Panjur Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Panjur Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Evimizi birçok etkenden koruyan panjurların uzun ömürlü bir şekilde kullanılması için bakımı ve temizliğine özen göstermeliyiz. Bunun için yapılacak birkaç basit adım ile evimizin panjurlarını koruyabiliriz.

Panjurlar evimize renk ve tarz kattığı gibi aynı zamanda oldukça da kullanışlılar. Malzemesi fark etmeksizin vinil, tahta veya alüminyum panjurlar evimizi ferah tutmakta, güneş ışığını engellemekte ve toz, tüy gibi birçok kiri yakalamakta da çok başarılıdır.

Eğer panjurlarının bakımı ve tamiri için profesyonel hizmet arıyorsan Armut’tan yardım alabilirsin. >

Bunların belirli aralıklarla bakımı ve temizliğinin yapılması hem sağlığımız için hem de uzun süreli kullanımı için önemlidir. Bunun için tek ihtiyacın olan basit malzemeler ve ayıracağın birkaç dakikadır.

Jaluzi Perde Nasıl Temizlenir?

Evde Hazırlayabileceğin 6 Doğal Temizlik Deterjanı

Evlerde Maruz Kaldığımız Tozlar Sağlığımız İçin Hangi Tehlikeleri Taşıyor?

Panjur Temizliği için Gerekli Temizlik Malzemeleri ve Adımlar

1.     Elektrik süpürgesi ve yumuşak uçlu süpürge başlığı: Eğer panjurların uzun süredir temizlenmediyse veya çok tozlandıklarını düşünüyorsan öncelikli olarak fırça başlıklı bir elektrik süpürgesi kullanabilirsin. Panjurlarını aralıklı kalacak şekilde kapatıp hem dışarıdan hem de içeriden süpürmeyle başla. Bu işlemi yaparken en yukarıdan aşağıya doğru inerek tozu alman daha etkili olur. Bu şekilde panjurlarının arasında kalan tozların kabasını alırsan, sonraki adımları daha kolay yapabilirsin.

2.     Mikro fiber temizlik bezi ve sıvı bulaşık deterjanı: Tozun kabasını aldıktan sonra mikro fiber bezi bulaşık deterjanıyla ıslatarak detaylıca panjurların aralarını ve dışını temizlersen bütün kirlerden arındırırsın. Burada dikkat etmen gereken önemli bir detay: eğer panjurların tahtadan ise kesinlikle sıcak ve bol su kullanmaman, yoksa tahtanın kabarmasına veya üzerindeki cilanın bozulmasına sebep olursun.

3.     Karbonat ve sıcak su: Özellikle vinil ve alüminyum panjurlar zamanla daha kirli bir görüntüye sahip olurlar. Panjurların açık renklilerse karbonat kullanarak onları eskisi gibi canlı bir görünüme kavuşturabilirsin.

Bir kapta sıcak su ve karbonatı karıştırıp panjurlarının özellikle lekeli görünen yerlerine bu karışımı dök ve 1 saat beklet. Daha sonra sıcak su ve bez ile panjurlarını tekrardan sildiğinde lekelerin gittiğini göreceksin.

Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra panjurlarını açmadan önce tamimiyle kurumalarını beklemen gerekir. Bu sayede suyun veya gözden kaçan bir miktar deterjanın mekanizmaya ulaşmasını engelleyerek panjurlarının ömrünü kısaltmamış olursun.

panjur-bakimi-ve-temizligi

Panjur Temizliği Sırasında Güvenlik

Panjurlarını temizlerken güvenlik önlemlerini dikkate alman gerekir. Özellikle yüksek binalarda yapılan en büyük hata, panjurları dışarıdan temizlerken camdan dışarı sarkmaktır. Bu yöntem etkili olmamakla beraber aynı zamanda insan hayatını da tehlikeye atar. Bunun yerine, panjurlarını yetkili firmanın teknisyeninden yardım alarak çıkartarak güvenli bir şekilde temizleyebilirsin.

Panjur temizliği yaparken ağır kimyasallar kullanmanı kesinlikle önermeyiz. Bunlar sadece panjurlarına değil aynı zamanda solunduğunda insan sağlığına da zarar veren kanserojen ürünlerdir.

Son olarak, panjur temizliği yaparken temizlik eldiveni kullanarak ellerini alüminyum gibi malzemelerin kesmesinden koruman gerekir. Ayrıca panjurların aralarını temizlerken panjur kilidini her aşamada ayarlarsan parmağının sıkışması gibi küçük kazaları da önlemiş olursun.

panjur-temizligi-ve-guvenlik

Panjur Bakımı Nasıl Yapılır

Panjurların bakıma ihtiyaç duyan mekanizmaları çarklar ve menteşeleridir. Bunların düzenli olarak yağlanması mekanizmanın düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar.

Bunun dışında panjur kilidi de zamanla dış etkenlerden dolayı sertleşip hareket kabiliyetini kaybedebilir. Bu durumda başka bakım yağları kilide zarar vereceğinden, sadece karbon tozu içerikli bakım yağı kullanmak gerekir.

Son olarak panjurları hızlı ve sert açmak onların silindir mekanizmalarına çarpmalarına ve zamanla bozulmalarına sebep olur. Bu yüzden panjurlarını açıp kapatırken dikkatli ve yavaş olmanı öneririz.

Makalemizde yer alan bakım ve temizlik önerilerine uyarak panjurlarını ömür boyu kullanmanı sağlayabilirsin.

karbon-tozu-yagi-panjur-bakimi

Görsel kaynak: Pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Delikli Pano (Pegboard) Nedir?

Delikli Pano (Pegboard) Nedir?

Çevre Dostu (Eco-Friendly) Ev Nasıl Yaratılır?

Çevre Dostu (Eco-Friendly) Ev Nasıl Yaratılır?