Ebeveynler İçin Uzaktan Eğitim Rehberi

Ebeveynler İçin Uzaktan Eğitim Rehberi

Yeni normale geçerken eğitimde de yeni esaslara geçiş yapıyoruz. Açıklanan uzaktan eğitim kararlarına göre evde hazır olmak ve çocuğunun eğitimini bu dönemde eksiksiz yürütmek istiyorsan bir ebeveyn olarak senin de bazı sorumlulukların var. Peki, evde uzaktan eğitimine devam eden çocuğun için neler yapabilirsin? Neleri yapmaktan kaçınmalısın?

Çocuk Dostu Mutfak Dekorasyon Fikirleri >

Dar Alanlar İçin Çocuk Oyun Alanı Nasıl Oluşturulur? >

Eski Eşyalardan Retro Yaratmak >

Eğitim Atmosferi Oluşturmak İçin Plan Yapmak

Normal örgün düzende, çocukların ders dönemlerinde fazlasıyla ders odaklı hareket edebilmelerinin sebebi belirli bir düzenle çalışıyor olmalarıdır. Yani gün içerisinde tekrar etmeleri gereken konular, tamamlayacakları ödevler, yeni öğrenecekleri derse dair hazırlıklar olduğu sürece öğrencilerin eğitim sürecine alışması daha kolay olacaktır.

Artık sınıfta görecekleri dersi de evde alacak olan çocukların aynı okuldaki gibi düzenli bir programları olması gerek. Sabah kalkacakları bir saat belirlemek bile uzaktan derse daha zinde ve hazır girmesine yardımcı olacaktır.

evden-uzaktan-eğitim-ebeveyn

Ebeveyn Nasıl Davranmalı: Disiplinli ve Uyumlu

Pedagogların da destekleriyle hazırlanan uzaktan eğitim programlarında eğitimcilerin ebeveynlerden özellikle rica ettikleri şey, ebeveynlerin birer öğretmen gibi davranmamaları gerektiğidir. Yani aslında tam olarak hem disiplini sağlarken hem de çocuğa uyumlu şekilde yardımcı olmalısın.

Seninle evde zaman geçiren çocuğun için sadece yeterli ölçüde derse zaman harcaması gerektiğini unutmamalısın. Hatta bir program belirlerken çocuğunla oturup bu saatleri ve yeterliliklere beraber karar vermeniz disiplini uyumlu bir şekilde uygulamanda yardımcı olabilir.

evden-uzaktan-eğitim-disiplin-ve-uyum

Planları Gerçekçi Tut

Ders programı ve çalışma saatlerini belirlerken aşırı çalışmanın değil, düzenli çalışmanın önemli olduğunu unutma. Bu noktada eğitim sürecine destek verecek bir plan oluştururken saatleri gerçekçi tutmaya özen göster. Çünkü sürekli evde geçireceği bu süreçte çocuğun sıkılır ve hedeflediğin saatlere uyum gösteremezse kendine olan güveni de azalabilir.

Gelecek hayatında çocuğunun bu yönde bir eksiklik duymasını istemiyorsan gerçekçi bir ders planı ve programıyla ona destek olabilirsin. Sana tavsiyemiz bu planı hem gözlemlerine hem de çocuğunun yorumlarına bağlı olarak güncellemen. Böylece sınav dönemlerinde daha sıklaşabilecek, kimi zamanda da fazla gelen saatler nedeniyle verimsiz geçen çalışmaları engelleyebileceksin.

evden-uzaktan-eğitim-plan-yap

Çocukların Evde Eğitimine Uygun Ortam Nasıl Sağlanır?

Normal örgün eğitimde çocuklar genelde evde ders çalışır ve ödev yaparken sınıf atmosferinde esas derslerini öğrenirler. Onları tümüyle derse odaklayan sınıf ortamının koşullarını evde sağlaman mümkün değildir. Ancak benzer ilkelerle bazı dekorasyon değişiklikleri yapabilirsin. Örneğin çalışma masasında ve sandalyesinde çok fazla saat geçirecek olduğu için yükseklik, konfor, masanın kullanım alanı gibi ergonomi açısından doğru bir sete sahip olduğundan emin olmalısın.

evden-uzaktan-eğitim-ebeveyn

Ders dinlerken odağını dağıtabilecek dekor ürünlerini kaldırabilir, onlar yerine ders sırasında not alırken kullanabileceği veya derslerinde ona destek sağlayabilecek kırtasiye ve ofis ürünlerini yerleştirebilirsin.

evden-uzaktan-eğitim-ebeveyn

Uzaktan ders sırasında çoğunlukla bilgisayarını veya tabletini kullanacak olan çocuğunun dikkatini dağıtmayacağından emin olmalısın. Bunun için de önlemler alabilir, ders dinleyeceği cihaz dışındaki elektronik cihazları bir süreliğine uzaklaştırabilirsin.

Eğer çocuğunun dersleri dinlediği oda, ev için ortak bir alansa (oturma odası gibi) bu alanlarda da dikkat dağıtıcı ürünleri ders sırasında gizleyebilirsin. Bir süreliğine sessiz ve odaklanmasını bozmayacak bir atmosfer oluşturabilirsin. Eğer ders çalışacağı ve dinleyeceği masa, aslında bir yemek masası veya orta sehpaysa, kişisel dekor ürünlerini kaldırarak dersle ilgili kalem, kâğıt, not defteri gibi malzemeleri yerleştirerek amaca yönelik bir hale getirebilirsin.

evden-uzaktan-eğitim-ortak-alan

Uzaktan Eğitimde Motivasyonu Sağlamak

Yeni normale göre açıklanan eğitim modelinde derslere evden devam edecek öğrenciler için kendi doğal ortamları olan evlerinde ders dinlemek zorlayıcı gelebilir. Odaklanmaları ve sıkılmamaları adına bir ebeveyn olarak senin de sorumlulukların var. Çocuğun çalışma düzenini ve alışkanlıklarını bildiğin için onu rahatlatacak ve motive edecek şeyleri de daha kolaylıkla uygulayabilirsin. Bu süreçte onun fikirlerini de alarak kendi disiplinine uyumlu bir program belirleyebilirsin.

Keyifli bir kahvaltı, zinde bir günün anahtarıdır. Okul dönemindeki gibi erken saatlerde ve besleyici bir kahvaltıyla çocuğunu başlayan derslerine hazırlayabilirsin. Ders çalışacağı ortamı onunla düzenleyip ders sırasında ona destek olacak malzemelerin eksik olmadığından emin olabilirsin. Aynı zamanda “İyi dersler” gibi normalde de kullandığın cümlelerle daha da odaklanmasını sağlayabilirsin.

evden-uzaktan-eğitim-motivasyon

Ders molalarında sürekli ekrana bakmaması gereken çocuğunun ayaklanarak hareket etmesine veya yatarak gözlerini dinlendirmesine çocuğunu teşvik edebilirsin. Böylece dersler onun için monoton olmaktan çıkabilir. Aynı teneffüs zamanında arkadaşlarıyla hava aldığı gibi evde de molalarda rahatlamasına destek olabilirsin.

Ebeveynlerinin davranış ve alışkanlıklarını değerlendirerek örnek alan çocuklar, özellikle evde geçirecekleri bu süreçte seni daha çok gözlemleme şansı yakalayacaklardır. Onların ders saatlerinde dikkatlerini çekebilecek işler yapmaktan kaçınmalısın. Hatta bu zaman dilimlerinde sen de kitap okuyabilirsin. Günün sonunda da hem kitabı hem de onun derslerinin nasıl geçtiğini konuşabilirsin.

evden-uzaktan-eğitim-rutin

Ders Dışı Yaratıcı Etkinlikler Yapın

Günlük ders programını oluştururken dikkat etmen gereken kriterler sadece uzaktan ders saatleri ve ödev saatleri değildir. Evde bulunan ders çalıştığı odayı veya masayı sadece bir zorunluluk alanı olarak görürse, verimli bir şekilde ders çalışamayabilir. Bu nedenle ders dışında da çocuğunun keyif aldığı, ilgi alanları konusunda beraber zaman geçirebilirsin.

Örneğin ders çalıştığı masayı tümüyle toplayarak beraber resim yapabilir, bulmaca çözebilir ve hatta birlikte bir yapboza başlayabilirsiniz. Aynı şekilde ders çalıştığı odada fiziksel hareketlilik gerektiren oyunlar oynayabilir, dans edebilirsin. Bu yaratıcı etkinlikleri beraber yapmanız, çocuğunun seni sadece dersle ilişkilendirmesini engeller. Seninle geçirdiği zamanın keyifli olduğu düşüncesini destekler.

Umarız bu süreç beraber verimli geçireceğiniz bir eğitim dönemi olur. Sağlıklı ve başarılı bir eğitim – öğretim dönemi geçirmenizi dileriz!

evden-uzaktan-eğitim-eğitim-yılı

Görsel kaynak: t24.com.tr, ee.com.tr, acibademhayat.com, calverteducation.com, thsc.org, hslda.org, scarymommy.com, foxnews.com, hellomagazine.com, publicnewsservice.org

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

6 Maddede Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır?

6 Maddede Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır?

11 Adımda Balkon Temizliği Nasıl Yapılır?

11 Adımda Balkon Temizliği Nasıl Yapılır?