Çamaşır Yıkarken En Sık Yapılan 10 Hata

Çamaşır Yıkarken En Sık Yapılan 10 Hata

Çamaşır yıkama görevini çok uzun yıllar önce makinelere emanet etmiş ve bundan son derece memnun olsak da hala bazı noktalarda makinelerin desteğimize ihtiyaç duydukları su götürmez bir gerçek. Akıllı ev teknolojileri sayesinde bugün birçok elektrikli ev eşyası gibi çamaşır makineleri de pek çok fonksiyonel özelliğe sahip. Ancak bu özellikler bile çamaşır makinenden %100 verim alabilmen için tek başına yeterli olmaz. Hem makineni hem de kıyafetlerini korumak için renklilerle beyazları ayırarak yıkamaktan çok daha fazlasını yapman gerektiğini biliyor muydun?  Cevabın hayırsa çamaşır yıkarken en sık yapılan hataları senin için derlediğimiz yazımıza mutlaka göz atmalısın.

Bahar Temizliğinde Bile Gözden Kaçabilecek En Kirli Yerler

Çamaşır Makinesi Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Kıyafetleri Dezenfekte Etmek İçin 7 Öneri

1- Çok Fazla Deterjan Kullanmak

Ne kadar çok deterjan koyarsak kıyafetlerimizin o kadar temiz olacağına dair yanlış inanç eminim birçoğumuzda vardır. Daha temiz olmaları bir yana, gereğinden fazla deterjan kullanımı, yeterince durulanmadığı takdirde hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği gibi, yaka veya koltuk altı gibi temizlenmesi zor yerlerde zararlı bakterilerin üremesine de yol açabilir. Her zaman kullandığın miktarı azaltarak elde edeceğin sonuca göre birkaç yıkamada doğru ölçüyü bulabilirsin.

camasir-makinesinde-fazla-deterjan-kullanimi

2- Fermuarları Açık Bırakmak

Kıyafetlerini makineye atmadan önce çok hızlı bir ön kontrolden geçirmek, en sevdiğin kazağınla ilgili kötü bir sürprizle karşılaşmaman için işine yarayabilir. Fermuarların dişleri örgü ve dokuma gibi hassas kıyafetlerin deforme olmasına yol açabileceğinden; makineye atmadan önce tüm fermuarların kapalı durumda olduğundan emin olmalısın. Bu durumu önlemek için hassas kıyafetlerini çamaşır filesinde yıkamayı da tercih edebilirsin.

camasir-yikamadan-önce-fermuarlar-kapali-olmali

3- Düğmeleri Kapalı Tutmak

Doğru bilinen yanlışlardan biri olan, gömleklerin düğmeleri kapalı şekilde yıkanması gerektiği fikri, kıyafetteki düğmelerin ve iliklerin daha erken yıpranmasına neden oluyor. Bu nedenle makineye atmadan önce, fermuardakinin aksine bu sefer tüm düğmelerin açık olduğundan emin olmalısın.

camasir-yikarken-yapilan-hatalar

4- Çamaşırları Türlerine Göre Ayırmamak

Açık ve koyu renklilerin bir arada yıkanmaması gerektiğini hemen herkes bilir ancak iş kıyafetleri türlerine göre ayırma kısmına gelince bunu çoğu zaman göz ardı ederiz. Oysa kıyafetleri kategorize ederek yıkamak birçok açıdan daha faydalıdır. Örneğin daha kalın ve ağır kıyafetler ile ince ve hafif kıyafetleri ayrı ayrı yıkamak çamaşırların kuruma süresi bakımından birbirine yakın olmasını sağlar. Bunun yanında tüy bırakan kıyafetler varsa bunların da ayrı yıkanması gerekebilir. Yatak örtüleri, çarşaflar, nevresimler ve havlu gibi büyük hacimli ürünler ise mutlaka çamaşırlardan ayrı yıkanmalı.

camasirlari-kategorize-ederek-yikama

5- Düzenli Makine Bakımı Yapmamak

Her beyaz eşyada olduğu gibi çamaşır makinesinin de düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekiyor. Bakım ve temizlik için makinenin seni uyarmasını bekleme. Kullanım sıklığına göre 1-2 ayda bir makine temizliği yapmak hem kıyafetlerinin hem de makinenin ömrünü uzatır. Günümüzde çoğu çamaşır makinesinde kazan temizleme fonksiyonu zaten mevcut. Ek olarak makine temizliğini tüm detayları ile anlattığımız yazımızdan da faydalanabilirsin.

camasir-makinesi-temizligi-ve-bakimi

6- Lekelere Yanlış Müdahale Etmek

Çamaşırda inatçı bir leke ile karşı karşıya kalmışsan, makineye atmadan önce ufak bir müdahale, lekenin çıkmasını kolaylaştıracaktır. Ancak müdahale derken lekeyi tüm gücümüzle çitilemekten bahsetmiyoruz. Bu, lekeyi daha da fazla dağıtacağı gibi kıyafetine de muhakkak zarar verecektir. Bunun yerine makineye atmadan önce lekeli kısım ıslanıp bir deterjan yardımıyla kirin yumuşaması sağlanabilir. Lekenin türüne göre, beyaz bir bezden de yardım alabilirsin. Sıvı lekelerinde ovmak yerine lekeye temiz beyaz bir bezi nazikçe bastırmak yoğunluğu azaltacaktır. Altın kural ise şu; mümkün olan en kısa sürede lekeye müdahale etmelisin, zaman geçtikçe işinin zorlaşacağını unutma.  

camasirdaki-inatci-lekeler-nasil-cikarilir

7- Her Şeyi Makinede Yıkamak

Her ne kadar kirlileri doğruca makineye atmak kolayımıza gelse de bazılarının ne yazık ki deforme olmamaları için makinede yıkanmaması gerek. Örneğin mayolar bunlardan biri. Yaz gelmeden uyarımızı yapalım: mayolarını makinede yıkarsan elastikiyetlerini kaybetmelerine çok daha kısa sürede yıpranmalarına neden olursun. Aynı durum dantel iç çamaşırları için de geçerli.  

mayo-ve-bikiniler-nasil-yikanmali

8- Yıkama İşlemi Bittikten Sonra Kapağı Derhal Kapatmak

Çamaşır makinesinin iç kısmı, özellikle yıkama işlemi bittikten sonra zararlı mikroorganizmaların üremeleri için gerekli olan sıcaklık ve neme sahiptir. Ayrıca kapak kısmındaki lastik contada zamanla deterjan ve kir kalıntıları birikimi ve buna bağlı olarak kötü koku oluşumu muhtemeldir. Bunu önlemek için her yıkamadan sonra kapak açık bırakılarak tamburun kurutulması ve belirli aralıklarla da kapağın etrafının temizlenmesi gerekir.

camasir-makinesinin-kurutulması-ve-temizligi

9- Kurutma Makinesi Kolaylığına Kaçmak

Kurutma makineleri, özellikle kış aylarında hayat kurtarıcı bir vazife üstlenseler de havalar ısınmaya başladıkça artık bu alışkanlığımızdan yavaş yavaş ayrılmamız hem doğa hem de kıyafetlerimiz için daha iyi. Hayatımızı oldukça kolaylaştırdıkları bir gerçek, fakat uzun süreli kullanımın kıyafetlere zarar verdiği de göz ardı edilemez. Bu nedenle kolaya kaçmak yerine mümkün olduğunca açık havada kurutmayı tercih etmek gerek.  

camasirlari-acik-havada-kurutmak

10- Yıkama İşlemlerini Art Arda Yapmamak

Eğer gün içinde birden fazla çamaşır veya kurutma makineni çalıştırman gerekiyorsa, her yıkamadan sonra makinenin dinlenmesi için zaman vermek gerektiğini düşünebilirsin. Ancak bu düşünce aslında o kadar da doğru değil. Bu makineler yıkama işlemi bittikten sonra sahip oldukları ısıyı bir süre daha koruduklarından, bu ısıyı değerlendirerek derhal 2. Yıkamayı başlatmak daha akıllıca olabilir.

camasir-makinesini-art-arda-calistima

Görsel Kaynak: canva, thespruce.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Ev Dekorasyonunda Doğala Dönüş: Cottagecore Akımı

Ev Dekorasyonunda Doğala Dönüş: Cottagecore Akımı

2021 Düğün Trendleri

2021 Düğün Trendleri