Hava Soğutucu ile İlgili Bilmen Gereken Her Şey

Hava Soğutucu ile İlgili Bilmen Gereken Her Şey

Bu sıcak günlerde herkes bir şekilde serinleme yolları arıyor. Serinlemek için klima ve vantilatör dışında bir seçeneğin de hava soğutucular olabilir. Sulu klima, portatif klima ya da buzlu klima gibi farklı isimlerle de anılan soğutucuların çalışma sistemi temelde suyun buharlaşma prensibine dayanıyor. Su buharlaşma esnasında etrafındaki ısıyı aldığından buharlaşma esnasında ortamın ısısı düşer. Sulu klimalar da bu prensibi kullanarak serinlik sağlıyor.

Klima Seçimi Nasıl Yapılır?

Bir Odayı En Hızlı Nasıl Serinletirsin?

Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları

Hava Soğutucu Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Portatif klima seçerken özellikle ne kadarlık bir alanı soğutmak istediğine karar vermen gerekir. Bu şekilde ne kadar büyüklükte ve kaç tane soğutucuya ihtiyacın olacağını anlayabilirsin. Bunun yanında bunlar aynı zamanda portatif klimalar da olduklarından aldığın zaman istediğinde yerini tekerlekleri sayesinde kolayca değiştirebilirsin. Özellikle de açık havada kullanım için doğru bir tercih olduğundan balkon ya da teras serinletmek adına da sıklıkla tercih edilen buzlu soğutucuları açık hava ihtiyacını karşılamak için de kullanabilirsin.

hava-sogutucu-nedir

Hava Soğutucu Nasıl Kullanılır?

Buzlu klimanın yapısı basit olarak fan, ped ve su tankından oluşur. Bu sistemde su tankından çıkan su pedler üzerinde buharlaşırken etrafa bir soğukluk yayar ve makinenin içindeki bu soğuyan hava fanlar yardımıyla etrafa yayılır. Bunun yanında hava filtresi sayesinde alerji gibi durumların önüne geçmek için temiz hava sağlar. Aynı zamanda bazı modellerdeki buz haznesi sayesinde buzlu klima işlevi görerek daha da verimli bir soğukluk sağlar. A/C klimanın aksine ayaklı klima kullanımındaki en önemli fark temiz hava gelmesi için camları açık tutabilmendir. Hatta camları açık tutmak bu soğutucuların çalışması için gereklidir çünkü çalışırken devir daim olan temiz hava kullanılır.

hava-sogutucu-nasil-kullanilir

Hava Soğutucu Kaç Derece Soğutur?

Sulu soğutucuların çalışma prensibinde makine dışarıdan içeriye kuru ve sıcak havayı çeker ve içerideki su moleküllerinin buharlaşmasıyla sıcak hava soğutularak başka bir fanla odaya geri verilir. Bu sistem sayesinde alınan hava 15 dereceye kadar soğuyabilir. Bu işlem için klasik klimaların kullandığından daha az bir elektrik kullanılır ve bu sebeple sulu klima kullandığında hem yüksek verim alıp hem daha ekonomik bir tercih yapmış olursun.

sulu-klima-kullanimi

Kaç Metrekare Soğutur?

Taşınabilir klima ile evden düğün salonuna birçok alanın soğutulması sağlanabilir. Kapalı alanlarda olduğu kadar açık alanlarda da yüksek bir verimle çalışabileceğinden kafelerde ve açık spor tesislerinde de kullanılır. Kullanmak istediğin alanın büyüklüğüne göre birden fazla hava soğutucusuna ihtiyacın olabilir çünkü ortalama olarak bir soğutucu 40 ile 80 metrekare alanı soğutur. Bu şekilde bir hesaplamayla kaç tane soğutucu ihtiyacın olduğunu hesaplayabilirsin.

hava-sogutucu-kullanmanin-puf-noktalari

Kullanım Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hava soğutucuları özellikle kapalı alanlarda kullanırken kapı ve pencerelerin açık olmasına dikkat etmen gerekir. Çalıştığında ortama yoğun bir nem vermesi ve çalışırken taze kuru bir havaya ihtiyaç duyması gibi sebeplerden kapı ve pencereleri açık tutmak önemlidir. Bunun yanında temizliğine de dikkat etmek ürünü daha uzun süre kullanmanı sağlayacaktır. Özellikle su haznesini kullanımın ardından boşaltman ve sezon sonunda sistemin içini temizlemen önemlidir. Bu temizlikte cihazın dışındaki filtreyi de temizlemek gerekir.

Görsel Kaynaklar: popularmechanics.com, unsplash.com, pexels.com, amazon.com.tr

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Bugüne Kadarki En İyi Uykunuz İçin Profesyonel Tasarım İpuçları

Bugüne Kadarki En İyi Uykunuz İçin Profesyonel Tasarım İpuçları

Kendin Yap: 6 Doğal Sivrisinek Kovucu Sprey

Kendin Yap: 6 Doğal Sivrisinek Kovucu Sprey