Etkileyici Bir Kütüphane İçin Kitaplık Düzenleme Fikirleri

Etkileyici Bir Kütüphane İçin Kitaplık Düzenleme Fikirleri

Kitaplar rutin hayatlarımızda bizi andan koparabilen, birkaç saatliğine bizi mekanda ve zamanda yolculuğa çıkarabilen mucizeler. Evlerimizde de kitaplarımızı en güzel şekilde saklamak ve sergilemek isteriz. Bunun için kitaplık düzenleme yöntemlerinden hangisini tercih edeceğinle ilgili kafan karışıyor olabilir, bu noktada evde kitaplık fikirlerini inceleyip ilham alabilirsin.

Kitap, Kitaplık Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Ev Dekorasyonlarının Vazgeçilmez Detayı: Aynalar

Kitapseverler İçin Dekorasyon Önerileri | Kitap Düzeni, Kitaplık Modelleri ve Dahası

Kitaplık Düzenleme Teknikleri

Kitaplık düzenleme için çeşitli yöntemler mevcut bunlar arasında hangisini seçeceğin kitaplık kullanımına ve evinin dekorasyonuna göre değişebilir. Kitaplığını koyduğun yere göre dekorasyonla uyumlu bir şekilde düzenlemek istersen renk gibi unsurlara dikkat edebilirsin. Bunun yanında kitaplığını günlük olarak yoğun kullanıyorsan kitaplık düzenini daha pratik olacak şekilde yapmanda fayda var.

kitaplik-duzenleme-teknikleri

Alfabetik Yöntem ile Kitaplık Düzenleme

Eğer çok fazla kitabın varsa ve bu kitapları bulacağın zaman zorluk yaşıyorsan alfabetik sıralama senin için en uygun saklama yöntemi olabilir. Bu yöntemle aradığın kitabı kolaylıkla bulabilirsin. Alfabetik sırayı tüm kitaplar arasında yapmak ya da türlerine göre ayırdıktan sonra bu türler içinde sıralamayı alfabetik yapmak sana kalmış.

alfabetik-yontemle-kitap-siralama

Türe Göre Kitaplık Düzenleme

Kitapçılarda ve kütüphanelerde kitaplar genellikle türlerine göre ayrılır. Bu şekilde kalabalık kitap yığınları içinde aradığın kitabı bulman kolaylaşabilir. Kitaplığa kitap dizme şekilleri arasında türüne göre sıralama yapmayı tercih etmek istiyorsan öncelikle kurgu ve kurgu olmayan şeklinde bir ayrım yapabilir ardından bu türleri de kendi içinde sıralayabilirsin. Hangi tür kitapları yoğun olarak okuyorsan ayrımını bunlar üzerinden yapabilirsin; tarih, sanat, roman, şiir gibi bölümlerden hangilerini seçeceğin sana kalmış.

turune-gore-kitap-siralama

Renklere Göre Kitaplık Düzenleme

Özellikle kitaplığın salon gibi çok göz önünde bir yerde konumlanıyorsa kitap dizme şekillerinden renge göre dizmeyi tercih edebilirsin. Bu düzen görselliğe yönelik bir tercih olacak ve evinin dekorasyonuna uyumlu bir görüntü yaratacaktır. Eğer kitaplarını okuduktan sonra sık sık yeniden dönmek zorunda değilsen estetik amaçlı olarak bu düzenleme yolunu tercih edebilirsin.

rengine-gore-kitap-siralama

Yaratıcı Kitap Dizme Yöntemleri

Kitap dizme şekillerini yaratıcılığının sınırlarına giderek istediğin şekilde yapabilirsin. Örneğin yayınevine göre sıralama yapmak da bir seçenek olabilir. Özellikle meslek kitapları ve romanları belli yayınevlerinden tercih eden birisiysen bu sıralama hayatını kolaylaştırabilir. Kitap zevkine göre farklı yaratıcı sıralama yöntemleri de oluşturabilirsin. Tarih kitaplarını kronolojik sıralamak, romanları yazıldığı coğrafyaya göre sıralamak gibi.

yaratici-kitap-siralama

Kitaplık Tasarımı ve Fikirleri

Kitaplarını türüne göre ya da boyuna göre sıralaman fark etmeksizin çeşitli tasarımlarla kitaplığını tasarlayabilirsin. Sana ilham olması için bazı kitaplık tasarım örneklerini aşağıya koyuyoruz.

kitaplik-tasarim-fikirleri
kitaplik-tasarim-fikirleri
kitaplik-tasarim-fikirleri
kitaplik-tasarim-fikirleri
kitaplik-tasarim-fikirleri

Evde Kitaplık Kurma İpuçları

Kitaplık kurmak ve bu kitaplığın düzenini devam ettirmek özellikle sık kitap alan birisiysen oldukça zor olabilir. Bunun için öncelikle ihtiyacına göre bir kitaplık edinmen gerektiğini belirtmekte fayda var. Kiminin ihtiyacı geniş raflı kitaplıklarken kiminki daha dar ve sık raflar olabilir. Bu kararı verdikten sonra kitaplarını nasıl bir düzenle sıralamanın sana uyacağına karar verip bu düzeni iyi bir şekilde oturtman gerekir. Son olarak da bu düzenlemelerini takip etmek adına kendi kitaplarının bir envanterini bilgisayarda çıkarıp takibini yapabilirsin.

evde-kitaplik-kurma-ipuclari

Görsel Kaynaklar: pexels.com, houseandgarden.co.uk, southernliving.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Tost Makinesi Temizlemenin 4 Yolu

Tost Makinesi Temizlemenin 4 Yolu

Cam ve Kapılardan Gelen Soğuğu Nasıl Engelleyebilirsin?

Cam ve Kapılardan Gelen Soğuğu Nasıl Engelleyebilirsin?