Polyamid Kumaş Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Yıllar içinde tekstil sektörü geliştikçe ve hızlı üretim yaygınlaştıkça giysilerde kullanılan kumaşlar çeşitlilik göstermeye başladı. Eski zamanlardaki gibi keten ya da pamuk ağırlıklı olmayan kumaşlar birçok farklı sebeple tercih edilir oldu. Bu kumaşlardan birisi de polyamid kumaş.
Renk Renk, Desen Desen Modelleriyle Döşemelik Kumaş Çeşitleri
Polyamid Kumaş Nedir?
Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan polyamid kumaş bugün tekstilde sıklıkla kullanılıyor. Halk arasında naylon kumaş olarak da bilinen polyamid kumaş insan eliyle üretilmiş liflere sahip. Bu diğer kumaş tipleri olan pamuk ve ketenden farkını yaratıyor. Yüksek ısı ve basınç altında birçok kimyasal etkimeyle üretiliyor.
Polyamid Kumaş Özellikleri Nelerdir?
Polyamid kumaşın en önemli özelliği esnekliğidir. Isı tutuşu veya nem emişi diğer kumaşlara göre güçlü olmasa da özellikle külotlu çoraplarda yoğunlukla kullanılır. Geçirdiği kimyasal etkimeler ve ısı ve basınç gibi fiziksel müdahaleler sayesinde oldukça dayanıklı bir kumaş. Bu yönüyle giysilerde ve ev tekstilinde sıklıkla kullanılmakta. Giysilerde kullanılmasının sebepleri arasında ürünün yumuşaklığı da sayılır. Nem emmemesi sayesinde özellikle dış giyim ürünlerinde tercih edilir. Çünkü naylon yapısı sebebiyle su geçirmeme özelliği gösterir.
Polyamid Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Polyamid keşfedildiği zaman dayanıklılığı ve esnek yapısı sebebiyle 2. Dünya Savaşı döneminde paraşütler için kullanıldı. Savaşın ardından da kadınlar bu kullanılamaz haldeki paraşüt kumaşlarından giysiler yapmaya başladı ve bu şekilde bugün tekstil sektöründe yaygın kullanılan polyamid kumaş tekstil alanında kullanılır oldu. Bugün çoraplarda özellikle ipeğe alternatif olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra iç çamaşırlar ve tayt gibi spor ürünlerinde esnekliği sebebiyle kullanılıyor. Naylon plastik içeriği sebebiyle çevre için pek uygun görülmediğinden kullanım alanı zaman içinde tekstilde daralsa da başka alanlarda polyamid kullanılmaya devam ediyor. Giyim sektörünün yanı sıra polyamid maddesi diş fırçaları, saç tarakları gibi ürünlerde de kullanılmaktadır.
Polyamid Sağlıklı mı?
Polyamid kumaş sağlıklı mı sorusunu düşündüğümüzde özellikle iç çamaşırı ve çorap gibi direkt tenimizle temasta bulunan giysilerde kullanıldığı unutulmamalı. Nem emme özelliğinden yoksun olması sebebiyle ter emmeyen yapısı kötü kokulara ve enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Bunlar da zaman içinde tahriş ve alerjik reaksiyon olarak kendini gösterebilir.
Polyamid Kumaşlar Hangi Kıyafetlerde Kullanılır?
Dayanıklı ve nem emmeyen yapısı sebebiyle dış giyim ürünlerinde polyamid kullanılır. Bunun yanı sıra ilk çıktığı dönemde de olduğu gibi bir ipek alternatifi olarak özellikle çoraplarda kullanılır. Üretimi hem kolay hem de ucuz olduğundan sıklıkla çeşitli ürünlerde kullanılır. Bunlar arasında perde, koltuk kaplaması, teksil gibi ürünlerde kullanılan kumaşlar sayılabilir.
Polyamid Kumaş Terletir mi?
Nem emmediği ve hava geçirgenliği yüksek olmadığı için polyamid kumaşlar terletme yapabilir. Bu terletme kötü kokulara ve ciltte hassasiyetlere yol açabilir. Makinede kolay yıkanabileceği için kötü kokular bir şekilde ortadan kaldırılabilse de terletme ve bu teri geçirmeme sebebiyle kullanırken dikkat edilmesi iyi olabilir.
Polyamid Kumaşları Nasıl Ütülemelisiniz?
Polyamid kumaş makinede 30 derecede kolaylıkla yıkanabilir. Yıkamanın ardından ütü ihtiyacı görülürse düşük ısıda ütü yapılmalıdır. Çünkü yüksek ısıda üretilen polyamid kumaşlar ısı gördüğünde zarar görebilir. Aynı zamanda ütüyü kumaşın tersinden yapmaya özen göstermekte fayda olur.
Polyamid ve Polyesterin Farkları
Polyester kumaşlar yüksek dayanıklılıkları, sıvı tutmayışları ve kolay kurumaları sebebiyle özellikle mont gibi dış giyim ürünlerinde kullanılır. Polyamide göre daha az dayanıklı olsa da tekstil ürünlerinde dayanıklılığı bir kullanım sebebidir. Aynı zamanda polyester kumaşlar renk vermez ve genellikle ütü istemez. Polyamid polyester farkı düşünüldüğünde en büyük farklardan birisi polyesterlerin polyamidler gibi esnemek olmamalarıdır.
Görsel Kaynaklar: unsplash.com, pexels.com