Küçük Oturma Odaları İçin Dekorasyon Önerileri

Küçük Oturma Odaları İçin Dekorasyon Önerileri

Oturma odaları, ev içerisinde en sık kullanılan alanlardan biri. Çoğumuz televizyon izlemek, kitap okumak, misafirlerimizi ağırlamak ve yemek yemek gibi günlük aktiviteleri bu alanda gerçekleştiririz. Evin en çok vakit geçirilen alanlarından biri olmasından dolayı, oturma odası dekorasyonu oldukça önemlidir. Eğer evinde oturma odası için ayrılan alan küçük ise, bu alanı düzenlerken birçok önemli noktayı göz önünde bulundurman gerekir. Küçük oturma odanı dekore ederken yardım alabileceğin çok sayıda ipucu, bu odada geçirdiğin zamanı daha da keyifli kılmanı sağlayabilir. Bu yazımızda, küçük oturma odanın dekorasyonunu kolayca tamamlamanı sağlayacak bir takım dekorasyon fikirlerini senin için derledik.

Küçük alanların dekorasyonu ile ilgili daha fazla şey öğrenmek istersen aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsin:

Dar Alanlarda Fonksiyonel Kullanımlar >

Küçük Mutfaklar İçin Dekorasyon Önerileri >

Evleri Büyük Ve Aydınlık Gösterecek Boya Badana Fikirleri >

1. Açık renkleri tercih et

Küçük alanların yeterince ışık alamayıp karanlık olmasından endişe ederiz. Duvarlar ve zeminde seçeceğin açık renkler, zaten küçük olan alanın daha da küçük ve karanlık görünmesini engeller. Büyük mobilyalar, halılar ve perdeler için de tercihlerini açık renklerden yana kullanmalısın. Böylelikle ortamın daha ferah ve aydınlık görünmesi sağlanabilir. Ağırlıklı olarak beyaz renk kullanarak geniş gösterdiğin alanını, farklı aksesuarlar kullanarak tarzına uyarlayabilirsin.

küçük-beyaz-daire

2. Geniş oturma takımlarından uzak dur

Birden fazla geniş koltuk içeren büyük koltuk takımları yerine tercih edilen köşe koltuk takımları, mevcut alanın verimli kullanılmasını sağlar. Özellikle de L koltuğu, koltuğun köşesi duvar köşesi ile denk gelecek bir biçimde yerleştirmek odada gereksiz koridorların oluşmasını önleyecektir. Bu sayede alanının büyümesini sağlarken, sıcak ve konforlu bir oturma köşesine de sahip olabilirsin.

köşe-koltuk-oturma-odası

 3. İyice aydınlat

Küçük alanları daha geniş göstermek için ortamı olabildiğince aydınlatmak gerekir. Açık renkli ve ince perdeler ile bolca gün ışığının içeri girmesi sağlanabilir. Aydınlatma ürünleri ise çok fazla yer kaplamayacak ancak yeterli bir aydınlatma gücü sağlayabilecek nitelikte olmalıdır. Sade abajurlar, ayaklı lambalar ve duvara monte edilebilecek aydınlatıcılara göz atmanı da öneririz. Oturma odasında bir arada yer alacak farklı aydınlatma uygulamaları, alanın daha aydınlık bir hale gelmesini sağlayabilir.

abajur-ayaklı-lamba-oturma-odası

 4. Çok fonksiyonlu ürünler seç

Konu küçük alanlar olduğunda, çok fonksiyonlu ürünler en büyük yardımcılarımızdandır. Oturma odandaki orta sehpayı, içine evin kalabalığını yerleştirmeni sağlayan bir modelde tercih ederek onu aynı zamanda bir depolama ünitesi olarak kullanabilirsin. Bazalı koltuklara, içinde bir şeyleri depolamaya izin veren puflara göz atmanı öneririz. Oturma odanın duvarına asabileceğin geniş aynalar, şık birer dekorasyon elemanı olmakla birlikte odanın olduğundan geniş görünmesini de sağlayacaktır.

orta-sehpa-depolama-oturma-odası

 5. Televizyonu duvara monte et

Televizyon, oturma odası dekorasyonunu ele alırken aklımıza ilk gelen elemanlardan biri. Oturma odandaki televizyonu bir üniteye ya da sehpaya yerleştirmek yerine duvara monte etmeni önerebiliriz. Bu sayede, ünite ya da sehpa kullanmayarak elde ettiğin alanı değerlendirebilirsin.

televizyon-oturma-odası

6. Az sayıda halı kullan

Çok sayıda halı kullanmak, küçük mekanları dekore ederken sık yapılan hatalardan biridir. Mobilyaların altına gelecek kadar geniş ve farklı halılar kullanmak, odadaki hareket alanının daha küçük algılanmasına sebep olur. Sana önerimiz küçük oturma odanda bir adet geniş, açık renkli halı tercih etmen veya az sayıda küçük kilimlere yer vermen olacaktır. Bu sayede hareket alanının daha geniş olduğunu hissederek, odada vakit geçirmekten aldığın keyfi artırabilirsin.

halı-oturma-odası

 7. Dekoratif ürünleri sınırla

Küçük alanları dekore ederken odanın kalabalık görünmesinin önüne geçmeye çalışırız. Odada işlevi olmayan ürünlere yer vermemek, dekoratif elemanların renklerini ve desenlerini oldukça sade tutmak uygulayabileceğin ipuçlarından birkaçı. Çok sayıda, küçük dekoratif eleman kullanmak yerine az sayıda, büyük parçalar kullanmanı önerebiliriz. Dekoratif ürünlerin renk ve desen olarak birbirleri ile ilişkili olmasına da dikkat etmelisin. Böylelikle küçük oturma odanda yer alacak her bir eleman uyum içerisinde görünecek ve odanın dekorasyonu göz yorucu olmayacaktır.

aksesuar-oturma-odası

 8. Olabildiğince depola

Küçük bir alanın ferahlığını artırmak için o alanı mümkün olduğunca düzenli tutmak gerekir. Düzenin devamlılığını sağlamak için ise alanda az sayıda eşyaya yer vermek ve bu eşyaların her birinin de kendine ait sabit bir yere sahip olması gerekmektedir. Küçük oturma odanda bu durumu sağlamak için depolama alanlarını olabildiğince artırmanı öneririz. Ne kadar çok depolayıcı eleman kullanırsan, o kadar çok kalabalığı göz önünden kaldırmış olursun.

depolama-oturma-odası

 9. Düşeyde yerleştir

Desenli duvar kağıtları ve perdeleri ya da kitaplıkları ele alalım. Bu dekorasyon elemanlarının ortak özelliği, tekrar eden birimlerin bir araya gelmesiyle oluşmalarıdır. Desenler ve raflar gibi bu tekrar eden birimlerin düşeyde yerleştirilmesi ile mekanın olduğundan daha geniş ve yüksek görünmesi sağlanabilir. Sana önerimiz dar ve uzun kitaplıkları, raf sistemlerini ve desenleri dik eksende oluşturulmuş tekstilleri tercih etmen olacaktır.

duvar-kağıdı-oturma-odası

 10. Taburelere yer ver

Oturma odamızda sıklıkla gerçekleştirdiğimiz aktivitelerden biri de misafir ağırlamaktır. Bu aktivite sırasında misafirlerimize ekstra oturma alanları sağlamaya ihtiyaç duyarız. Küçük oturma odalarında geniş bir L koltuğun yanı sıra rahat taburelere yer vermek zaman zaman ortaya çıkan bu ihtiyacı karşılayabilir. Konforlu, sade tabureler kullanarak ekstra oturma birimleri sağlarken büyük koltukların alan daraltıcı etkisinin de önüne geçmiş olursun. Oturma odanda yer vereceğin tabureleri kullanmadığın zamanlarda depolayabilmen için, tercihini istiflenebilir modellerden yana kullanmanı öneririz.

tabure-orta-sehpa-oturma-odası

görsel kaynak: pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Mutfak Dekorasyonunda 2020 Trendleri

Mutfak Dekorasyonunda 2020 Trendleri

2020'de Dekorasyon Alanında Hangi Yenilikleri Göreceğiz? | 2020 Dekorasyon Trendleri

2020'de Dekorasyon Alanında Hangi Yenilikleri Göreceğiz? | 2020 Dekorasyon Trendleri