Kitap, Kitaplık Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Yılların “çok gezen mi çok okuyan mı” tartışmasında nerede olduğunu düşünürken gözün evindeki kitap yığınına takılıyorsa belli ki sen okuyan taraftasın. Sana diyar diyar gezmenin tadını tattırmış bu kitapların bakımını düzenli yapman oldukça önemli. Kitaplarına özen göstermekte gecikme diye bir şey yok, hızlı olma var. Kitaplık temizliği ve kitap temizliği konularını öğrendikten sonra onlarla yepyeni dünyalara yelken açtığın kitaplarına gereken değeri gösterebilirsin. Aynı zamanda kitaplık bakımı rutinini oturttuğunda kitaplarının başına gelebilecek olası zararları önleyebilirsin.
Kitapseverler İçin Dekorasyon Önerileri | Kitap Düzeni, Kitaplık Modelleri ve Dahası
Kirli veya Tozlu Kitap Nasıl Temizlenir?
Kitaplıklar çok gözlü ve içinde fazla eşya barındıran mobilyalar olduklarından kolay tozlanıp bu tozları tutabilmekteler, bu durumda kitaplıkların içindeki kitaplar da kirlenip tozlanabiliyor. Kitap temizliği yapılırken ıslak değil kuru bez kullanılması ilk kurallardan birisi. Kitapların basım yılından ne kadar okunduğuna değişen sebeplerle kitapların kapakları hırpalanmış olabiliyor, bu sebeple de özellikle bazı kitaplarının tozunu alırken nemli bez kullanmak bu kitaplara iyiliktense kötülük oluyor. Bunun yanında ahşap kitaplıkta ya da duvar rafı kitaplık şeklindeki kitaplıklarda muhafaza edilen kitaplar zaman içinde böceklenebiliyor. Bu yüzden de kitaplarının zaman zaman sayfalarını da havalandırmayı unutmamanda fayda var.
Kitap Neden Sararır, Sararması Nasıl Önlenir?
Yıllar geçtikçe kitaplarının kağıtlarının sarardığını görmüşsündür. Bu özellikle basım yılı eski olan kitaplarında başına gelebilecek bir durum. Bu sararma kağıtların içindeki malzemelerin belli etkileşimler yaşamasından kaynaklanıyor. Kağıt selüloz ve lignin denilen moleküllerden oluşur. Bu moleküllerden selüloz renksiz bir madde olduğundan tüm renkleri çok iyi yansıtır ve bizim kağıtları beyaz görmemizin sebebi budur. Lignin ise ışık ve nem ile rahatlıkla bozulabilen bir maddedir ve bu bozulma kağıtları sarı görmemize sebep olur. Bunun önüne geçmek için yapabileceğin bazı şeyler var, bunlardan ilki kapaklı kitaplık kullanmak, bunun yanında kitaplığının olduğu odanın nem ve ışık düzeyini de kontrol etmelisin. Düşük nem seviyesine ve kağıtların ışık görmemesine özen göstermelisin. Bu sayede kitaplarının deforme olmasına engel olabilirsin. Bir de kitapları muhafaza ettiğin yerin havasının temizliğine önem vermen de kitapların için iyi olacaktır. Özellikle sigara dumanı kitapların sayfalarının sararmasındaki büyük sebeplerden birisidir.
Kitapların Küflenmemesi İçin Ne Yapılmalı?
Kitapların korunması okuduktan sonra dönüp dönüp kitaplardaki bilgileri tazelemek için önemli. Okumanın üzerinden bazen yıllar geçen bir kitabı bir gün yeniden hatırlayıp bu kitaba geri dönmek isteyebilirsin. Ama sayfaları açtığında küflü bir manzara ile karşılaşabilirsin. Bu oldukça üzücü bir durum olsa da böyle bir manzarayla karşılaşmadan önce önlem almak da mümkün. Bu önlemi mısır nişastası ile alabilirsin. Kitaplıktaki kitabının yıllar içinde özellikle nem sebebiyle küflenmesinin önüne geçmek için kitabını kitaplığa kaldırmadan kitaba mısır nişastası döküp birkaç gün bu şekilde bekletmen gerekli. Bu uygulamanın ardından iki üç gün geçtikten sonra kitabın üzerindeki mısır nişastasını yumuşak hareketlerle süpürmelisin. Bu basit uygulama kitaplarının zaman içinde küflenmesinin önüne geçmene yardım edecektir.
Kitaplık Temizliği ve Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?
Kitaplar güneş ışığı, kir, nem gibi belli etkilerden kolaylıkla zarar görebilen eşyalar. Bu sebeple kitaplıktaki kitapların tek tek bakımlarının yapılmasının yanında kitaplık temizliğinin de dikkatlice yapılması oldukça önemli. Kitaplık modelin duvar monteli kitaplık da olsa, metal kitaplık da olsa temizliğini özenle yaptıktan sonra kitaplarını korumak için elinden geleni yapmış olacaksın. Kitaplık temizliğini bölüm bölüm yapmalısın, aksi takdirde birden tüm kitaplıktaki kitapları indirip kaldırmak büyük bir yük olacaktır. Bunun yanında kitaplık bakımı için temizlik yaptıktan sonra rafların kuru ve kimyasaldan arınmış halde olmasına dikkat etmen iyi olacaktır. Temizlikten sonra kalan kimyasallar ya da nem kitaplarına zarar verebilir.
Görsel Kaynaklar: pexels.com, unsplash.com