Suntalam Nedir?

Suntalam çeşitleri ve renkleri bakımından birçok kişinin evinde tercih edilen ve dekorasyona renk katan bir malzemedir. Suntalam sayesinde ister minimal dekorasyonlarla istersen de sıcak tahta görüntüsü ile evine renk katabilirsin.

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Küçük Banyoda Fayans Seçimi Nasıl Olmalı?

Modern Vestiyer Modelleri ve Tasarım Fikirleri

Suntalam Malzeme Ne Demek?

Suntalam, çeşitli malzemelerin talaşının geri dönüştürülmesiyle oluşturulan bir malzemedir. Ağaç tozu, odun ve tahta parçalarının bir araya getirilip yapıştırılarak preslenmesiyle sunta levhalar elde edilir. Daha sonra bu levhalar lamine işleminden geçirilerek suntalam levha elde edilir. Buradaki “lam” eki bu sebeple kullanılmaktadır.

Suntalam, geniş kullanım alanı ve düşük maliyetli bir malzeme olması sebebiyle artık birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Sunta, Suntalam ve MDF Arasındaki Farklar Neler?

Sunta ağaç tozu, odun gibi talaş malzemelerin tutkal ve çeşitli yapışkan malzemelerle bir araya getirilmesiyle elde edilen bir malzemedir. Çoğunlukla geri dönüştürülülmüş atık malzemelerin mobilya ve iç dekorasyonda kullanılmasıyla ekonomik bir tercihtir.

Odun talaşı gibi malzemelerin bir araya getirilip yapıştırıldıktan sonra preslenmesi gerekir. Bu sayede malzemeler birbirine daha sıkı yapışır ve içinde hava kalması engellenir.

Suntanın bir diğer adı ise LDF (lower density fiberboard), yani yoğunluğu düşük levhadır. Ayrıca ağaç gibi canlı malzemeden üretilmediği için zamanla şekil değişikliğine uğramaz. Bu sebeple birçok kişi evinde sunta mobilya tercih etmektedir.

Peki suntalam nedir? Suntalam ise sunta plakların dayanıklılığını arttırmak için birtakım işlemlerden geçmesiyle oluşan malzemeye denir. Sunta levhalar yapıları gereği suya, neme, toza ve darbelere çok daha hassastırlar. Bu sebeple mobilyalarınız daha kolay yıpranabilir. Bunu önlemek için ise bu levhaların dış yüzeyi koruyucu bir lamine ile kaplanır.

Suntalam ve mdf arasındaki farka gelirsek, MDF (medium density fiberboard) çok daha ufak talaş parçalarının bir araya gelmesiyle oluştuğundan çok daha kalın, sert ve ağırdır. Buna bağlı olarak MDF suntalamdan bir miktar daha pahalı bir tercihtir.

Suntalam mı MDF mi sorusunun cevabına gelecek olursak, MDF çok daha fazla talaştan elde edildiği ve daha çok işçilik gerektirmesi sebebiyle suntalamdan biraz daha pahalı bir tercihtir. Bununla birlikte, MDF’nin suntalam ile kıyaslandığında, fiziksel darbelere, rutubete ve diğer ortam şartlarına daha dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Suntalam ve MDF’nin Kullanım Alanları Nelerdir?

Suntalam dayanıklılığı arttırılmış bir malzeme olduğundan çok fazla darbeye maruz kalmayan mobilyalarda bütçe dostu bir alternatif diyebiliriz. Ayrıca kalın ve ağır olmaları kullanım kolaylığını da arttırarak, mobilyaların iç iskeletine kadar kullanılabilir.

Suntalam malzeme özellikle masa, kütüphane, yatak başlığı ve hatta dolap gibi mimari ürünlerde çokça tercih edilen bir alternatiftir.

Peki suntalam sağlam mıdır? Suntalam talaş malzemelerden üretilidiği ve levhalarda parçacıklar arasında boşluklar kalabileceği için çok dayanıklı diyemeyiz. Fakat çoğu zaman fazla yük kaldırmayan mobilyalarda tercih edilmekte.

Suntalam ağırlıkları levha kalınlığına ve ölçülerine göre değişmektedir. Örneğin suntalam ölçüleri 08 mm’den başlıyorsa ortalama 35- 37 kg ağırlığındadırlar. Suntalam kalınlıkları arttığında taşıyabildiği ağırlık 70-100 kilo arasını bulmaktadır. (Suntalam plaka ölçülerini 2100*2800 alacak olursak)

Oldukça homojen bir yüzeye sahip olan MDF’ler ise banyo dolaplarından mutfak dolaplarına kadar geniş kullanım yelpazesi bulunan bir üründür.

Suntalam Boyama Nasıl Yapılır?

Suntalam renkleri çoğunlukla sıcak tahta renkleridir. Krem ve kahverengi tonlarından başlayarak koyu renklere ve hatta kızıla kadar ulaşabilir. Tabi doğal rengini beğenmeyen birçok kişi suntalamların üzerini farklı renklerle kaplamayı tercih edebilir. Emprenye makineleri ile melamin reçinesi ve tutkal kullanarak dekor kağıdıyla kaplanır.

Desenleri ise çoğunlukla ahşap görüntüsü vermek için doğal çizgilerden oluşur. Özellikle parkelerde görebiliceğin bu desenler homojen ve çok şık bir görünüme sahiptir.

Görsel Kaynaklar: Freepik, The Diy Hammer, Jumanji LiveSpace, Teverpan

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Sıradanlıktan Uzak Düğün Davetiyesi Önerileri

Sıradanlıktan Uzak Düğün Davetiyesi Önerileri

Çiçeklerdeki Küçük Sinekler Nasıl Yok Olur?

Çiçeklerdeki Küçük Sinekler Nasıl Yok Olur?