Sonbahar’da Sağlık: Bağışıklık Sistemi Güçlendirme

Sonbahar’da Sağlık: Bağışıklık Sistemi Güçlendirme

Sonbahar özellikle geçtiğimiz haftalarda başlayan soğuk havalarla kendini hissettirmeye başladı. Havadaki ani ısınıp soğumalar, rüzgarlar, tozlar gibi sebeplerle sonbahar çoğu kişi için tam bir hastalık mevsimi. Ama her şeye rağmen sonbaharda bağışıklığını güçlendirmek ve kendini hastalıklardan korumak için yapabileceğin birçok şey var. Uyku düzenini sağlamaktan, bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekleri tercih etmeye birçok farklı yolu izleyerek kendini hastalıklardan koruyabilirsin.

Uyku Düzenini Sağlamak İçin Neler Yapılmalı?

Kendi Sağlıklı Atıştırmalıklarını Hazırla

Depresyon Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Bağışıklık sistemini güçlendirirken özellikle mevsimsel bazı ihtiyaçların olduğunu unutmamalısın. En basitinden güneşe maruz kalma sürenin azalması sebebiyle D vitamininde düşüşler görülebilir, bunun karşısında bu eksiği yiyeceklerle tamamlamayı düşünebilirsin. Süt, ton balığı, somon gibi besinlerde yoğun bulunan D vitamini, eksiğini kapatmana destek verebilir. Bunun dışında besin değeri yüksek olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekleri tercih etmek bu süreçte hastalıklardan korunmana yardımcı olabilir. Portakal, muz gibi meyveler; marul, maydanoz gibi salatalık malzemeler; yumurta; kuruyemişler ve bakliyatlar bağışıklığını desteklerken başvurabileceğin besinlerin başında gelir.

bagisiklik-sistemini-guclendiren-besinler

Bağışıklık Sistemini Destekleyen Egzersizler

Bağışıklık sistemini egzersiz yaparak da desteklemen mümkün. Egzersiz yaptığında düzenlenen kan dolaşımı vücudunda bağışıklık sistemini güçlendiren hücrelerin dolaşımını rahatlatır. Bu sebeple düzenli yapacağın hafif tempolu yürüyüşlerin, yoganın veya pilatesin soğuk algınlığı önleme yolunda büyük destekçilerin olabileceğini hatırlamalısın.

bagisiklik-duzenleyen-egzersizler

Uyku ve Dinlenme

Vücudumuz yorgun düştüğünde bazı fonksiyonlarını gerçekleştirmek için yeterli enerjiyi bulamaz, bu yüzdendir ki uykusuzluk ve kronik yorgunluk yaşayan kişilerin karşılaştığı birçok sağlık sorunu oluşabilmektedir. Bağışıklık sistemi de doğru ve hızlı çalışabilmek için enerjiye gereksinim duyar, böylece gelen tehditlere karşı gerekli müdahaleleri yapabilir. Bu yüzden iyi bir uyku düzeni ve yüksek bir uyku kalitesi vücudunun herhangi bir hastalık karşısında savunmasız kalmaması adına oldukça önemlidir.

uyku-ve-dinlenme

Stres Yönetimi

Stresin bir nebzesi bizi ayık tutarak canlandırsa da uzun süreli ve kronik yoğun strese maruz kalmak vücudumuzun savunmasız hale gelmesine sebep verebilir. Stres halinde biyolojik olarak adrenalin ve kortizol gibi hormonlar salgılarız ve bu hormonların uzun süre vücutta salgılanması birikmelere sebep olup bağışıklık sisteminin baskılanmasına yol açabilir. Bu sebeple hem beden hem zihin sağlığın adına rahatlamana yardımcı olacak egzersiz rutinleri edinebilirsin.

stresin-bagisikliga-etkisi

Doğal Takviyeler ve Bitkisel Çözümler

Sonbaharda sağlıklı beslenerek vücudunun ihtiyacı olan takviyeleri besinlerden doğal olarak elde edebileceğin gibi bitkisel takviyelerle de açığı kapatabilirsin. Özellikle C vitamini ve çinko gibi takviyeler bedeninin sonbahar aylarında yorgun düşmesinin önüne geçebilir. C vitamini, koenzim, ginseng gibi doğal bağışıklık desteklerinden destek alabilirsin.

dogal-takviyelerin-destegi

Soğuk Havaya Özel İpuçları

Soğuk havalarda bağışıklığımızı düşüren faktörlerden birisinin de yaz aylarının ardından soğuyan havaya bağlı olarak kapalı alanlara dönüş olduğunu söyleyebiliriz. Açık olan camların kapatılması evlerin havalanmasını engelleyeceğinden evdeki havanın nem oranını ve temizlik oranını etkiliyor. Bir yandan yakın mesafelerde dahi yağmur ya da rüzgar sebebiyle yürümeyip otobüs ya da otomobil kullanımı hareketi kısıtlayıp kalabalık ortamlara girişi arttırabiliyor. Bu gibi değişimlere kapılmadan evlerin havalandırılmasına özen göstermek ve açık havada yürüyüşler yapmak da bağışıklık seviyeni arttırmana destek olabilir.

soguk-havaya-ozel-ipuclari

Görsel Kaynaklar: alem.com.tr, pexels.com, netdoctor.co.uk

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Agave Bitkisi Yetiştirme ve Bakım Rehberi

Agave Bitkisi Yetiştirme ve Bakım Rehberi

Modern Salon Duvar Dekorasyon Fikirleri

Modern Salon Duvar Dekorasyon Fikirleri