Temizliğe Harcadığın Zamanı Yarıya İndirecek 9 Taktik
Saatlerce temizlikle uğraşıp sonrasında hiçbir şey yapmadığını mı farkediyorsun? Temizlikte geçirdiğin süreyi en verimli şekilde kullanman için bu 9 taktiği denemelisin!
1. Sistemli olun.
Altı üstü ev temizliği, ne taktiği ne sistemi diyeceksiniz ama işler öyle yürümüyor. Bu işi profesyonel olarak yapanların bir numaralı tavsiyesi sistemli hareket etmek. Yani temizlikte öncelik sıralarınızın önceden belirlenmiş olması, hangi temizlik ürününü nerede kullanacağınızı bilmek hem zaman kazanma açısından hem de düzgün şekilde temizlik yapmak açısından oldukça önemli.
2. Her zaman yukarıdan aşağı veya soldan sağa doğru temizleyin.
Mesela önce halıları temizleyip sonra sehpaları silmeyin. Sonra silip tertemiz ettiğiniz halınıza sehpanızın üzerinden tozlar düşebilir. Bir diğer konu ise hep aynı doğrultuda temizlik yapmak. Yani oradan oraya atlamak yerine kendinize bir doğrultu belirleyip (soldan sağa veya sağdan sola) hep o doğrultuda temizlik yaparsak bir şey atlamamış oluruz.
3. Kolayca lekesiz camlara kavuşmak için çam sileceği kullanın.
Cam silme bezleriyle ya da gazete kağıdı gibi geleneksel yöntemlerle istediğiniz parlaklıkta camlara ulaşamıyor musunuz? Dikkat ettiyseniz sokaklarda vitrin camlarını temizlerken hep cam sileceği kullanıyorlar. Unutmayalım ki onlar bu işi ayda bir kere değil her gün yapıyorlar. Bir bildikleri vardır değil mi? :)
4. Araç gereçler her daim hazır olmalı.
En başta bir sisteminiz olması gerektiğini söylemiştir. Bu sistemi uygulamak için gerekli her şey (bezler, paspaslar, temizleyiciler) kolay ulaşabileceğiniz bir yerde hazır bulunmalı. Bu şekilde hem vakit kaybetmemiş olursunuz hem de dikkatiniz dağılmaz.
5. Tezgah üzerindeki yağlardan kurtulmak için pahalı temizleyicilere gerek yok.
Unutmayın tezgah üzerindeki yağlar bizim yediklerimizden damlayan ya da sıçrayan yağlar. Bunlar temizlemek için adı 'yağ çözücü' olan pahalı temizleyicilere gerek yok. Her zaman kullandığımız bulaşık deterjanlarının da görevi zaten yağ çözmektir. Bulaşık detarjanını sulandırarak bir sprey yardımıyla tezgaha püskürtebilir ya da küçük bir kabın içinde köpük yaparak sünger yardımıyla uygulayabilirsiniz.
6. Banyodaki küflerle savaşın.
Banyolar çoğu zaman buharlı ve nemli yerler oldukları ve yeterince havalandırmaları olmadığı için küflerin oluşması kaçınılmazdır. Hidrojen peroksiti sulandırarak bir sprey yardımıyla gerekli yerlere uyguladığınızda birkaç dakika içinde temizlendiğini göreceksiniz.
7. Musluk üzerindeki kireçler için doğal bir temizleyici.
Musluk ve duş başlıkları üzerinde biriken kireçler için çoğu zaman ovalama teliyle müdahale ederiz. Sonucunda hem çok iyi bir temizlik olmaz hem de büyük ihtimalle musluklarımızı çizeriz. Sirke kireçle mücadelede en iyi silahımız. Bir bezi sirkeye batırarak muslukları silebilir ya da spreyle musluk üzerine püskürtebiliriz.
8. Dertlerin en büyüğü: mikrodalga temizliği.
Mikrodalga içine ısıttığımız ya da pişirdiğimiz yiyeceklerin damlaları sıçrar ver her tarafa yayılır. Öyle ki hele sulu bir yemek ısıttıysak mikrodalganın içi savaş alanına dönebilir.
Taktik: Bırakın mikrodalga size yardım etsin. İçeri bir bardak su koyun ve kaynayana kadar mikrodalgayı çalıştırın. İçeride oluşan buhar lekeleri iyice yumuşatacak ve kolayca temizlemenizi sağlayacak.
9. İşleri düzene koyun.
Eğer gerçekten temizliği her seferinde kısa sürede tamamlamak istiyorsanız bu işi bir düzene koymanız ve biriktirmeden yapmanız gerekiyor. Normalde 1 saatte yapacağınız haftalık düzenli temizliği atlarsanız evinizi eski haline getirmek için ay sonunda saatlerinizi belki de günlerinizi harcamak zorunda kalabilirsiniz.
Saati 19 TL'den Temizlik Rezervasyonu Yaptır >
kaynak: www.popularmechanics.com