Dekorasyon Tarzını Biliyor Musun?
Dekorasyon tarzları arasından, hangi dekorasyon stilinin senin için en uygun olduğunu bulmak zor olabilir. Bu sebeple, ev dekorasyonu öncesi bu yazıyı okuman iç mekan tasarımı için harika bir başlangıç noktası olacaktır. Dekorasyona başlamadan önce kişisel dekorasyon tarzını tanımlamak, evin için daha hızlı ve doğru seçimler yapmanı sağlar. İşte yapman gerekenler: Zihnini teste odaklamalı, aşağıdaki görselleri incelemeli ve gözüne çarpan ilk tasarımı seçmelisin. Dekorasyon tarzını keşfetmeye ve bolca ilham almaya hazırsan, testimize başlayalım!
15 Art Deco Tarzı Yatak Odası >
2000'lerden Günümüze Dekorasyon Trendleri >
Sonbahar Dekorasyonu: 2020 Yılında Trend Olacak 10 Fikir >
Başlamadan Önce
Yanıtlaman gereken soru şu hangi ev senin tarzına daha yakın? Görseli incele, cevabını ver, yazının devamında seçtiğin tarz için önerilerimize göz atmaya başla.
A Tarzı Dekorasyon: Mutlu-Modern Dekorasyon
Modern dekorasyonlar, günümüzün sık tercih edilen ev dekorasyon stillerindendir. Tüm detaylar sadelik odağında konumlanır. Buna bağlı olarak, abartılı, iddialı ayrıntılar ve fazlalıklar gözlenmez. Sade olması, modern dekorasyonların tekdüze olduğu anlamına elbette gelmiyor. Başarılı bir düzenleme, sadeliğin içinden şıklık çıkaracaktır ve enerjini yükselten mekanlar oluşturacaktır. Temiz, düzenli, düşük profilli modern şekilleri seviyorsan ama aynı zamanda onları bir miktar eğlence ile canlandırmak da istiyorsan Mutlu-Modern dekorasyon tam da sana göre. Klasik şekillerle topraklanmış renk, desen ve eğlenceli detaylara yönelebilirsin. Evinin rahat ve ferah bir his vermesi seni mutlu edecektir.
Nasıl Parçalar Tercih Edilmelidir?
Basit şekilleri arayabilirsin. Yüzyıl ortası kanepeler, düz çizgiler, fazla lüks veya süslenmiş hiçbir şeye ihtiyacın yok. Bu doğrultuda en büyük yardımcıların ise alçak tasarımlı, açık renkli mobilyalar ve geometrik desenli halılar ile kilimlerdir. Dekorunda bol miktarda beyaz kullanabilirsin, ancak olabildiğince çok renk eklemeyi unutmamalısın. Beyaz, bej, açık gri gibi tonlarda boyayabileceğin duvarların da elbette bu etkinin artmasını sağlar. Bunun yanı sıra modern dekorasyon, aydınlatma ürünleri konusunda da sana özgürlük tanıyan bir stildir. Spot, lambader, aplik gibi pek çok aydınlatma çeşidinden yararlanabilirsin. Hatta dilersen avizelerini klasik tarzda bile seçebilirsin. Bu seçim oturma odana ayrı bir hava katacaktır!
B Tarzı Dekorasyon: Endüstriyel Dekorasyon
Hem havalı hem de konforlu yaşam alanları yaratan Endüstriyel dekorasyonun vazgeçilmez renk temaları arasında siyah, füme ve gri renkleri sayabiliriz. Zeminlerden mobilyalara, döşemelerden tekstil ürünlerine kadar evin her yerinde kullanılan bu koyu renk temalar, briket-taş duvarlar ve masif ahşap yüzeylerle birleştiğinde ortaya etkileyici bir görünüm ortaya çıkar. Fon olarak genelde koyu renklerin ve işlenmemiş pürüzlü yüzeylerin kullanıldığı bu tip dekorasyonda, görünümü dengelemek için canlı renklerle tasarlanmış dekoratif objeler de kullanılabilir. Kısacası endüstriyel dekorasyonda yaşanmışlık hissi mekanın tasarım dilini fark edilir ölçüde güçlendirir. Eski bir fabrika ya da depodan dönüştürülmüş yüksek tavanlı loft daire yerine, derli toplu ve klasik bir apartman dairesinde yaşıyorsan bile evine endüstriyel dekorasyon dokunuşları katabilirsin.
Nasıl Parçalar Tercih Edilmelidir?
Son teknolojilerle donanmış salon ya da mutfaklar, gri tonlarının sıklıkla kullanıldığı çelik yüklü ev ya da ofisler bu ekol ile tasarlanmış alanlardır. Bu stilde gri daima mekanlara hakim ve ön planda olan ana renktir. Yanı sıra bu renge bej, beyaz ve siyah tonları eşlik edebilir. Kısacası endüstriyel tasarımlı evlerde metal alaşımlar ve gri renk tonları baş aktörlerdir. Bu tarz evler modern sofa koltukları, yere yakın Japon stilinde tasarlanmış mobilyalar, afişler ve metal büyük lambalarla da desteklenebilir. Endüstriyel dekorasyon ürünleri satan dükkanlarda ve tasarım butiklerinde rahatlıkla bulabileceğin metal sarkıt lambalar; ferforje sehpa ve masif ahşap rafların yanı sıra eskicilerden alıp kendi emeğinle dönüştüreceğin eşyalar da bu tarzı tamamlamaya yardımcı olabilir.
C Tarzı Dekorasyon: Rustik Dekorasyon
Dekorasyonda rustik tarzı anlatmadan önce rustik kelimesinin sözlük anlamına bakmak doğru olacaktır. TDK’ya göre rustik; “köy evi veya köy görünüşü veren, kırsal” anlamına geliyor. Bu seçenekte olduğuna göre, Rustik dekorasyonu ve kırsallığı sevdiğine şüphemiz yok. Bu dekorasyon tarzında, evinde kullanacağın renk paletinde çok canlı renkleri kullanman pek uygun olmayacaktır. Rustik dekorasyonun vazgeçilmezi olan kahverengi tonlarının yanı sıra gri, siyah ve beyaz gibi alternatifler de kullanılan renklerdir. Fakat kahverenginin her zaman ön planda olması gerektiğini hatırlatalım.
Nasıl Parçalar Tercih Edilmelidir?
Ahşap doğayı evine taşıma konusunda oldukça başarılı bir seçenek ama farklı malzemelerden üretilmiş ürünlerle de doğayı yansıtabilirsin. Rattan mobilyalar, hasırdan dekoratif objeler, halılar ve el yapımı ürünler bu konuda sana yardımcı olabilir. Bu arada mum ve rustik izler taşıyan mumlukların da bu dekorasyon stili için çok önemli olduğunu belirtelim. Eğer evini daha dikkat çekici kılmak istiyor ve rustik duvar dekorasyonu hakkında neler yapabileceğini düşünüyorsan taş desenli duvar kağıtları, ahşap çerçeveli aynalar ve ev dekorasyonuyla uyum sağlayan bir tabloya duvarlarında yer verebilirsin. Rustik dekorasyon fikirlerini uygulayarak kendine, doğadan izler taşıyan, şık ve aynı zamanda konforlu bir yaşam alanı oluşturman mümkün!
D Tarzı Dekorasyon: Eklektik Dekorasyon
Bu seçeneği seçtiğine göre, Eklektik dekorasyonun tam ruhuna hitap eden bir dekorasyon stili olduğunu söyleyebiliriz. Sıra dışı ve sınırlarını sonuna kadar zorlayabilen bir dekorasyon tarzı olan Eklektik stil, birbirinden farklı renklerin ve dokuların ortaya çıkardığı etkileyici görünümün çekici etkisini yansıtır. Eklektik dekorasyon örneklerini incelediğin zaman, bu tarzın mekanda yarattığı enerjiyi hemen hissedebilirsin. Farklı tarzları aynı anda kullanmak ve bunu başarılı şekilde mekana uygulama imkanı tanırken, aynı zamanda kendi zevkini ortaya koyarak daha özel bir dekorasyon yaratmanı sağlar.
Nasıl Parçalar Tercih Edilmelidir?
İkinci el dükkanlar ve bit pazarı zamanla en yakın arkadaşların olabilir. Gizli hazineleri uygun fiyata bulmak ve katmanlı görünümleri denemek için mükemmel yerlerdir. Stilleri ve dönemleri mobilyaların ve dekorunla karıştırmaktan korkmamalısın. Eğer eklektik ev dekorasyonunu uygulamaya karar verirsen, kurallara bağlı kalmak zorunda olmazsın. Diğer bir deyişle; bu dekorasyon tarzında, evinde farklı stillere ait mobilyaları, objeleri aynı alanda kullanabilirsin.
Görsel kaynak: pinterest, archilovers, houzz.