Robot Süpürgelerin Bakımı ve Temizliği

Robot Süpürgelerin Bakımı ve Temizliği

Robot süpürgeler günümüz temizliğinde fazlasıyla popülerleşen bir ürün haline geldi. Evde zeminde oluşan basit ve süpürülebilir kirlerden kolayca kurtulmayı istiyorsan senin de değerlendirebileceğin bir yöntem diyebiliriz. Pratik temizliğe imkân sunan bu robotik cihaz elbette belirli sürelerle bakımdan geçmeli ve temizlenmeli. Bu yazımızdaysa robot süpürgen için ihtiyaç duyduğun temizlik ve bakım rehberini listeledik.

Kışlıkları Kaldırırken Nelere Dikkat Etmeli? >

Evde Ayakkabı Temizleme ve Saklama Rehberi >

Hayvan Dostlarımız İçin Evde Hazırlayabileceğin 3 Pratik Öneri >

Popüler Temizlik Ürünü Robot Süpürge Nasıl Çalışır?

Robot süpürgelerin yaptığı işi tanımlanmış zeminde algılanan kirleri fırçalarla otomatik olarak süpürmek olarak tanımlayabiliriz. Yani süpürme işlemini temelde belirli bir algoritmayla birlikte belirli sınırlar dahilinde gerçekleştirmektedir.

Daha teknik detaylardan bahsedecek olursak robotik zeka sistemi kullanılmaktadır. Süpürge açıldığında odanın büyüklüğünü hesaplayarak taraması gereken öncelikli alanları belirler ve kızılötesi sinyal göndererek bu sinyallerin ne kadar sürede döndüğünü hesaplar. Böylece önünde duran engelleri yani kirleri algılayarak temizliğe başlar.  Hassas hesaplamalar ve algı gerektiren bu çalışma sistemine göre robot süpürgen için özenle temizlik ve bakım yapman gerekir. Listemize geçerek yapabileceklerine bir bakalım.

robot-süpürge-çalışma-mantığı

Yüzeysel Temizlik

Haftada bir veya birkaç defa gerçekleştirebileceğin yüzeysel temizlikte esas amaç süpürgenin deposunu boşaltarak temizliğe hazır hale getirmektir. Bu işlemi robot süpürgeni kullanım sıklığına göre belirleyebilirsin. Basit ve yüzeysel temizlik için sadece içindeki hazneyi boşaltman yeterli olacaktır.

Aylık Detaylı Temizlik

Daha detaylı bir temizliği aylık veya duruma göre ayda iki kez gerçekleştirebilirsin. Bu işlemde yine pisliğin toplandığı hazneyi boşalttıktan sonra başka bir süpürge başlığıyla içini tümüyle boşaltabilirsin. Aynı zamanda fırça başlıklarının da çıkarılabildiğini unutma. Böylece bu fırçaları da yıkayarak süpürgeni detaylı biçimde temizleyebilirsin. Elbette yıkamış olduğun fırçaları makineye geri yerleştirmeden önce iyice kurumuş olduğundan emin olmalısın.

robot-süpürge-temizliği-bakımı-ev-temizlik-fırçalar

Ana Süpürge Fırçası

Robot süpürgelerde en az bir adet ana fırça bulunmaktadır. Bu fırça tozları ve pislikleri toplar. Kirleri toplayan fırçalar hareket halinde ilerlemekte zorlanabilir veya çekiş gücü zamanla azalabilir. Bu nedenle aylık detaylı temizlik sırasında çıkardığın fırçaları ılık su ve sabunla yıkamanı önermekteyiz. Yıkadıktan sonra tümüyle kuruduğuna emin olduğun fırçaları geri yerleştirip robotunu çalıştırabilirsin.

Yanlardaki Fırçalar

Robot süpürgeler üzerinde ana fırça dışında da yanlarda minik fırçalar bulunmaktadır. Bir süre kullanımdan sonra bu fırçaların karıştığını veya tıkandığını görebilirsin. Bu sorunu çözmek için fırça uçlarını düzleştirmeyi deneyebilirsin. Bir ısıtıcı yardımıyla gevşettiğin plastik fırça uçlarını düzleştirip aralarını temizleyebilirsin. Ardından yine su ve sabunla fırçaları temizleyip kurutabilirsin.

robot-süpürge-temizliği-bakımı-ev-temizlik-fırçalar

Robot Süpürge Tekerlek Bakımı

Sürekli olarak zeminde hareket eden bir robot cihazın küçük parçalarının hasar görmesi muhtemeldir. Eğer robotunun hareket etmediğini, yavaşladığını, kesintili hareket ettiğini görürsen robot tekerlerinde bir tıkanıklık olması muhtemeldir. Bu yüzden tekerlerin çarkları arasına dolanmış olabilecek ip, saç benzeri çöpleri temizleyebilirsin.

Sensor ve Lazerlerin Temizliği

Çalışma mantığından bahsetmiş olduğumuz robot süpürgelerde sensor ve lazerler süpürme eylemini gerçekleştirecek olan algıyı sağlamaktadır. Bunun için sensor ve lazerlerin alanının temizlenmiş olması önemlidir. Böylece cihazın engelleri ve kirleri görmekte zorlanmaz ve hesaplamalarını doğru şekilde yapabilir.

robot-süpürge-temizliği-bakımı-temizlik

Evde Temizlik Sınırları Belirlemek

Robot süpürgenin bir algoritma dahilinde oda büyüklüğünün hesaplamasını yaptığından bahsetmiştik. Bunu sağlarken bazı bölgelerde robotunun dolaşmasının hem onun hem de senin için tehlikeli olabileceğinden de bahsetmemiz gerek. Örneğin ıslak bölgeler, alışkın olmayan ev hayvanlarının bulunduğu yerler veya bebek odası gibi odaları da içine almayacak bir alan sağlamak için kimi robot kurulumunda beraber gelen dijital haritadan faydalanabilirsin. Bu sayede evinin krokisi üzerinde robotun girmesi yasak olan alanları belirleyebilirsin.

Robot Süpürge Kullanım Ömrünü Uzatmak

Robot süpürgenin sağlıklı bir şekilde kullanım ömrünü uzatmak için bazı maddeleri gerçekleştirebilirsin. Örneğin ev içinde robotu çalıştırdığın zamanlarda zeminde ıslaklık olmadığından emin olabilirsin. Çünkü ıslak geniş yüzeyi zemine temas etmekte olan robot kolayca hareket edemeyebilir.

Yerden kabloları, küçük oyuncakları ve aksesuarları kaldırarak robot süpürgenin çalışma alanını rahatlatabilirsin. Sonuçta zemin seviyesindeki cisimlere göre hareket eden süpürgenin önünden muhtemel engelleri kaldırarak başlayabilirsin.

robot-süpürge-temizliği-bakımı-ev-temizlik

Görsel kaynaklar: log.com.tr, best.cheaper2021.net, fotolog.com, istockphoto.com, robotype.shop

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Sıra Dışı Akvaryum Dekorasyonları ve Bakımı

Sıra Dışı Akvaryum Dekorasyonları ve Bakımı

Kendi Tasarım Maskeni Yap

Kendi Tasarım Maskeni Yap