yapmasıdır.

Diğer renklere baktığımızda, turuncu canlılık ve pozitiflik, sarı sıcaklık ve enerji, yeşil doğallık ve sağlık, mavi sakinlik ve güven, mor lüks ve hayal gücü, kahverengi rahatlık ve kararlılık, siyah otorite ve güç, beyaz ise saflık ve sadelik enerjisi verir.

renklerin-etkisi-ve-renk-uyumu

Renk teorisinin detaylarını bilmeden sadece bunları ele aldığımızda, rahat ve sakin olmak isteyeceğin yatak odasında mavi, güçlü hissetmek isteyeceğin ofis veya çalışma odanda siyah renklerini temel alarak renkler sayesinde bu hisleri kendine aşılayabilirsin.

Renk Çemberi

Renk çemberi ana renkler, ara renkler ve üçüncül renklerden oluşur. Ana renkler kırmızı, mavi ve sarı, ara renkler mor, turuncu ve yeşil üçüncül renkler ise ana ve ara renlerin ikili karışımlarından oluşan renklerdir. Renklerin etkilerinde ana ve ara renklerin özelliklerinden bahsettik. Ancak bu renkler bulundukları alanda baskın olurlar. Dolayısıyla direkt bu renkleri seçmektense daha az etkili olan ve diğer renklerle kombinasyon yapılması konusunda daha kolay kullanılan üçüncül renkleri seçerek fazla güçlü ve boğucu bir dekorasyon yapma hatasından kurtulmuş olursun.

Renk Uyumu

Renklerin kendi yaydıkları enerji dışında birbirleriyle olan ilişkileri de ev dekorasyonu için oldukça önemli. Nasıl hissetmek istediğimize göre tüm renkleri toplayıp bir odaya doldurursak düzen yerine karmakarışık ve yorucu bir kaos oluşturmuş oluruz. Bunun için renk çemberinden yardım alarak hangi renkleri birlikte kullanman gerektiğine karar verebilirsin.

armut.com-renk-semasi

Renk grupları, tüm renkleri bir çembere koyduğumuzda; tek bir rengin tonlarını seçerek; yan yana olan 3 rengi alarak; eşkenar üçgen, kare veya dikdörtgen oluşturacak renkleri seçerek; çemberde birbirine karşı gelen iki zıt rengi alarak veya zıt rengin bir yanındaki rengi alarak; son olarak da ikili yani aralarında bir boşluk bırakıp iki rengi alarak oluşturulur.

Uyumlu bir dekorasyon oluşturmanın temeli bir odada kullanılacak renkleri bu gruplardan oluşturmaktır.

Yaşam ve heyecan yansıtan ortamlarda zıt renklerle hareketlilik katabilirsin.

renk-uyumu-mutfak

Daha canlı ve hareketli bir dekorasyon için üçgen, kare veya dikdörtgen renk grupları oluşturarak birçok farklı rengi ev dekorasyonunda kullanabilirsin.

çocuk-odasi-rengi
oturma-odasi-renkleri

Sakin ve minimal bir dekorasyon istiyorsan monokrom renk paleti seçerek az sayıda renkle bir düzen oluşturabilirsin.

banyo-renk-seçimleri

Renk Teorisinin Ev Dekorasyonunda Kullanımı için Tavsiyeler

Yukarıda anlattığımız özellikleri salonda dekorasyon amaçlı alacağın vazoda veya mutfağının renklerinde kullanabilirsin. Bunun dışında mavi, beyaz ve gri oda içinde ana hat yaratmak açısından birbirleriyle her zaman uyumu olabildikleri için oldukça güzel tercihler olacaktır.

gri-renk-oturma-odasi

Tüm ev içinde bir uyumluluk yakalamak açısından tüm odalarda kullanmak için temel bir duvar renk seçip mobilya, tablolar ve diğer dekoratif elementlerde daha dikkat çekici ancak yine duvar rengiyle uyumlu olacak şekilde bir renk paleti oluşturarak eve ve her odaya girdiğinde seni mutlu eden içinde vakit geçirmekten heyecan duyacağın bir ev dekorasyonu yapabilirsin.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Mobilyaları Yeniliyoruz: Mobilya Cila ve Boyama Örnekleri

Mobilyaları Yeniliyoruz: Mobilya Cila ve Boyama Örnekleri

Montessori Yatak Nedir? En Şık Montessori Yatak Modelleri

Montessori Yatak Nedir? En Şık Montessori Yatak Modelleri