Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Nasıl Yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Nasıl Yapılır?

Ev sahibi ya da kiracı olan hemen herkes zorunlu deprem sigortasını yani DASK’ı duymuştur. Bu sigortayı yaptırarak deprem sebebiyle olacak olası zararların karşılanması temin edilmiş olur. DASK nerede yapılır, deprem sigortası için gerekli belgeler nelerdir gibi sorularını yazımızda cevaplamaya çalıştık.

Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler | Depreme Hazırlıklı Bir Ev

Basit Bir Kontrol Listesi İle Evini Nasıl Deprem İçin Güvenli Hale Getirebilirsin?

Uzman Klinik Psikoloğumuz Anlatıyor: Travma Sonrası Rutin Yaşama Adapte Olma Yolları

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Nedir?

DASK’ın açılımı Doğal Afet Sigortaları Kurumu’dur. DASK, 1999 depreminden sonra oluşan farkındalığın bir ürünü olarak devletin afet durumunda kişilerin maddi zararlarını karşılaması için kurulmuş bir kurumdur. Özel sigortalarla ortaklaşa çalışabilen bir sigorta olduğundan DASK’ın yanında başka sigortaların yapılmasında bir sorun yoktur.

zorunlu-deprem-sigortasi

DASK Poliçesi Nedir?

DASK poliçesi amacı da göz önünde bulundurularak devlet tarafından mülk sahiplerine zorunlu tutulmuştur. Bu poliçenin her yıl yenilenmesi gerekir. Zorunluluğun takibinin yapılması için su, doğalgaz ve elektrik faturalarını başlatmakta DASK poliçesi zorunluluğu bulunur. Poliçe kapsamında deprem ve deprem sebepli olan yangın, tsunami gibi afetlerin hasarları karşılansa da ev içindeki eşyalar bu kapsama girmez. Bu önlemler için özel sigortaları inceleyebilirsin.

dask-policesi

DASK Nasıl Alınır?

DASK belgesi alma internet üzerinden farklı sigorta şirketleri üzerinden yapılabilir. Gayrimenkulden gayrimenkule DASK primleri farklılık gösterir, bunun sebebi primin belirlenişindeki farklı etmenlerdir. Bunlar arasında gayrimenkulün konumu, yaşı, yapımı gibi unsurlar sayılabilir. Bu bilgileri girerek internetten DASK hesaplaması yapabilirsin.

dask-alma

DASK Nerede Yapılır?

DASK hesaplamayı internet üzerinden yaptıktan sonra herhangi bir sigorta acentesinde ya da bankada poliçeni yaptırabilirsin. Primler acenteden acenteye farklılık göstermeyecektir. Bu sebeple diğer sigortalarını yaptırdığın bir acentede ya da takibini kolaylıkla yapabileceğin bir yerde yaptırmayı tercih edebilirsin.

dask-nerede-yapilir

DASK Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

İlk defa DASK yaptıracağın zaman bazı belgeleri toplaman gerekir. Yıllık DASK yenileme durumunda ise sigortanı aynı yerden devam ettireceğin takdirde belgeleri yeniden toplaman gerekmez. DASK mülk sahiplerini ilgilendiren bir sigorta olduğu için bu sigortayı kiracı değil mülk sahibi yapar ve sigortalı kişi o olur. Belgeler arasında sigortalının adı, ev adresi, telefonu gibi kişisel bilgilerinin yanı sıra sigortalanacak mülkün adresi, tapu bilgileri gibi bilgiler bulunur. Bunun yanı sıra meskenin ölçüleri ve kullanım şekli de DASK yaptırırken verilmesi gereken bilgiler arasındadır.  

dask-basvurusu-yapmak

Deprem Sigortası Zorunlu Mu?

DASK’ın diğer adı zorunlu deprem sigortasıdır ve her gayrimenkul sahibi bu sigortayı yaptırmak ve her yıl yenilemek zorundadır. Bunun yanı sıra yapılacak konut sigortaları ise isteğe bağlıdır ve DASK gibi bir zorunluluğu olmasa da gayrimenkul sahipleri bu sigortaları yaptırarak sigorta kapsamlarını genişletmeyi düşünebilirler.

deprem-sigortasi-zorunlu-mu

Görsel Kaynaklar: birmilyonnokta.com, pexels.com, itforum.com.br, zaster-magazine.de, istockphoto.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Hizmet Verenimiz Anlatıyor: Bina Güçlendirme Nedir, Nasıl Yapılır?

Hizmet Verenimiz Anlatıyor: Bina Güçlendirme Nedir, Nasıl Yapılır?

Evcil Hayvanı Olanlar İçin Afet Hazırlık Rehberi

Evcil Hayvanı Olanlar İçin Afet Hazırlık Rehberi