Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?

Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?

Martın son günleri ne kadar mevsim normallerinin altında sıcaklıklarda geçse de nisanla birlikte baharı yaşamaya başlıyoruz gibi duruyor. Bahar güneşle birlikte yazın, ağaçların çiçeklenmesiyle yeniden doğuşun habercisiyken bazıları için polenlerden dolayı alerjinin habercisi aynı zamanda. Birçok kişinin mustarip olduğu bahar alerjisine ne iyi gelir, nasıl korunur gibi başlıkları yazımızda okuyabilirsin.

Bahar Temizliğinin Püf Noktaları

Bitkilerin Bahara Hazır Mı?

Koltuk Yastığı ve Kılıfı Temizliğinin Püf Noktaları

Bahar Alerjisi Nedir?

Baharı çiçekler ve yeşeren otlarla karşılarız, doğadaki bu canlanma polenlerin havaya savrulmasına sebep olur. Bazı kişilerin bağışıklık sistemleri bu polenlere tepki verebilir. Özellikle gözlerde kızarma ya da sulanma, hapşırık, kaşıntı gibi semptomlarla kendini gösteren bahar alerjisi soğuk algınlığıyla karıştırılabilir. Bağışıklık sistemlerimiz dışarıdan gelen tanıdık olmayan etkilere karşı koruma geliştirir ve polenlere karşı da bu tepkileri verebilir. Hapşırık gibi semptomlar da bağışıklık sisteminin vücuda salgıladığı histamin sebebiyle ortaya çıkar.

bahar-alerjisi

Bahar Alerjisi Belirtileri

Bahar alerjisine her vücut farklı tepkiler verebilir. Gözde alerjik konjoktivit, halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, astım ya da egzama olarak çeşitli şekillerde kendini gösterebilir bahar alerjisi. Yaygın semptomlar arasında burun tıkanıklığı, hapşırık nöbetleri, burun ve gözde kaşıntı, baş ağrısı, sinüs ağrısı, uykusuzluk, yorgunluk ve deride kaşıntı sayılabilir.

bahar-alerjisi-belirtileri

Bahar Alerjisi Ne Zaman Başlar?

Bahar alerjisi baharla beraber gelen polenler yüzünden olduğundan dolayı mart ayında başlayıp nisan, mayıs ve haziran aylarında devam edebilir. Polenlerin yoğunluğu, hava durumu, havanın kirliliği gibi etkilere göre yaşadığın yerin durumuna bağlı başlama ve devam etme süreleri değişiklik gösterebilir.

bahar-alerjisi-ne-zaman-baslar

Bahar Alerjisi İlaçsız Neler Yapılabilir?

Hafif atlatılabilecek seviyedeki alerjik semptomları birkaç yolla iyileştirebilirsin. Bunun için öncelikle vücudunun bağışıklığının güçlenmesi adına spora ve dengeli beslenmeye özen göstermen gerekir. Bunun yanında özellikle C vitamini takviyesi alman ve meyve tüketmen de bağışıklığını kuvvetlendirmene destek olabilir. Hapşırma ve burun akıntısı ya da tıkanıklığı gibi semptomlar için su buharı, sirke ve nane çayı tüketebilirsin. Su buharını uygularken kullanacağın kaynar suya nane ya da biberiye yağı gibi yağlar da ekleyebilirsin. Sirkeyi de sıcak suyla karıştırarak içebilirsin. Benzer şekilde soğan ve sarımsak da içerikleri sayesinde alerjik semptomlarda azalma sağlayabileceği için bu dönemlerde yemeklerinde soğan ve sarımsak kullanmaya özen gösterebilirsin.

bahar-alerjisine-ne-iyi-gelir

Bahar Alerjisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bahar alerjisinin semptomlarının neler olduğuna bağlı olarak gitmen gereken doktorlar değişebilir. Hafif bir alerji yaşıyorsan aile hekimine başvurarak bir yönlendirme alabileceğin gibi daha yoğun geçen atak dönemlerinde hastanedeki hekimlere görünmeyi tercih edebilirsin. Astım ya da alerjik rinit olarak nükseden alerjiler için göğüs hastalıklarına, kaşınma gibi ciltte oluşan alerjilerde de dermatoloğa görünebilirsin.

bahar-alerjisi-tedavisi

Bahar Alerjisi Tanısı Nasıl Konur?

Alerjik semptomların soğuk algınlığı gibi başka hastalıklara benzemesi sebebiyle hastalardan detaylı bir öykü isteyebilir doktorlar. Bu öyküde semptomların ne kadar süredir devam ettiği, ortama bağlı olarak artıp azalma olup olmadığı gibi soruların cevapları önemlidir. Bunun yanında doktor fiziksel muayene yaparak orta kulağı, cildi ve burnu inceleyebilir. Ardından yoğun bir alerji geçmişin de varsa öncelikle bahar alerjine hangi çeşit polenin sebep olduğunu anlamak için bir alerji testine girmen gerekir. Bu tespitlerin ardından sürecin planlanması ve nelere dikkat etmen gerektiği ortaya çıkar.

polen-alerjisi

Görsel Kaynaklar: pexels.com, pixabay.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Guzmanya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Guzmanya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Aile

Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Aile