Evde Ayakkabı Temizleme ve Saklama Rehberi

Evde Ayakkabı Temizleme ve Saklama Rehberi

Hepimizin isteği dışında gelişen salgın sürecinde evde bulunduğumuz süre artarken, her işimizi kendimiz görmeye başlar olduk. En çok ilgilendiğimiz işlerin başında ise temizlik yapmak ve dolap düzeni geliyor diyebiliriz. Boş vakitlerinde dolaplarını mevsime göre düzenlerken, senin de dikkatini en çok çekecek noktalardan biri ayakkabıların olacaktır. Vereceğimiz tavsiyelerle hem tertemiz ayakkabılara sahip olabilir hem de dilediğin şekilde saklama yöntemleri uygulayabilirsin.   

Aceleyle rafa kaldırdığın spor ayakkabıları, temizlenmemiş sandaletleri ve çizmeleri elden geçirip, eski görünümlerine kavuşturmak artık senin elinde!

18 Pratik Ayakkabı Depolama Fikri

8 Adımda Gardırobunuzu Düzenleyin

Evde Eşyaları Koyacak Yer Bulamayanlara Şahane Depolama Fikirleri

Evde Ayakkabı Temizliği

Ayakkabıların derileri ve hassasiyetleri farklı olduğu için her ayakkabıya aynı temizleme yöntemini uygulamak pek de mümkün olmayacaktır. Ayakkabı türlerine göre uygulayacağın farklı temizleme yöntemleri sayesinde, daha da temiz ayakkabılara sahip olabileceksin.

evde-ayakkabi-temizligi

Islak Mendilden Kaçınmalısın

Havaların da oldukça dengesiz olduğu bu dönemde açık alanda bir nefes almak isterken, ansızın bir yağmurla karşılaşman oldukça mümkün. Beyaz spor ayakkabılarınla çıktığın o kısa yürüyüşten alelacele eve döndüğünde, genelde eline ilk geçen ürün ıslak mendildir. Ne yazık ki, o anlık endişelerini geçirse de uzun vadede ayakkabına verdiği zarar oldukça fazla olabiliyor. Islak mendil, cilayı ve deriyi yıpratarak maalesef ayakkabılarının ömrünü kısaltacaktır. Ayakkabılarını daha uzun süre kullanman için ıslak mendili bir temizleme yöntemi olarak uygulamamanı öneriyoruz. 

ayakkabi-temizleme-spreyi

Ayakkabı Spreyleri ile Temizlik

Özel olarak üretilen beyaz ayakkabı spreyleri, oluşan çamur ve kirleri yok etmeye yönelik maddelerden yapılmaktadır. Ayakkabı derisiyle uyumlu olan bu ürünleri, ayakkabı üzerine düzenli olarak uygulayıp, yumuşak süngerlerle silebilirsin. Bu sayede ayakkabıların, ilk günki kadar beyaz ve parlak olacaktır.

diş-fırçasıyla-ayakkabı-temizliği

Kirler İçin Diş Fırçası Kullanabilirsin

Beyaz spor ayakkabını temizlemek için bir diğer yöntem de diş fırçası kullanmaktır. Eski bir diş fırçasına sıkacağın beyaz diş macunu, kirleri çıkarmakta oldukça güçlüdür. Dairesel hareketlerle ayakkabı yüzeyinde oluşan kirleri yok edebilirsin. 5-6 dakika kadar bekledikten sonra hafif nemli bir bez yardımıyla silmen yeterli olacaktır. Bu sayede eskisi kadar temiz spor ayakkabılarını tekrardan giymen mümkün olacaktır. 

ayakkabı-temizliği-için-çamaşır-makinası-kılıfları

Bez Ayakkabıları Çamaşır Makinesinde Yıkayabilirsin

Ayakkabında oldukça inatçı lekeler birkaç temizlik denemesinde çıkmamış olabilir. Bu nedenle bir başka etkili yöntem olan çamaşır makinesini deneyebilirsin. Öncelikle etiket kısmındaki yıkama talimatlarını gözden geçirmelisin. Eğer yıkamaya uygun bir ayakkabın var ise bağcıkları ve taban kısmını ayırmalısın. Komple temizlik ve kolay kuruma için bu adımı unutmamalısın. Ardından ayakkabını, delikli yıkama kılıflarına koymalısın. Bu sayede makine içinde oluşabilecek hasarlardan ayakkabılarını koruyabileceksin. Sıvı deterjanı da ekleyerek, makineyi çalıştırabilir ve bittikten sonra kurutmaya alabilirsin. 

suet-ayakkabı-temizliği

Süet Ayakkabı Temizliği

Süet ayakkabılarda karşılaştığın inatçı kirler canını sıkıyor olabilir. Ancak süet ayakkabıların ne kadar hassas olduğunu unutmamalısın. Su, sabun ve deterjan gibi malzemeler süetin yapısını bozarak, renk değişimine sebep olabilir. Bu nedenle süet ayakkabılarını temizlerken özel fırça ve silgilere başvurabilirsin. Bu sayede tozdan ve lekeden arındırdığın süet ayakkabılarını gönül rahatlığı ile kullanabilirsin. 

Evde Ayakkabı Saklama Yöntemleri

Havaların ısınması ve baharın gelmesiyle beraber temizlediğin kışlık ayakkabılarını farklı saklama yöntemleri ile kaldırabilirsin. Bu yöntemler sayesinde dolabında yazlık ayakkabılarına yer açılmış olacaktır. 

kışlık-ayakkabı-saklama-yöntemleri

Kutulama Yöntemi

Daha az giyeceğin kışlık ayakkabılarını kutulara koyarak dolabının üst kısımlarına kaldırabilirsin. Farklı kutular kullanman ayakkabılarının ezilmesini ve şekillerinin bozulmasını önleyecektir. Şeffaf kutular kullanman nereye, ne koyduğunu hatırlatmada sana yardımcı olacaktır. 

ayakkabı-depolama-şeffaf-kutular

Kategoriye Göre Raflar

Eğer yeterli alanın da varsa ayakkabı dolabındaki rafları kategorilere ayırmak işini oldukça kolaylaştıracaktır. Bir raf spor ayakkabılarına, bir raf topuklulara bir diğeri ise çizmelere ayrılabilir. Bu sayede aniden değişen hava durumuna göre tüm seçeneklerin göz önünde olacaktır. 

yatak-alti-cekmece-ayakkabı-saklama

Yatak Altı Çekmeceleri

Özenle temizlediğin ayakkabılarını, yatak altındaki çekmecelere koymak evdeki dağınıklığın önüne geçmeni sağlayacak yöntemlerden bir diğeri. Acil bir ayakkabı ihtiyacın olduğunda da onlara ulaşmanda kolaylık sağlayacaktır. 

Görsel Kaynak:Pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Kışlıkları Kaldırırken Nelere Dikkat Etmeli?

Kışlıkları Kaldırırken Nelere Dikkat Etmeli?

Hayvan Dostlarımız İçin Evde Hazırlayabileceğin 3 Pratik Öneri

Hayvan Dostlarımız İçin Evde Hazırlayabileceğin 3 Pratik Öneri