Evde Beton Saksı Nasıl Yapılır ?

Evde Beton Saksı Nasıl Yapılır ?

İnsanın kendi el emeğiyle meydana getirdiği ürünler gibisi yoktur. Piyasadaki hazır dekoratif ürünler arasından zevkine uygun olanı bulmaya çalışmaktansa rengi, şekli ve dokusuyla tamamen sana ait ve senin hayal gücünün yansıması olarak ortaya çıkan bir ürüne sahip olmak paha biçilemez. İster ailenle kaliteli zaman geçirmek, istersen de haftanın yorgunluğunu atmak ve kafanı dağıtmak için yapabileceğin bir etkinlik olan beton saksı yapımı, hayal gücünü konuşturmak isteyenler için birebir. Şimdi hep birlikte bu güzel etkinliğin detaylarını adım adım inceleyelim.

Kendi Seramik Hamurunla Yapabileceğin Dekorasyon Fikirleri

Halat Kullanarak Yapabileceğin 10 Farklı Dekor

Kurutulmuş Çiçeklerden Potpuri Yapımı

1.Adım: Harcın Hazırlanması

Beton saksının harcını hazırlamak için dere kumu, çimento, mermer tozu gibi çok çeşitli ana malzemeler kullanılabilir. Ancak biz, hem kullanım kolaylığı hem de sağlamlığı bakımından oldukça kullanışlı bir malzeme olan kalekim kullanmanı tavsiye edeceğiz. Öncelikle yapman gereken genişçe bir kabın içerisine yapmak istediğin saksının boyutu veya sayısına göre kalekim eklemek. Kalekimin üzerine suyu tek seferde değil, azar azar ve harcı karıştırarak eklemen topaklanmayı önleyecek ve daha homojen bir karışım elde etmeni sağlayacaktır. Kalekim ve su miktarını, karışım akışkan bir bal kıvamı alana kadar eklemeye devam edebilirsin.

beton-saksi-harcin-hazirlanmasi

2.Adım: Kalıp Seçimi

Yapmak istediğin saksının büyüklüğüne göre çeşitli boyutlarda plastik veya cam kalıplar seçmen gerek. Bir adet saksı yapımında biri büyük diğeri küçük olmak üzere 2 adet kalıp kullanılır. Kalıplardan büyük olanın içi güzelce yağlandıktan sonra hazırlanan harç kalıbın içine dökülür. Küçük olan kalıbın ise dışı yağlanır ve harcın tam ortasına gelecek şekilde bastırılır. Ağırlık yapması amacıyla içteki kalıba çakıl taşları koyabilir ve kalıbın tam ortasında kalması için bant yardımıyla sabitleyebilirsin. Harcın kuruduktan sonra kalıptan kolayca ayrılabilmesi için yağlama işleminin oldukça önemli olduğunu unutma.

beton-saksi-yapimi-kalip-secimi
beton-saksi-yapiminda-kalip-secimi

3.Adım: Kalıptan Çıkarma ve Zımparalama

Harcın iyice kuruması biraz zaman alacaktır. Yaklaşık 2 veya 3 gün bekledikten sonra harcı kalıptan çıkarabilirsin. Çıkarma işlemi esnasında önemli olan kırılma veya çatlamaları önleme adına kalıpların yavaşça çıkartılması. Eğer yağlama işlemini güzel yaptıysan hem saksın kalıptan kolayca çıkacak hem de pürüzsüz bir yüzeye sahip olacaktır. Saksını kalıptan çıkardıktan sonra yapman gereken dışındaki hava kabarcıklarını gidermek adına dikkatli bir şekilde zımparalamak. Eğer düşündüğünden daha kalın bir iç kalınlığı meydana gelmişse, daha kalın bir zımpara kullanarak saksının kenarlarını inceltmen de mümkün.

kaliptan-cikarma
beton-saksi-yapimi-zimparalama

4.Adım: Yıkama

Zımparalama işleminden sonra saksıları suyun altında yıkamalısın. Bu işlemin amacı saksıların biraz daha su çekmesini sağlamak. İşlem saksıların daha geç kurumasını sağlayacak ancak saksıların bu sayede daha sağlam olacaktır. Saksılar bu işlemin ardından ters çevrilerek 3 boyunca kurutulmaya bırakılmalı.

5. Adım: Renklendirme

Eğer yeterince sabırlı biriysen bu aşamaya kadar gelmeyi başarmışsın demektir. Şimdi ise sırada en eğlenceli kısım var, dilediğin renk ve desenlerle beton saksılarını renklendirmek. Bu aşamada kendini hayal gücünün kollarına bırakmanı tavsiye ediyoruz. Boyayı saksılara uygularken, saksının boyutuna göre bulaşık süngeri veya sulu boya fırçalarından yararlanman mümkün. Saksıları boyamak için akrilik, sulu boya veya guaj boya gibi birçok seçeneğin mevcut.

beton-saksi-boyama

Görsel Kaynak: hip2save.com, canva

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Yeşil Tonlarıyla Dekorasyon için 9 Öneri

Yeşil Tonlarıyla Dekorasyon için 9 Öneri

Alanda Pratiklik İçin Gömme Dolap Modelleri

Alanda Pratiklik İçin Gömme Dolap Modelleri