Yanmış Çaydanlık Nasıl Temizlenir?

Yanmış Çaydanlık Nasıl Temizlenir?

Türkiye dünyada kişi başı çay tüketimi en yüksek olan ülke. Öyle ki ikinci sırada gelen İrlanda’da kişi başı içilen çayın yüzde elli fazlası Türkiye’de kişi başı içilen miktara denk geliyor. Bu sevgi sebebiyle Türkiye’de her evde bir çaydanlık bulunuyor ve neredeyse her sabah bu çaydanlıklarda çay demleniyor. Zaman zaman da çaydanlığın altı açık unutulduğunda çaydanlıklar yanabiliyor. Böyle bir durumda çaydanlık temizliği bazı püf noktaları bilerek yapılmanda fayda var.

Temizliğe Harcadığın Zamanı Yarıya İndirecek 9 Taktik

Mutfakta Kışlık Hazırlık Önerileri

Evde Hazırlayabileceğin 6 Doğal Temizlik Deterjanı

Yanmış Çaydanlığın İçi Nasıl Temizlenir?

Çaydanlık temizliği yapmadan çaydanlığının hangi malzemeden yapıldığını bilmen önemli. Çünkü çelikten ya da alüminyumdan yapılmasına göre çaydanlık parlatmada kullanman gereken malzemeler değişebilir. Çelik dışındaki malzemeler aşınmaya daha yatkın olacağından eğer çaydanlığın çelik değilse ona göre bir temizlik malzemesi tercihi yapmalısın. Öncelikle çaydanlık içi temizleme rutiniyle başlaman gerek. Bunun için doğal temizlik ürünleri kullanmalısın. Çaydanlığa yarım litre su, karbonat, tuz ve sirke ekleyip bu karışımı kaynatabilirsin. Kaynama işlemi bittiğinde içini sert olmayan bir ürünle ovalamalısın, böylece kararma ve yanıklardan kurtulacaksın. Son olarak duru su ile çalkalayarak demlik içi temizleme işlemini bitirebilirsin.

yanmis-caydanlik-nasil-temizlenir

Yanmış Çaydanlığın Dışı Nasıl Temizlenir?

Çaydanlık içi temizlemede doğal ürünler kullanman gerekse de dış temizlikte kimyasalları kullanabilirsin. Yanığın seviyesi çok yüksek değilse dışta da doğal temizlik ürünlerini tercih etmen sağlık açısından daha iyi olacaktır. Yanmış çaydanlığın dış kısmını temizlerken bir bardak sirkede tuz eritebilir ve bu karışımı çaydanlığın dışına uygulayabilirsin. Bu doğal yöntem yanıkla baş etmene yaramıyorsa çamaşır suyu gibi kimyasal ürünlerden yardım alabilirsin.

yanmis-caydanligin-disi-nasil-temizlenir
caydanlik-parlatma

Çelik Çaydanlık Nasıl Parlatılır?

Çelik malzemeden yapılan mutfak eşyaları zaman içinde kararıp eski parlak görüntülerini kaybedebiliyor. Bu durum çelik çaydanlıklar için de geçerli. Ama bu durumu değiştirebilirsin. Çelik çaydanlık parlatmak için birçok kimyasal yöntem bulunsa da hem çevre için hem de kendi sağlığın için doğal ürünleri tercih edebilirsin. Bu ürünlerden bazıları limon, tuz, karbonat ve sirke. Çeşitli karışımlarla çelik çaydanlık parlatma işlemini gerçekleştirebilirsin. Bu tariflerden bir tanesi elma kabuğunu çaydanlıkta su ile kaynatmak ve ardından bu su ile çaydanlığı ovalamak. Benzer şekilde limon kabuğu ile ovalayarak da parlatma yapabilirsin.

celik-caydanlik-parlatma

Görsel Kaynaklar: pexels.com, unsplash.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

5 Farklı Amerikan Mutfak Dekorasyon Fikri

5 Farklı Amerikan Mutfak Dekorasyon Fikri

Beyaz Eşya Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyaz Eşya Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler