Bebek Odası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Temel Nokta

Bebek Odası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Temel Nokta

Evde bebeğe yer açmak, onun seveceği ve rahat edeceği bir ortam hazırlamak bebek bekleyen ebeveynler için oldukça zevkli bir süreçtir. Bebek odası dekore etmek, bebek hazırlığı telaşının en keyifli kısımlarından birisidir. Fakat bebek odası dekorasyonu, özenle seçilmiş uyumlu mobilyalar ve renkli, desenli aksesuarlardan çok daha fazlasını içermelidir. Bebek odası dekorasyonunda bebeğin gelişimi, güvenliği ve sağlıklı bir ortamda uyuyabilmesi gibi dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Bu önemli detaylar, bebeğin güvenliği ve rahatlığını temel alarak sağlanmalıdır. Bu yazımızda bebek odası dekorasyonunda göz önünde bulundurulması gereken önemli noktaları bir araya getirdik.

'Çocuk Dostu' Dekorasyon Fikirleri

Hayal Gücüyle Tasarlanmış Çocuk Odaları

Montessori Yatak Nedir? En Şık Montessori Yatak Modelleri

1.Güvenlik

Bebek odası dekorasyonu ele alındığında en öncelikli konulardan biri, bebek güvenliğini sağlamaktır. Özellikle de bebek hareketlenmeye ve yürümeye başladığında, çevresinde bulunan çoğu şeye erişebilir hale gelir. Bebeğin etkileşime geçebileceği her bir eşyayı güvenli kılmak oldukça önemlidir. Bebek odası dekorasyonunda bebek güvenliği, odada yer verilen elemanların güvenlik özelliklerinin gözetilmesi ve bazı yardımcı aparatların kullanılması ile sağlanabilir. Bebek odasında güvenliği sağlamak için dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar şunlardır;

  • Bebek beşiği parmaklıkları mutlaka bebeğin boyundan uzun olmalıdır. Bu sayede bebeğin beşikten düşmesi önlenebilir. Eğer tercih ettiğin bebek beşiğinin parmaklıkları yok ise, bebek yatak bariyeri kullanmalısın. Bebeğin parmaklarını veya kafasını sıkıştırmaması için parmaklıklar arası 2,5 cm'den az, 6 cm'den fazla olmamalıdır.

  • Bebek odasında bulunan prizler koruyucu kapaklar ile kapatılmalıdır.

  • Odada bulunan pencere ve balkon kapılarına bebek kilidi takılmalıdır.

  • Hareketlenen bebeğin zarar görmemesi için, odada bulunan mobilyaların çekmecelerine bebek çekmece kilidi yerleştirilmelidir.

bebek-odasi-guvenlik
  • Mobilyaların sivri köşelerine bebek köşe koruyucu ürünler yerleştirilmelidir, bu sayede yürümeye başlayan bebeğin zarar görmesi önlenebilir.

bebek-odasi-guvenlik
  • Bebek diş çıkarma döneminde karyolayı dişleyebileceği için mobilyalarda kullanılan boyalar su bazlı olmalıdır.

2.Duvarlar

Duvar rengi seçimi, her oda için olduğu gibi bebek odası dekorasyonu için de oldukça önemli bir yere sahiptir. Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkileri ile odayı daha ferah kılma özelliklerinden dolayı, bebek odası dekorasyonunda pastel renkler tercih edilmelisin. Doğallıkları ile ön plana çıkan açık mavi, açık yeşil ve açık griler ile bej tonları bebek odası için en doğru renk seçimlerindendir. Çok koyu renkler bebeğin rahatlamasına engel olabilir, eğer yer verilecekse mutlaka pastel renkler ile bir arada kullanılısın.

Bebek odası duvarlarının hava alır olmasına özen gösterilmelidir. Bu sebeple çabuk kuruyan, koku bırakmayan ve bakteri barındırmayan su bazlı boyaları tercih edilmeli. Eğer duvar kâğıdı tercih edeceksen bebek odaları için özel olarak üretilen kağıt lifleri ve ahşap tozu gibi doğal maddeler içeren modeller seçilmelisin. Ayrıca, duvar kağıdının kolay temizlenebilir ve silinebilir özellikli olmasına dikkat etmelisin.

Tercih edilen duvar kağıdı pastel renklerde olmalı ve bebeğin görsel gelişimini destekleyen, abartılı ve boğucu olmayan desenlerden meydana gelmeli. Eğer duvar kağıdı tercih edeceksen, yalnızca bir çeşit desenli duvar kağıdı kullanmak ve bu duvar kağıdını odanın bütün duvarlarında kullanmamak gerekir.

bebek-odasi-duvar

3.Aydınlatma

Bebek odasının oldukça sağlıklı bir biçimde aydınlanması için odada yer verdiğin aydınlatma elemanlarının konumu, rengi ve kalitesi son derece önemlidir. Bebek odasının farklı kısımları eşit miktarlarda aydınlanmalı. Bu sebeple, aydınlatma elemanları ya odanın merkezinde olmalı ya da birkaç eleman odanın içerisinde farklı konumlarda yer almalıdır. Bebeğinin gözlerine zarar vermemesi açısından seçilen aydınlatma ürünü yüksek ışık yaymamalıdır. Çok sarı veya çok beyaz ışık yayan ampuller tercih etmemelisin, günışığı renkli led ampuller kullanabilirsin. Gece ve karanlıkta salgılanan melanin hormonunu engellememek için gece lambası kullanılması önerilmez. Ancak odanın yatağa uzak bir köşesinde yer alması ve çok hafif ışık yayması şartı ile gece lambası tercih edebilirsin.

bebek-odasi-aydinlatma

4.Yer döşemesi ve halı

Bebek odasında yer alan diğer bütün dekorasyon elemanları gibi yer döşemesi ve halıların da sağlığı destekleyen ve kolay temizlenebilir olması gerekir. Yer döşemesinde ahşap lamine parke, mantar zemin gibi kolay temizlenen doğal döşeme türleri tercih edilebilirsin. Fayans ve mermer zeminler emekleyen bebeğine soğuk hissettirir.

bebek-odasi-yer-doseme

Halı evdeki tozu ve kiri biriktirme özelliğinden dolayı, bebek odası için oldukça hassas bir dekorasyon elemanıdır.  Halı seçimi yapılırken, bebeğinin emeklemeye başlayınca sürekli yerle temas halinde olacağı göz önünde bulundurmalısın. Bu nedenle toz ve mikroorganizma barındıracağından duvardan duvara halı kullanmamaya özen gösterilmelisin. Bebek odasında hijyeni sağlamak için toz ve mite gibi alerjiye sebep olmayacak, antibakteriyel halı çeşitlerinden seçim yapmalısın.

Hem dekorasyonu zenginleştirmesi hem de bebeğinin gelişimine katkıda bulunması özelliklerinden dolayı eğitici nitelikli halılar göz önünde bulundurulabilir. Günümüzde oldukça popülerleşen bebek odası dekorasyon elemanlarından biri olan oyun halıları oldukça eğlenceli bir tercih olabilir.

bebek-odasi-oyun-halisi

5.Tekstiller

  • Perde

Dekorasyonun tamamlayıcı unsurlarından olan perdeler, hem dekor hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Bebek odasında mutlaka gündüzleri oda içerisine ışık alacak, geceleri ise yeterli karanlığı sağlayacak perde çeşitlerinin tercih edilmesi gerekir. Bu sebeple, farklı kalınlık ve geçirgenlikleri sağlayabilmek açısından hem ince tül hem de kalın fon perdeler kullanmalısın.

bebek-odasi-perde
  • Yatak tekstilleri

Bebek odası aynı zamanda bebek için uyku ortamı olduğundan bebek yatağındaki yastık, örtü ve yorgan seçimleri büyük önem taşıyor. Bebek yastığı, yatağı ve yorganı için dikkat etmen gereken en önemli nokta ürünlerin dolgu maddesinin hava alması ve doğal malzemelerden üretilmesidir. Pamuk, bambu, pamuklu elyaf ve organik silikon gibi dolgu maddeleri bebeğin üzerinde ağırlık yapmaz ve onu terletmez. Bebekle sürekli temas halinde olacak dış kumaş, çarşaf gibi ürünlerin de özenle seçmen gerekir. Bebeğin hassas cildinin hava alması ve alerjik reaksiyonlara maruz kalmaması için bu kumaş türlerini antialerjik ve anti-bakteriyel doğal ürünlerden seçilmelisin.       

bebek-odasi-yatak-tekstilleri

6.Mobilyalar

Bebek odasında yer verilecek mobilyaların bebeğin güvenliğini sağlaması oldukça önemlidir. Mobilya köşeleri sivri değil, yuvarlatılmış olmalıdır. Bebek odası mobilyalarını ahşap, hasır gibi doğal malzemelerden tercih etmelisin; verdiği soğukluk hissinden dolayı metal, kırılma tehlikesinden dolayı cam gibi detaylar tercih etmemelisin. Mobilya seçiminde bir diğer önemli nokta ise, mobilyaların odanın büyük bir bölümünü kaplamamasıdır. Odanın büyüklüğüne göre seçilmiş mobilyalar, boğucu bir ortam oluşmasının önüne geçer ve oda içerisinde hareket edecek alan yaratır.

  • Beşik

Bebeğinin beşiğini seçerken işlevselliğe önem vermelisin. İlerleyen yaşlarında da kullanabileceği büyüyen beşikler, yatırım yapılması oldukça mantıklı olan ürünlerdendir. Geçici bir ürün olduğu düşünülse de, doğru tercih edilmiş büyüyebilen bir modeli, bebeğin 3-4 yaşına kadar kullanabilir. Kaliteli bir beşik bebeğin sonradan doğacak kardeşleri için de kullanılabileceğinden, bu mobilyanın her tarza ve cinsiyete uyabilecek bir örneğini seçmeni öneririm.

Bebek beşiği yüksekliğinin bel seviyesinde olması, ebeveynlerin bebeği yatağa kolaylıkla yerleştirebilmesi için önemlidir. Beşiğin parmaklıkları yeterince yüksek ve parmaklıkların arası doğru açıklıkta olmalıdır.

bebek-odasi-besik
  • Bez değiştirme ünitesi

Bez değiştirme ünitesini aynı zamanda depolama ünitesi olarak kullanmak oldukça fonksiyonel olacaktır. Ünitenin depolama alanını bebek bezleri, yedek örtüler, bebek kıyafetleri veya bebek bakım ürünlerini depolamak için kullanabilirsin. Bu sayede bebek büyüdüğünde ve bu üniteye ihtiyaç kalmadığında, başka amaçlarla kullanılabilecek bir mobilya elde etmiş olursun. Çekmece ve raflar ile depolama alanları sağlayan bu mobilyayı şifonyer, kitaplık veya ayakkabılık olarak kullanılabilirsin.

Bez değiştirme ünitesinin doğru yükseklikte olması, bebeğin bezini değiştiren ebeveynin aşırı derecede eğilmesini engeller. Bu ünite, bezi değiştiren kişinin dik ve rahat duruşunu desteklemelidir.

bebek-odasi-bez-degistirme
  • Koltuk

Bebeği kucağa alarak yerleşilebilecek rahat bir alan, bebek odasını dekore ederken gözetilmesi gereken önemli kısımlardan biridir. Ebeveyn ile bebek arasındaki bağı güçlendiren bu alanda ebeveynler emzirme, uyutma, kitap okuma, müzik dinletme gibi aktiviteleri gerçekleştirebilirler. Bu mobilyanın ebeveyn için oldukça rahat olması gerekir. Kol destekleri, yeterli yükseklikte sırt dayanağı ve rahat döşemeler bu mobilyanın olmazsa olmaz detaylarındandır. Bebeğin rahatlaması ve uykuya dalmasının kolaylaştırması için farklı sallanan koltuk modellerini göz önünde bulundurmanı öneririm. Evin genel dekorasyon stiline uygun bir koltuk modeli tercih edersen, bu mobilyayı daha sonra farklı odalarda da kullanılabilirsin.

Ebeveyn bebek odası koltuğuna oturduğunda ayakları yere değebiliyor olmalı, arkasına yaslandığında bebekle rahatlıkla ilgilenebilmelidir. Ayrıca bu mobilyanın döşemeleri kolay temizlenebilir, sıvı emmeyen materyallerden tercih edilmelidir.

bebek-odasi-koltuk

7.Depolama üniteleri

Bebek odasında oyuncaklar, kıyafetler, yedek bebek bezleri, bebek bakım ürünleri gibi çok sayıda eşya bulunur. Bütün bu ürünlerin yerli yerinde durması ve dağınık bir görünüm oluşturmaması için odada bol miktarda depolama alanı bulunmalıdır. Önemli olan noktalardan biri, bu depolama elemanlarının bebek büyüdüğünde de kullanılabilecek modeller arasından tercih edilmesidir. Örneğin seçilen depolama ünitesinin bebek küçükken bezleri, daha sonra ise oyuncaklar ve kitapları depolamak için kullanılabilmesi ekonomik bir çözüm olacaktır. Dekoratif sepetleri, kutuları, rafları bebek odasında yer verebileceğin alternatif depolama ürünleri olarak ele alınabilirsin.

bebek-odasi-depolama

8.Dekorasyon

Bebek odası hazırlarken, dekorasyon oldukça sade tutulmalı ve odada gereksiz eşyalara yer verilmemelidir. Ebeveynler ve bebek için yorucu olmayan rahatlatıcı bir dekorasyon teması tercih etmelisin. Dekoratif elemanlarda bulunan desen ve dokuların boğucu olmamasına, uyumlu bir biçimde bir araya gelmesine özen göstermelisin.

bebek-odasi-dekorasyon

Bebek odası için genel öneriler

  • Bebek odasında mutlaka oda sıcaklığını ölçmek için derece ve rutubet ölçer bulundurman gerekir.

  • Bebek telsizi, ebeveynlerin farklı bir odada iken bebeği kontrol edebilmelerini sağlar. Özellikle geceleri bebek uyuduğunda çalıştırmak için oldukça kullanışlıdır.

  • Kış mevsiminde bebek odasını havalandırmak sorun yaratabilir. Çeşitli ebatlarda satılan hava temizleyici filtreler, kullanışlı bir çözüm olabilir.

  • Bebek odasında küçük bir radyo veya hoparlöre yer verebilirsin. Emzirme, mama yedirme ve uyku saatlerinde hafif müzikler dinlemek bebeğinin kolaylıkla rahatlamasını sağlayacaktır.

Görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Ünlülerin Ev Dekorasyonlarını İnceliyoruz

Ünlülerin Ev Dekorasyonlarını İnceliyoruz

Küçük Salonlar İçin Dekorasyon Fikirleri

Küçük Salonlar İçin Dekorasyon Fikirleri