Bugüne Kadarki En İyi Uykunuz İçin Profesyonel Tasarım İpuçları

Bugüne Kadarki En İyi Uykunuz İçin Profesyonel Tasarım İpuçları

Uyku, hızlı tempolu ve meşgul yaşamımızda genellikle gözden kaçan hayatımızın önemli bir yönüdür diyebiliriz. Yeterli uyku yalnızca fiziksel sağlığımızı iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda zihinsel ve duygusal sağlığımız için de çok önemli bir rol oynar. Peki nasıl iyi uyunur? Bunun için hayatında yemek düzenini değiştirmekten spor yapmaya çeşitli düzenlemeler yapabileceğin gibi uyku ortamının dekorasyonunda da düzenlemeler yaparak uyku kaliteni arttırmayı deneyebilirsin.

Uyku Düzenini Sağlamak İçin Neler Yapılmalı?

Stil Rehberi: Ebeveyn Yatak Odası Tasarımları

Yatak Odası Perdesi Seçilirken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Temel Nokta

Sakin Bir Uyku Sığınağı Yaratın:

Uyuduğun odanın genel olarak zihninde yalnızca uyumakla bütünleşmiş olması iyi bir uyku için önem arz ediyor. Bu yüzden odanda mümkünse yalnız uyku ve mahremiyetinle alakası olan dekorasyon ürünlerini barındır. Örneğin eğer imkanın varsa çalışma alanını evde yatak odasının dışında bir yere yapabilirsin. Bunun dışında ihtiyaç fazlası olan herhangi bir komodin ya da şifonyer de dikkati uykudan alacağı için azaltılmalı. Uyuduğun yerin büyüklüğü de özellikle iki kişi yatıyorsanız uyku kaliteni etkileyen bir faktör olacaktır. Bu yüzden odanın elverdiği en büyük uyku alanını yaratmak için olabildiğince büyük bir yatak seçmende fayda var.

sakin-bir-uyku-icin-yatak

Yatak Odası Tasarım Sanatında Ustalaşın:

Odanın ışıklandırması uyku kaliteni etkileyecektir. Bunun için gece odanın mümkün olduğunca karanlık olduğundan emin olmalı ve gündüz de uyanırken gün ışığından yararlanmalısın. Tasarımcılar dekorasyon planları sırasında doğunun denge sanatı ve bilimi olan Feng Shui’den çokça yararlanıyor. Sen de yatak odanın düzeninde dengeyi yakalamak için Feng Shui bilgilerinden yararlanabilirsin. Sana verebileceğimiz bir öğreti yatağının odanın girişine bakması ama girişten olabildiğince uzak olması gerektiği olabilir.

yatak-odasi-dekorasyonunda-denge

Sakinleştirici Renkleri ve Dokuları Benimseyin:

Kaliteli bir uyku için uyumadan önce dikkatinin dağılmaması gerektiğinden bahsettik. Bunun için odanın dekorasyonunda düzeni arttırmanın yanında odanın renklerini de seni alarma geçirmeyecek renkler arasından seçebilirsin. Fildişi, mavi, toz pembe gibi renkler sakinleştirici etkileri sayesinde uykunu rahatlatırken siyah, mor gibi renklerinse ters bir etkisi vardır.

sakin-bir-uyku-icin-dekorasyon

Kaliteli Nevresim ve Yatağa Yatırım Yapın:

Rahat bir uykunun anahtarı uyuduğun yeri rahat tutmakta. Bu yüzden yatak, yastık ve nevresim üçlüsünde kaliteli tercihler yaparak kendine iyi bir uyku hediye edebilirsin. Burada asıl önemli olan senin nerede rahat ettiğin bu yüzden önerilerdense deneyerek bir tercih yapman gerekir. Rahatlığını kendi tercihine göre yaptıktan sonra nevresim takımlarını da nefes alan, uyurken vücut ısını sabit tutabilecek kapasitede kumaşlardan tercih etmelisin. Uyurken fazla terlemek ya da üşümek uyku kaliteni etkileyecektir.

kaliteli-uyku-icin-kaliteli-nevresim

Huzurlu Bir Zihin İçin Dağınıklığı Ortadan Kaldırın:

Yatak odasının düzeninin uyku kalitesini etkileme gücü olduğundan bahsetmiştik. Bu düzende özellikle dikkat dağıtıcı faktörlerin ortadan kaldırılmasına dikkat etmelisin. Bunun için dolaplarını her sezon başında temizleyip düzenlemek, eski ve giyilmeyen giysilerden kurtulmak, dağınıklık yaratmaması adına eşyalarını dolap içlerinde muhafaza etmek gibi unsurlara önem vermelisin.

sakin-bir-uyku-icin-dekorasyon

Aydınlatma ve Ambiyansın Gücünden Yararlanın:

Kaliteli uyku arayışında uyku ortamının düzenli ve dengeli olmasının sakin bir uyku çekmekte yardımcın olabileceğini konuştuktan sonra ambiyansın altını aydınlatma ve kokuların etkilerinden bahsederek bir kere daha çizebiliriz. Aydınlatma konusunda uyku süresince ortamı olabildiğince karanlık tutman gerektiğinden bahsetmiştik. Bunun için hafif ışık kaynaklarını ve kalın perdeleri tercih ederek odanı karanlık bir hale getirebilirsin. Odanın ambiyansını desteklemek adına lavanta ve vanilya gibi kokulardan da destek alabilirsin. Böylece uyku öncesi tamamen sakinleşerek kaliteli bir uykuya dalabilirsin.

aydinlatmanin-uyku-uzerinde-etkisi

Görsel Kaynaklar: blog.koctas.com.tr, pexels.com, ikea.com, amazingarchitecture.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Elektriklenen Saçlar İçin Bakım Önerileri

Elektriklenen Saçlar İçin Bakım Önerileri

Hava Soğutucu ile İlgili Bilmen Gereken Her Şey

Hava Soğutucu ile İlgili Bilmen Gereken Her Şey