Şık Bir Yemek Masası Düzeni İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şık Bir Yemek Masası Düzeni İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Konu yemek yapmak olduğunda serüven mutfakta başlayıp masaya ulaşıyor, masadan da midelerimizde son buluyor. Yapılan yemeklerin masadaki sunumlarıysa kokularının yanında iştahları arttıran bir görsellik sağlıyor. Bu yüzden de yemek sofrası düzenini bilmek yemeklerini sunarken iştahları arttırmakta yardımcın olacak.

Masa Sunumunda Kendi Bahar Temanı Yarat

Küçük Alanlar İçin En Yaratıcı Yemek Masası Fikirleri

Bahar Havasını Ev Dekorasyonunuza Taşıyın

Masa Düzeni Nedir?

Masa kurma düzeni esasen sofradaki nesnelerin ve yemeklerin belli bir düzende dizilmesidir. Masa düzeni nasıl olmalıdır sorusunun cevabı ne çeşit bir düzene ihtiyaç duyulduğuna göre değişiklik gösterir. Örneğin bir kahvaltı masasıyla kokteyl masası ya da bir akşam yemeği masası arasında değişik düzenler uygulamak gerekebilir.

masa-duzeni

Yemek Masası Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Yemek masa düzeni yaparken öncelikle tabandan yani masa örtüsü seçiminden başlamak gerekiyor. Bunun için sunulacak yemeklerin türüne göre ve masada dekorasyonu tamamlamasını umduğun süslere uyumlu bir örtü seçmende yarar var. Tabaklar oturacak kişilerin önünde hızalanmalı ve istenirse tabakların altında sunum tabakları kullanarak görünüm desteklenmeli.

masa-duzeni-nasil-olmalidir

Temel Masa Düzeni

Yemek masası düzenlemede temel bir düzenden bahsederken çatal, bıçak ve kaşığın tabakla konumundan bahsetmek gerekiyor. Ne çeşit bir yemek sunduğun fark etmeksizin masada çatalı tabağın soluna, bıçağı sağına ve kaşığı da bıçağın sağına konumlandırmalısın. Bardakları da bıçak ve kaşığın önüne koyman gerekiyor.

masa-kurma-duzeni

Akşam Yemeği Masa Düzeni

Temel olarak bir masa düzeninde çatal bıçak ve tabak konumlanmasından bahsettikten sonra özel olarak bir akşam yemeğinde masa düzeninin nasıl olması gerektiğinden bahsedebiliriz. Peçeteler masa sunumunu tamamlayacaktır, daha samimi bir yemek organize ediyorsan kağıt peçeteler kullanabilirsin ve bu peçeteleri çatalın soluna koyabilirsin. Ana yemek tabağının dışında salata ya da ekmek sunumu için bir tabak kullanıyorsan bu tabağı ana yemek tabağından küçük kullanarak çatalın önüne konumlandırabilirsin. Romantik bir akşam yemeği organize ettiğinde masanı taze çiçeklerle bezeyebileceğin gibi arkadaşlarınla konseptli bir yemek hazırladığında mevsime uygun kuru meyveleri, bibloları tasarımını pekiştirmekte kullanabilirsin.

basit-catal-bicak-duzeni

Günlük Davetlerde Masa Düzeni

Günlük davetlerinde sofra dizaynı temel yemek masası düzeni kurallarına göre düzenlenebilir. Burada masada yemekten sonra sunumunu yapacağın tatlı için küçük kaşık ya da çatal kullanacaksan bunları ana yemek için koyduğun çatal ve kaşığın yanına dizebilirsin. Bunun yanında ikramında alkol olacaksa bunun için kadehleri su bardağının yanına koyabilirsin.

sofra-dizayni

Resmi Davetlerde Masa Düzeni

Düğün, toplantı yemeği gibi daha resmi yemeklerde temel masa düzenine ekleyeceğin bir kaşık ve çatal olacaktır. Bunları tabağın üst kısmında sunmalısın. Bunun yanında kadehlerin yanında kahve fincanı bulundurabilirsin. Son olarak da resmi sofra düzeninde çatal bıçak eklemesi dışında kumaş peçete eklemesi de yapabilirsin. Bu peçeteleri kağıt peçeteden farklı olarak tabağın üzerinde katlı olarak sunmak gerekir.

masa-duzeni-sunum

Masa Düzeninde Dikkat Edilecek Diğer Konular

Sofra düzeninde çatal bıçakların kullanıma göre dıştan içeri sıralanmasına dikkat etmekte fayda var. Bunun yanında konumlandırma yapıldığında tabak merkez alınarak etrafında dengeli bir dağılım olması gerekir. Bu dengeyi sağlarken de özellikle çatal kaşıkların paralel konumlanmasına ve alttan hızalanmış olmasına özen göstermek gerekir.

masa-servis-duzeni

En Güzel Sofra Düzeni Örnekleri

Çeşitli masa çatal bıçak düzeni önerilerinde bulunduktan sonra senin için sofra düzeni örneklerini bir araya getirmek istedik. Bu örneklerin ilham olmasını umut ediyoruz.

sofra-duzeni-ornekleri
misafir-masa-duzeni
sofra-duzeni
sik-yemek-masasi
yemek-masasi-duzenleme

Görsel Kaynaklar: dogtas.com, pinterest.com, pexels.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Aile

Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Aile

Evde Kedi Tırmalama Tahtası Nasıl Yapılır?

Evde Kedi Tırmalama Tahtası Nasıl Yapılır?