Tüylenen Kıyafetler Nasıl Temizlenir?

Tüylenen Kıyafetler Nasıl Temizlenir?

Yeni alınan bir kıyafetin birkaç yıkamanın sonunda görünür derecede tüylenmesi günlük hayatta karşılaştığımız ve oldukça sinir bozucu olan sorunlardan bir tanesi. Kim yeni almış olduğu kıyafetinin kısa bir süre içinde eskimiş bir görünüme bürünmesini görmezden gelebilir ki?

Ancak bu konuda güzel bir haberimiz var. Bu sorunu aşmak için son derece basit ve etkili yöntemler bulunuyor. Kıyafetlerin tüylenmesi, günlük hayatımızın kaçınılmaz bir gerçeği gibi görünse de; kıyafetlerdeki tüylenme sorununu önleme için birkaç basit adım atarak kayda değer bir fark yaratabilirsin. Bu yazıda bu yöntemlerden sıklıkla bahsedeceğiz. Tüylenen kıyafetler nasıl düzelir diye düşünmeye son!

Çamaşır Yıkarken En Sık Yapılan 10 Hata

Leke Çıkarmak İçin Kullanılan Doğal Yöntemler

Mobilyalarını Zarardan Koruyacak Evcil Hayvan Dostu Kumaşlar

Kıyafetler Neden Tüylenir?

Dünyada tüylenmeyen tek yün çeşidinin Alpaka yünü olduğunu biliyor muydun? Yün ve diğer lif içeren kumaşların neredeyse tamamının karakteristik özelliklerinden biri tüylenmedir. Ancak örneğin Kaşmir gibi bazı yün türleri diğer kumaş türlerinden çok daha fazla tüylenir. Dolayısıyla kumaş türü ve kalitesi tüylenme oranını belirleyen önemli faktörler arasında…

Ayrıca kıyafetlerini sık sık yıkaman da kumaş liflerini zamanla giderek zayıflatarak tüylenmeyi artıran bir başka nedendir. Sık yıkamaktansa, kıyafetlerin ihtiyaca göre yıkanması daha iyi bir seçenek olabilir. Kıyafetlerin sürekli olarak diğer yüzeylere sürtünmesi ve benzeri çevresel koşullar da tüylenmeye yol açabilir. Özellikle dar kıyafetler veya kumaşı hassas olan giysiler, bu soruna daha açıktır.

tuylenmis-kiyafet

Tüylenen Kıyafetleri Temizleme Yöntemleri

"Tüylenen kıyafetler nasıl temizlenir?” sorusuna yanıt verecek pek çok farklı çözüm yöntemi var. Bunlardan birkaçını senin için derledik. Sen de giysilerdeki tüylenme nasıl temizlenir diye düşünüyorsan, ihtiyaç duyduğun yanıtlar burada:

tuylenmeye-karsi-cozumler

Tüy Toplama Rulosu

“Tüylenme yapan kıyafetler nasıl temizlenir?” sorusunun akıllara gelen ilk cevabı olan tüy toplama rulosu, tüyleri ve tüy benzeri parçaları kolayca toplamanın en pratik yoludur. Kıyafetini düz bir yüzeye yayman, tüy toplama rulosunu kullanarak tüyleri temizlemen için yeterli olacaktır.

tuy-toplayici

Elektrikli Tıraş Makinesi

Kıyafetini elektrikli tıraş makinesi veya benzeri bir cihazla yavaşça taramak, kıyafetinin üzerinde biriken tüyleri ortadan kaldırmanın hızlı ve etkili diğer bir yoludur.

elektrikli-tiras-makinesi

Zımpara Kağıdı

İnce tüyleri veya topakları almak için hafif bir zımpara kağıdı kullanabilirsin. Ancak dikkatli ol, aşırı kullanımın kıyafetinin kumaşına zarar vermesi işten bile değil.

zimpara-kagidi

Bulaşık Süngeri

Hafif tüylenmelerde, tüylenmeyi temizlemek için nemli bir bulaşık süngeri kullanman yeterli olacak. Giysiyi süngerle ovarak tüylenmeyi kolaylıkla giderebilirsin. Tüy toplayan eşofman nasıl temizlenir sorusu aklındaysa, bulaşık süngeri bu soruya oldukça iyi bir yanıt olacak.

sunger

Koli Bandı

Bir parça koli bandını elinle kıyafetin tüylenen bölgelerinin üzerine yapıştır ve daha sonrasında aynı hareketle çıkar. Bu basit yöntemle tüyleri kolayca alabilirsin. İnce kumaşlarda yırtılma tehlikesi doğabileceğini unutma. Tüy toplayan kazak nasıl temizlenir diye düşünmene bu metotla artık gerek kalmayacak.

koli-bandi

Islak Mendil

Çamaşırlarını makineye atarken çamaşır makinenin içine birkaç adet ıslak mendil de ekle. Islak mendilin emici gücü sayesinde kıyafetlerinden çıkan bütün tüyler mendilin üzerinde toplayacak. Ancak kaliteli bir ıslak mendil kullanmalısın, yoksa yıkama esnasında mendilin dağılıp gitmesi oldukça olası…

islak-mendil

Kıyafetlerin Tüylenmesi Nasıl Önlenir?

Giysilerdeki tüylenmeyi nasıl giderebileceğimize dair gerekli cevapları aldıysak, sırada giysilerin tüylenmemesi için öneriler olacak.

tuylenme-onleme

Kaliteli Kumaşlar Seçmelisin

Çoğu kumaş er ya da geç tüylenir. Ancak bunun ne zaman olacağının kullanım şekline ve kıyafetlerine nasıl baktığına bağlı olduğunu bilmelisin. Kısacası her kumaş seni kısa bir süre içinde hayal kırıklığına uğratmaz.

İyi bir dokumaya ve işlemeye sahip, tüylenme oranı yüksek olmayan kaliteli bir kumaş çeşidi seçmen daha az tüylenme sorununa yol açar. 

rengarenk-kumaslar

Kıyafetlerini Çok Sık Yıkamaktan Kaçınmalı ve Yumuşatıcı Kullanmalısın

Kıyafetlerinin sık yıkamaktansa, ihtiyaca göre yıkanması kumaşlarında tüylenme oluşmaması için çok daha iyi bir seçenektir. Zira sıkça yıkanan kıyafetlerin lifleri zamanla zayıflar, bu da tüylenmeye neden olan durumlardan biridir. Kıyafetlerini sadece ihtiyaç duyduğunda yıkayarak kumaşın dayanıklılığını daha uzun süre koruyabilirsin.

Bunun yanında yıkama sırasında çamaşır makinenin haznesine yumuşatıcı eklemen, kumaş liflerini daha uzun süre koruyarak tüylenmeyi azaltabilir veya tüylenme sürecinin azami derecede uzun bir zamana yayılmasını sağlayabilir.

yumusatici

Kıyafetlerdeki tüylenme nasıl giderilir, artık cevabı biliyorsun. Bol şans!

Görsel Kaynaklar: Bob Vila, Bakers Centre Laundry, Bright Side, Epicurious, HT Hayat, Idusem, LifeSavvy, LoveToKnow, Maytag, OrangeBag, Steamery, The Spruce, The Today Show

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Burcuna Göre Hangi Popüler Dizi Evi Senin Olmalı?

Burcuna Göre Hangi Popüler Dizi Evi Senin Olmalı?

Füme Rengi Ev Dekorasyonu: Mobilya ve Perde Seçimi

Füme Rengi Ev Dekorasyonu: Mobilya ve Perde Seçimi