Montessori Yatak Nedir? En Şık Montessori Yatak Modelleri

Montessori Yatak Nedir? En Şık Montessori Yatak Modelleri

Bugünlerde çok sık duyar olduk ‘’Montessori’’ kelimesini. Aslında günümüzden neredeyse yüz yıl önce Maria Montessori tarafından temelleri atılmış bir pedagojik eğitim metodunun karşılığı olan bu kelime, artık çocuk odası dekorasyonlarından, mobilya mağazalarının yatak modellerine kadar birçok yerde karşımıza çıkıyor. Peki nedir bu Montessori metodu?


Eğer çocuk odası dekorasyonuyla ilgili daha fazla şey öğrenmek istiyorsan diğer yazılarımıza da göz atabilirsin:

Çocuk Odaları için Yaratıcı Çözümler >

Çocuk Odaları İçin Yatak Tasarımları >

'Çocuk Dostu' Dekorasyon Fikirleri >

Montessori’ye göre çocuk gelişimdeki en önemli hedef, onları olabildiğince kendi alanlarında özgür bırakmak ve onların kendi kendilerine karar almalarını sağlayacak ortamları yaratmak olmalıdır. Çocukların ebeveynlerine olan bağımlılığını olabilecek en hızlı ve en etkili şekilde minimuma indirmek, onların yetişkinliğe geçtiklerinde özgüvenli ve mutlu bireyler olmasını sağlar.

montessori-yatak-modelleri

Bu metod sayesinde çocuklar, bireysel ilgi alanlarını, becerilerini ve yeteneklerini dışarıdan bir müdahale olmadan, özgürce keşfedebilir, karakter oluşturma süreçlerini sancısız atlatabilirler. Ayrıca Montessori metodunun çocukların öğrenme hızını olumlu etkilediği de uzmanlar tarafından söylenmektedir.

montessori-yatak-nedir

Elbette bu metodun başlıca uygulama alanlarından biri de çocuk odası dekorasyonu. Montessori odaları, çocukların kendi dünyalarında ne yapıp ne yapmamak istedikleri konusunda söz sahibi oldukları bir ortamı hedefler. Hatta bu odalarda kendi mutfakları, masaları, boylarına uygun kitaplıkları bulunmalıdır. Oyun çağının yaratıcılığın gelişmesindeki rolünü de düşünürsek bu şekilde düzenlenmiş odaların bireysel farkındalık ve ilgi alanlarının keşfi noktasında ne kadar etkili olabileceğini tahmin edebiliriz. Gel gelelim Montessori metodundaki en mühim detaya; yani çocuk yataklarına.

montessori-nedir

Montessori Yatak Nedir?

Montessori’nin öğretisini az çok kavradığımıza göre en uygun yatağın nasıl olması gerektiği konusunda aşağı yukarı bir fikir yürütebiliriz. Bahsedildiği gibi çocukların kendi alanlarında özgür olması önceliğimiz olduğuna göre seçeceğimiz yatağın da bu felsefeyi destekleyebilmesi için ona göre tasarlanmış olması gerekiyor. Aşağıdaki görselden referans alarak ne demek istediğimizi daha da net açıklayalım;

yere-yakın-yatak

Görselde ilk fark edilen nokta yatağın olabildiğince zemine yakın ve geniş olması. Sebebine gelirsek, çocuğun zemine kolaylıkla ulaşabilir olması, ne zaman oyun oynayıp ne zaman uyuyacağına kendisinin karar verebilmesini sağlar. Yataktan çıkmak için ebeveynlerinin yardımına muhtaç olmayan çocuk, bu sayede gününü kendi isteğine göre planlar, düzenini hızlıca kurar, karar alma mekanizması ve bireyselliği gelişir. Bunun haricinde etrafındaki eşyalara erişimi daha fazla olduğu için de oyun alanı genişler ve vaktini verimli bir şekilde değerlendirir. Montessori metodunda çocuğun erken yaşlarda sorumluluk alması da oldukça önemli. Çocuğun kendi yatağına erişimi daha kolay olduğu için yatağını ve odasını kendi başına toplamaya daha çok hevesli olur. Ayrıca çocuğun yataktan düşme ihtimali ortadan kalktığı için Montessori yataklar oldukça güvenli.

montessori-modelleri

Montessori Yataklarını Nerede Bulabiliriz?

Birçok ev dekorasyonu mağazasında Montessori yatak modellerini bulabilirsin. Bunun haricinde montessori yatağını kendin de tasarlayabilirsin! Yapım aşamasında Armut’taki mobilya ustalarından destek alabilirsin.

Montessori yatak için ücretsiz fiyat teklifi al >

montessori-yatak-yapımı

Montessori Yatak Modellerini İncelerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Öncelikle yatağın üretiminde kullanılan malzemelerin bebek sağlığı için uyumlu olması çok önemli. Bu konuda tercih yaparken yatağınızın ahşap gibi doğal bir malzemeden üretilip üretilmediğini kontrol edin. Bunun yanı sıra kullanılan boyanın su bazlı olması da önemli bir husus. Çünkü vernik veya cila gibi malzemeler sentetiktir ve bebek ve çocuk sağlığına zararlı kimyasallar içerir. Bu iki noktayı Montessori yatağınızı seçerken veya yaptırırken kesinlikle göz ardı etmeyin.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Ev Dekorasyonunda Renk Teorisi ve Renk Uyumu

Ev Dekorasyonunda Renk Teorisi ve Renk Uyumu

'Çocuk Dostu' Dekorasyon Fikirleri

'Çocuk Dostu' Dekorasyon Fikirleri